Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 25 август 2012 г.

Дали професията "масов убиец" няма да стане твърде съблазнителна в Норвегия?

В един блог открих кратък оригинален коментар на присъдата на масовия убиец от Норвегия - не помня как се казваше тоя урод и не ща и да зная името му. За да провокирам дискусия на страницата си във Фейсбук препубликувах този текст (там вече има доста интересни дискусии, можете да ги видите), а сега правя същото и тук, в блога. А пък по-долу ще дам и своя по-разгърнат коментар на наистина будещата много въпроси присъда; та ето какво пише "Блогоугоден блогохулник SOTYRICON", авторът на цитирания блог; написал го е под формата на обява за:

Работа в Скандинавия

Искате ли да си уредите сигурен, спокоен и с висок стандарт живот, гарантиран за 21 години напред? Само за един работен ден ще получите безплатен апартамент, южно изложение - кабинет, стая и фитнес, безплатен кетъринг, безплатно медицинско и стоматологично обслужване, безплатна поддръжка и консумативи, климатик, охрана, тихи забавни игри, безплатна библиотека и др., всичко на обща стойност 700 000 евро годишно.

Мислите, че е майтап? Не, не е майтап. Станете масов убиец в Норвегия!

МОЯТ КОМЕНТАР: Аз във Фейсбук препубликувах горното с следната злобна провокираща бележка: Абсурдът на прекалената, на извратената демокрация!. Аз считам себе си за демократ, но от по-консервативната традиция, зачитаща много ценности, в това число и религиозните. Смятам се и за хуманист. Принципен, убеден противник съм на смъртното наказание. И ето че, не крия, че за мен казусът с тази толкова либерална присъда на масовия убиец от Норвегия е твърде труден. Объркан съм, не зная какво да мисля. Рядко ме сполита такова едно състояние. Долавям невероятно труден за разнищване абсурд - или, другояче казано, противоречие, антиномическо дори по характера си. Трудно може да се проумее случилото се, а присъдата поставя много, наистина прекалено много въпроси. (ОЩЕ >>>)


Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 ЛВ., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд.

Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

8 коментара:

Анонимен каза...

Аз знам по тази и всички други теми,в това число дето още неса се състояли,но Бог не ми рекъл да кажа нищо и аз нищо няма и да кажа.
Долното е от мен,не от Бог.
Пояснение за незнаещите ,та да знаят какво си причиниха.
До тук каквото "рекох с умрели букви започнато по скайп drbarc каза:на Нощен Хоризонт каза: от есента на 2009г беше Истина казана така както Бог рече ("птичката кацва един път на рамото"- всички който прочетоха Истината и не повярваха,продониха птичката която кацна на рамото им - прогониха Бог Който ги изпита).
Ето пример как се разговаря с мен (също с умрели букви,но когато разговарящият с мен е интелигентно същество имащо съдържание с което да има право да се нарече "ЕЛИТ").В "Содом и Гомор" София е и живее едвам смогвайки да си покрива сметките в панелка.Така е,защото като мен е допуснал грешка да си помисли че започват промени в България и че има народ а не мърша и всеки можещ ще бъде подкрепен от народа желаещ да бъде свободен и естествено богат и със самочувствие заслужено.
Обаче "не народ а мърша",мразеща Истината,а значи мразещ свободата, можещите,нежелаещ да бъде богат със самочувствие и достойнство.Такава е Истината и народ който мрази истината,няма как да не мрази Бог,а значи себе си.Просто и логично,а и изводите за какво следва "Всекиму според делата" към Откровение на Иоана 22: 13 Азъ съмъ Алфа и Омега,първиятъ и последниятъ,началото и краятъ.
Амин.

"Той" е той,тй си знае кой е в София,поне тогава 2011г края на пролетта,преди да бъде това което се случи с мен ползвайки проклятието фейсбук .
'Той"-Яд ме е, че навремето не се издухах в Щатите или Канада, както направиха всичките ми съученици. Сега си пишем с тях мейлове и фейсбукове и само гледам къде са отишли... Всеки си има отделна къща, един си купил яхта, колите не ги броят за нищо... а ние с теб чакаме да покара копривата.
"той"-18 април в 10:37 Докладвай
Тук съм бе Бърцане. Много се вътя около оста си, гледам да изкарам някой лев, та не ми остава време да се завра в интернет
Румен Бърцов 18 април в 18:39
Търсих те по спешност заради цветя разни .Нали цветница беше па късно са сетих магазин затворил .Та мислех нещо на далавера да пуснеш,ама късно чадо :)
"той"-19 април в 13:00 Докладвай
Ама, Бърцане, аз съм в съседния магазин, не при дърветата, ами при прилагателните. То, наистина, като ме гледаш, дърво съм си отвсякъде, но се бутам да минавам за прилагателно :)
Румен Бърцов 19 април в 17:31
Аз мислех нещо там из кюшетата артисало да не би на тънкана да спазарим.Ама карай то мина .То на мен и запетайте ми са се затрили та на храст съм заприличал ама свиркам си с пръсти :)
"той"- 19 април в 17:48 Докладвай
Свиркаме си и двамата :)
Един ден ще дойда при теб да пием по едно.
АЗЪ Румен Бърцов несъм това което изглеждам на факти каквито са тук дето несъм несъществуващ както всички дото им кацна "птичката" на рамо и я прогониха,предпочетоха (що пък аз точно,някой друг да се занимава с този смрад побъркан).Моят изглед грозен ,не е мое дело а на "народа" мразещ Истината и Бог.Факти който никой не пожела да види просто.
"не народ,а мърша" рекъл го "Някой" и така завършил.

Darth Sparhawk каза...

никога няма да го пуснат, не се лъжете. Съдът ако прецени, че човекът още е опасен, ще го остави зад решетките завинаги. Макар, че според мен трябваше да го дадат на психиатрите, да му разсипят мозъка с лекарства.

Анонимен каза...

Не е важно какво ще бъде направено с него постфактум.Дали ще бъде осъден на 6 месеца да мете улица някоя,тая присъда дето му дадоха,доживотен за твор.Тези избитите няма да се съживят,независимо какво предписание ще му предпишат психиатрите.То ако ще помогне да се върнат избитите руските психиатри имат такива медикаменти,че мозъка му ще стане за нула време на помия.Важното е причинана причинител на "заболяването" му довело до тези "странични" опасни за околните последици.Истината е важна,но когато не е желана от правилните,тогава идват на помощ психиатрите да представят приемливо ,звучащо правдоподобно обяснение на публиката.Такива "заболели" като него има обаче още много,а и още "заболяват".Аз когато се състоя "деянието" му питах "и аз ли трябва да направя така,че да бъда чут".Аз не направих така,много пъти питах пак така,но така и не бях чут,понеже и в моят случаи психиатрите бяха извиквани на помощт,да поднесът подходящото обяснение на публиката в интерес на скриване истината за правилните.А Г-жа Бълхата не е психиатър и се вглежда и в най малкият детайл,защото нали в детайилите е истината,я тя търси истината,за да предотврати разпространението на болеста.Като не си открил истинският причинител на болеста,няма как да се получи успешно профилактиката и лечението,напротив може да сбъркаш и да се получи още по страшни последици.Така някък си си ги обясних,простичко,максимално просто,но не просташки, както вика чичко Айнщайн.А иначе аз мога да му сваря мозъка максимум за 5 минути с голи ръце(в смисъл без никакви разходи финансови за психиатрични медикаменти) без да го пипна с перце в ръчичка.Мога,Оо и още каквии неща мога,ауу настръхнах като си помислих само какво мога,а трябва много да съм внимателен със себе си да не взема и да си изпусна психиката,че никой немож да ме спре и ще стананат едни и после Бог и да ме съди творенията Му няма да са налични "язък за дето ги сътворил".
Румен Бърцов,дишал дълбого и бавно,не се стряскайте много.А й кафенце имам,няма страшно да се испусна за сега.
Горещините не ми действат на мен за разлика от околните и на асфалта.

Анонимен каза...

Брайвик има нужда от лечение и е необходима промяна на част от убежденията му (най-крайните, които са го довели до мисълта за извършването на такова страшно престъпление). Според мен това е най-доброто решение на проблема. Ако беше екзекутиран/поставен в нечовешки/неподходящи условия на живот, щеше да се превърне в мъченик за анти-демократите, ксенофобите, тоталитаристите, крайната десница и приятели. Въпреки това, сегашното решение—да живее в лукс и безгрижие, без да му се налага да осмисля постъпката си, очевидно също не е добро.

Все пак, избягвайки нарушаването на човешките му права, Норвегия затвърждава статута си на свободна и демократична страна.

Юлий Железаров каза...

Има един виц който съм го модифизирал малко за случаят:

Първи вариант на вица:
Когато един германец види за първи път Айфеловата кула, първото нещо което му минава през ум е как е направена.
Когато един англичанин я види за първи път, първото нещо което му минава през ум, може ли да направи една по голяма кула.
Когато един американец я види, първото нещо което му минава през ум, за колко пари може да я купи.
Когато един евреин види за първи път Айфеловата кула, първото нещо което му минава през ум за колко пари може да я продаде на американеца.
Когато един българин види за първи път Айфеловата кула, първото нещо което му минава през ум е дали ще може с две кила динамит да я катурне на земята.

Втори вариант на вица:
Когато норвежката правна система осъди масовият убиец Брейвик на 21 години затвор, първото нещо което минава през ума на норвежците е дали това е достатъчно дълъг период от време за да бъде превъзпитан човека. Дали за този период от време, той ще може да разбере грешката си и да покаже съжаление и угризение на съвестта.

Когато един германец или един англичанин чуе за присъдата от 21 години затвор, първото нещо което им минава през ум е дали това е достатъчно дълъг период от време за да бъде предотвратен друг подобен инцидент, и дали е достатъчно за да се сплашат другите хора да не правят така.

Когато един евреин или един арабин чуе за подобна присъда, първото нещо което му минава през ум е защо не са го убили и защо не изтрепят и целият му род до девето коляно.

Когато един българин чуе за 21 годишната присъда, първото нещо което му минава през ум е това, цитирам:
„Искате ли да си уредите сигурен, спокоен и с висок стандарт живот, гарантиран за 21 години напред.

Само за един работен ден ще получите безплатен апартамент, южно изложение - кабинет, стая и фитнес, безплатен кетъринг, безплатно медицинско и стоматологично обслужване, безплатна поддръжка и консумативи, климатик, охрана, тихи забавни игри, безплатна библиотека и др., всичко на обща стойност 700 000 евро годишно.

Мислите, че е майтап? Не, не е майтап.

Станете масов убиец в Норвегия.”
Край на цитата.

След това българина се отдава на „философски” размисли от рода на следната:

- „Бог си знае работата, съвестта и нейните терзания наказват най-сурово – а съвест има у всеки, у всяко човешко същество, само дето гласът и е приглушен при уроди като тоя норвежки убиец! Да се даде шанс на престъпника да осъзнае какво собствено е извършил, да се даде шанс на съзнанието му да надмогне с вътрешни сили страшната заблуда, довела до някакъв страшен грях – ето затова правосъдието не бива да убива в никакъв случай.”
Да, да! Бог си знаел работата. Ами да го пуснем тогава на свобода, и да оставим бог да си свърши работата сам до край. Защо се месим изобщо да го тикаме в затвор? Или може би е по добре да отидем към другата християнска идиотщина. Въпросният звяр е със сатанинска душа, няма оправяне, такъв се е родил, дяволът го е обсебил. Най добре е да го изгорим жив на кладата и така всичките му бесове ще излязат от него.

Това е първата част само, следва втората веднага след първата!!

Юлий Железаров каза...

Работата е там, че това човешко същество е биологична машина, биологичен компютър, който е бил програмиран лошо, от обществото, от близки, от познати, от медиите, от себе си. Какво е станало точно в ума на този човек за да прибегне до такава крайност? Има ли опасност друг човек да тръгне по същият път и да извърши същото деяние. Каква грешка е направило обществото за да го подтикне към извършване на подобно престъпление? Има ли нещо което куца в обществото и което е подтикнало въпросният човек към подобна лудост? Може ли този човек да се поправи?

Във всяко престъпление, жертвите са винаги две, жертвата и самият престъпник. Човекът който извършва престъпление се движи от едни и същи мотиви, каквито има и най големият светец. И светеца и престъпника имат желание да направят нещо което да им донесе удовлетворение. Светеца вържи добро, защото това му носи удоволствие, това го удовлетворява, това го изпълва. Престъпникът също се старае да направи нещо за да постигне лично удовлетворение. Но той просто не знае как, не знае кое е правилното и кое не. Не е научен. Светеца помага на другите хора и това му дава вътрешното успокоение, вътрешният мир. Престъпника върши погрешни неща за да постигне вътрешен мир. Но и при двамата има един и същ мотив, един и същ първичен стимул.

Престъпника е винаги другата жертва, защото не е имал късмета, не е имал щастието, да бъде научен правилно, да бъде възпитан правилно. Нещо погрешно е станало в програмирането на неговият мозък, в програмирането на неговият морално етичен кодекс.

Престъпника не е човек със зла душа обхваната от бесове, дяволи и сатани! Престъпника е погрешно програмиран биокомпютър.

Ако в някой компютър влезе лоша програма със някакви вируси и т.н. правилно ли е да счупим този компютър защото „душата” му е лоша? Има ли компютъра душа? Трябва ли да го наказваме? Трябва ли да му изгорим няколко чипа за наказание че има вирус в програмата? Трябва ли да му счупим екрана или да му строшим клавишите затова, че програмата му не работи? Или е по добре да го препрограмираме? Да му вложим нова програма, нов софтуер?

В Норвегия хората от стотици години прилагат този принцип, те се отнасят към престъпниците като към лошо програмирани компютри. Това е бавен и мъчителен процес, доста тежки последствия понякога. Но благодарение на това хуманно отношение към престъпниците, във ума на норвежеца се е изгладила една далеч по съвършена морално етична система, при която хората са честни един към друг, при която хората се отнасят човешки един към друг. Традиционният норвежец, който е възпитан и израснал в подобна система, с подобно мислене се придържа към тази система от ценности, и за него е чудно, че въобще може да има някаква друга по добра форма на демокрация. За този норвежец, демокрацията на другите страни е само една подигравка, няма нито хуманност нито човещина. Когато в Норвегия отидат хора от други страни, особено от мюсюлманските страни, в които подсиленият еврейски морал, „две очи за едно око, цялото чене заради един зъб” е в пълна сила се получава сблъсък. Хората в Норвегия се чувстват застрашени. Този морал който те са изграждали в продължение на векове, и който те ценят толкова много е застрашен. Брейвик е един от тези нещастници които не знаят как да се спасят от първобитният морал на българите които са готови да: „Искате ли да си уредите сигурен, спокоен и с висок стандарт живот, гарантиран за 21 години напред…. Станете масов убиец в Норвегия.”

Правилно ли е постъпил Брейвик? Разбира се че не. Не го защитавам. Но присъдата на Норвежката правна система е добра, присъдата е добра. Дали ще свърши работа? Еее това е въпроса? Дали ще бъде спасена една от най човешките, най хуманните демокрации в света, или ще загине от нахлуването на „българщината” там?

Друг въпрос е дали ние може изобщо да разберем висшата степен на хуманност на това правосъдие. Дали може да разберем изобщо висшата морално етична система от ценности в това общество? Мисля че не!!!

Ангел Грънчаров каза...

Г-н Железаров, бихте ли бил така добър да посочите в какво се състоя разликата между "българските" философски разсъждения по случая, именно от рода на

„Бог си знае работата, съвестта и нейните терзания наказват най-сурово – а съвест има у всеки, у всяко човешко същество, само дето гласът и е приглушен при уроди като тоя норвежки убиец! Да се даде шанс на престъпника да осъзнае какво собствено е извършил, да се даде шанс на съзнанието му да надмогне с вътрешни сили страшната заблуда, довела до някакъв страшен грях – ето затова правосъдието не бива да убива в никакъв случай.”

и разбиранията на най-човешката, на най-хуманната демократична и правна система в света, именно норвежката, по Вашите думи? Щото, както и да го погледне човек, в основата и на норвежката правна и демократична система, очевидно, стоят все същите християнски по същество ценности, които Вие с такава лека ръка отхвърляте в началото, без да успеете да си дадете сметка, че същината, смисълът, идеята и на двете е все същата, е една и съща...

Анонимен каза...

В отговор на:
„Г-н Железаров, бихте ли бил така добър да посочите в какво се състоя разликата между "българските" философски разсъждения по случая, именно от рода на…”


Г-н Гранчаров, аз съм пълен атеист. Не вярвам в бог и смятам че религиите макар, че в миналото са играели важна роля на морална, етична и правна спойка в обществото, днес те са само пречка защото се базират на догми които не се променят дори когато са в пълно противоречие с научните факти.

Поради тази причина аз не вярвам, че цитирам вас:
„…съвест има у всеки, у всяко човешко същество…”

Не вярвам, че има съвест във всяко едно човешко същество. Съвестта е нещо което трябва да се възпита, да се научи, да се изгради. Човек не се ражда със съвест. Човек се научава да има съвест. За това са отговорни семейството, учителите, обществото като цяло. Те са тези които трябва да изградят съвест в един човек.

Също така не вярвам, че някой хора са родени със „зла душа”. Не вярвам в никакви дяволи изкусители и прочие. Човек ако е здрав, се ражда като една възможност, една потенциалност. Може да стане добър, може и лош. Но той според мен носи най малка отговорност за това. Отговорност за моралното израстване на хората трябва да носи най вече държавата. Но никоя държава в днешно време не иска да поеме подобна отговорност. Всички държави прехвърлят отговорността на религиите. А религиите на дявола. Дявола се бил вселил в такъв човек, той бил роден със зла душа, и т.н. Политиците си измиват ръцете по този начин, и могат да приберат в джобовете си парите които би трябвало да отидат за морално етично обучение на младите хора.

Кажете ми кой възпитава младите хора на морал днес? Едно време преди 100 години това са били поповете в църквите. Днешно време попове няма. Децата се учат на морал от улицата, от телевизията, от киното, от интернет. Оставени са на самотек.

Не казвам, че Норвежката система е перфектна. Тя си има своите недостатъци. Но в същото време тя е една от най добрите и най хуманни системи в момента. Те ще се опитат да разберат какви са били причините за извършването на това ужасно престъпление. Те ще се опитат дори да поправят.

Въпросът беше: В какво се състои разликата между българските философски разсъждения (те не са само български, те са разсъжденията на английско американската система за управление която е наложена и у нас в момента) и тези на норвежците. Разликата е, че норвежците се опитват да разберат какви са причините за престъплението и да ги премахнат, държавата да предотврати ново подобно престъпление. В същото време те не се опитват да унищожат престъпника, нито да му простят. Те се отнасят към него по човешки, разбират че е сгрешил, и ще се опитат да му помогнат да осъзнае грешката си. Норвежките съдии отидоха и си подадоха ръцете на подсъдимият преди да му дадат присъдата. Това нещо го няма в английско американската гнила система на правосъдие. В същност те дори не могат да разберат този жест. Тук в Англия дори изразиха възмущението си от подобен жест който беше направен от съдиите на Брейвик. Това е същността на голямата разлика между двете системи. Съдиите отидоха и се здрависаха, един по един с Брейвик. Това не беше знак, че го поздравяват за престъплението, нали?

Юлий Железаров