Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 22 декември 2012 г.

Битката за истинско, добро и съвременно образование на младите продължава...

Във Фейсбук тази нощ получих следното съобщение от г-жа E.I., касаещо проблеми от особено важна за мен тема: ситуацията в българското образование. На това основание публикувам тук както нейния коментар, така и моя отговор, в които се поставят важни въпроси, правя го, понеже имам известна надежда, че по този начин и други българи ще се позамислят за тежките проблеми, касаещи образованието на собствените им деца; ето какво именно си казахме там:

Здравейте! Не се познаваме, но днес попаднах на клипове, в които Вие преподавате... Не искам да ме възприемете отрицателно, но Вашият метод - с пускане на музиката, която те слушат, сега е грешен! Това ги разсейва и разконцентрира, не ги отпуска и предразполага, както може би искате и това е вашата идея! Аз Ви разбирам, но... слушайки и виждайки как те повтарят като машини нещо, което им е наложено по учебник... е малко тъжно! Жалко и тъжно е, че системата на нашето образование налага на учениците да изказват мнение по много сложни въпроси, за които изобщо не са дораснали, а вие - преподавателите... да се мъчите да обяснявате недостижими за тях неща!

Психология... да се преподава в основните класове - за мен това е абсурд! Психология е нещо, което се придобива в извънкласните форми и Вие много добре знаете това!... Та гледайки клиповете ми направи впечатление - колко учениците са самоуверени, как си търсят правата... как са... как да кажа - как изобщо не им пука! Съчувствам Ви!!! Не е лесно... (ОЩЕ >>>)

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 ЛВ., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд. Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

13 коментара:

Bacho Кольо каза...

"...съобщение от г-жа E.I., КАСАЕЩО проблеми..."
Касая,касае, касаещо - русизъм , който на български знучи кухо и чиновнически. Учи се от ментора си И. Инджев - той НИКОГА, не го употребява. Винаги пише отнася, отнасящо се. Даже преди 2-3 год. в една от стаиите си бе написал колко се дразни като го прочете.

Ангел Грънчаров каза...

Мерси за това, че ми даде този толкова умен съвет. Смятай, че от този момент ще използвам много по-често тази дума, за да ти доставям приятни вълнения, щом толкова сърдечно приемаш употребата й...

Не зная дали вий, тъпите комуно-русофили, си давате сметка, че старобългарският език е в основата на руския, тъй че трябва много да внимавате когато дръзнете да наречете някоя българска дума "русизъм" :-) Иво Инджев и да е казал нещо в тази връзка, ти явно съвсем не си го разбрал... щото живееш на съвсем друга планета в сравнение с него, също така и в сравнение с мен...

Bacho Кольо каза...

Аз съм син на филоложка/български, руски/ и съпруг на филоложка /руски, немски, български/ и дори само по тая причина съм запознат в неподозирана за тем дълбочина с историята на връзките , на взаимното проникване и на взаимодействията между славянските езици.

Анонимен каза...

Грънчаров обича русизмите, защото Русия му е мила. И руснаците. Неслучайно е учил в СССР и е използвал ресурсите на комунизма.

Ангел Грънчаров каза...

Тя и Крупская е спяла с вожда Ленин, но това не й е попречило да си остане девствена за цял живот :-) Малко грубичко прозвуча този пример, но така се надявам да ме разбереш, драги ми Колю...

Ангел Грънчаров каза...

Другарката по-горе бърка, не ми е чак толкова мила Русия, Америка, да си призная честно, ми е значително по-мила. И с удоволствие щях да уча на младини не в Русия, а в Америка, ако го нямаше проклетият комунизъм, другарко. А що се отнася до "използването на ресурсите на комунизма", скъпа другарко, да, така е, аз надхитрих комунизма, той ме "хранеше и поеше", а си отгледа в крайна сметка един най-зъл враг - какъвто е моя милост. :-) Поплачи си малко по тоя повод, може и да ти мине... че ви прецаках така хубаво вас, комунистите... :-)

Bacho Кольо каза...

"Поплачи си малко по тоя повод, може и да ти мине... че ви прецаках така хубаво вас, комунистите... :-)"
Цял живот прецакваш някого и все прецакан ходиш.

Ангел Грънчаров каза...

Е, вий, комунисто-комуноидите ми отмъстихте де, спор в това няма, вий никога не прощавате...

Bacho Кольо каза...

"...щях да уча на младини не в Русия, а в Америка, ако го нямаше проклетият комунизъм,..."
Сега комунизъм нема. Що не извадиш стотина хиляди долара и да пратиш децата си да се обучават в САЩ?

Анонимен каза...

Щото в Русия му е сърДцето.

Ангел Грънчаров каза...

Нямам тия долари, комуноидчо, по причина на това, че твоята партия окраде толкова много пъти целия народ, в това число и моя род, моето семейство и мен самия. Понял что я тебе говорю, безсрамни съветски наглецо?!

Bacho Кольо каза...

"...Нямам тия долари, комуноидчо, по причина на това,..."
Добре де, нямаш ги тия долари. /Това, че другите са ти виновни, че ги нямаш се подразбира от само себе си!/ А я кажи на младите, които обичаш да поучаваш, преди 30 години баща ти откъде извади рубловата еквивалентност на 100 хил. долара и те изпрати да учиш ва един от най-елитните университети на бившия СССР?
Какъв беше той, та да може да си го позволи?
Безскруполен "капиталист-мошеник"?
Втори секретар на ОК на БКП - любимец на бай Тошо?
Световноизвестен оперен певец с космически хонорари?
Тотомилионер?

Ангел Грънчаров каза...

Бре, не мирясва тоя аморален комуноид бе, няма да миряса докато не "докаже", че руският комунизъм е по-хубав от американската мечта :-) Непоправими сте вий, комуноидте, железобетонни кратуни сте, няма промяна при вас, все сте си същите.

Ще ти отвърна ето как: твоята любима партия, дето управляваше тогава държавата, се прецака яката като ме изпрати да уча в СССР - и така успя да си възпита един свой враг. А сега си оскуби косата от нерви, може и да ти мине...

Апропо, а ти отгде намери тия пари, за да платиш обучението си в СССР, нали веднъж се похвали, че и ти си учил в СССР, мен пита, а ти откъде намери пари и как си плати обучението в "страната на Ленин"? Баща ти или дядо ти да не са успели да натрупат солидно имане докато вий, комунистите, избивахте буржоязията след 9-ти септември 1944 и същевременно по време на обиските на "народните врагове" здравата ги крадяхте откъм пари, скъпоценности и пр.?!

Второ, пише се "безскрупулен", не "безскруполен"... напразно те пращаха в СССР, ето, и правописа не можа да научиш. Но поне комунизма и аморализма им го усвои - и ще те тресе до гроб, докато шаваш!