Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 6 март 2013 г.

Принципно положение за преценка на това колко струват мераклиите кандидат-оправячи на нацията

Във Фейсбук написах следния коментар, който подразни мнозина, и точно по тази причина ми се чини, че има смисъл да се изведе на по-предно място и в блога: щото у нас на сладките, ала лъжливи приказки се радват, а пък за истината всеобщо твърдят, че от нея, представете си, боли:

Когато някой, който не е уредил и постигнал стабилност и благополучие в личния (частния) си живот, се захване с прекалена "жар" да урежда общия (социалния, политическия, държавния) ни живот, т.е. захване се с политика, то в такъв случай е налице една болезнена и дори патологична екзистенциална конституция; политиката се оказва израз на сублимация, на заместване на автентичното, жизнеустойчивото при такива политически дейци. Подобен род политици нанасят обикновено ужасни страдания и злини на народите си, на човечеството. Примери колкото искаш: Ленин, Сталин, Хитлер... Че Сидеров е способен да стори какви ли не зулуми и простотии е вън от всякакво съмнение, такива политици не могат да създават, да раждат, да градят, те само рушат, вредят, развалят - и убиват...

Човек като Сидеров, който е доказал, че не може да уреди даже собствения си живот - да създаде добро семейство и пр. - няма морално право да претендира, че може да устройва и урежда общия (държавния) ни живот... е, той горе-долу уреди личния си живот благодарение на паричките, които спечели от политика, което обаче показва, че за него личното уреждане благодарение на политиката е самоцел, а всичко друго е приказки, фукни, лъжи, пози, въздух под налягане...

То е близко до ума това, което казвам: като собствения си живот не можеш да уредиш както подобава, недей тогава да имаш претенцията, че ще можеш да уредиш чуждия живот (общия, държавния живот). То уреждането на частния, на личния живот е нещо като проверка, като лакмус, като критерий. Щом се провалиш тук, това все нещо говори.

Ето защо, от друга страна погледнато, с политика трябва да се занимават предимно улегнали, зрели, доказали се в частния си живот хора, а не разни там младоци, дето още не са разгърнали потенциала си и за които още не може да се съди за какво стават и за какво не стават. За всяко нещо се иска неговото време. Това също е аксиома, която следва да съзнаваме, която следва да спазваме. (ОЩЕ >>>)

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 ЛВ., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд.   Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

5 коментара:

Анонимен каза...

Diana Georgieva dnes go pohvaliha,4e si nameril nova priatelka...nedei 6e go uro4asa6,,takmo se vredi...
преди 14 часа · Харесвам

николета василева Чета Ангел Грънчаров с интерес. Но в случая не приемам тезата за "уреждането на собствения живот" и връзката с устройството на държавния. Много от големите политици и съветниците им са били хора, отдадени изцяло на идеите си, без семейства. Не коментирам конкретно г-н Сидеров, говоря по принцип.
преди 14 часа · Харесвам

Svetoslav Alexandrov Не че Плевнелиев може да уреди собствения си живот, но е държавен глава
преди 14 часа · Харесвам · 1

Svetla Katsarova ...то и Адолф Х. е имал подобен комплекс на бутнат (моля, не паднал или изпаднал) ангел в личния си живот... ей, все на политика ги избива. И то такава, че да води легиони от двуметрови бабаити в кожени дрехи, които да мислят с любов за малкия ...фюрер
преди 14 часа · Редактирано · Харесвам

Diana Georgieva ami pokajete mi edin ,koito ne e uredil jivota si...v tia sredi e taka,lo6oto,4e ne mogat posle da si go zadarjat i se vkop4vat v vlastta..
преди 14 часа · Харесвам

Ангел Грънчаров Когато някой, който не е уредил и постигнал стабилност и благополучие в личния (частния) си живот, се захване с прекалена "жар" да урежда общия (социалния, политическия, държавния) ни живот, то в такъв случай е налице една болезнена и дори патологична екзистенциална конституция; политиката се оказва израз на сублимация, на заместване на автентичното, жизнеустойчивото при такива политически дейци. Подобен род политици нанасят обикновено ужасни страдания и злини на народите си, на човечеството. Примери колкото искаш: Ленин, Сталин, Хитлер... Че Сидеров е способен да стори какви ли не золуми и простотии е вън от всякакво съмнение, такива политици не могат да създават, да раждат, да градят, те само рушат, вредят, развалят - и убиват...
преди 14 часа · Редактирано · Харесвам · 3

Diana Georgieva po dobre ,niama nakade...
преди 14 часа · Харесвам

николета василева Не по-малко са примерите на политици, нанесли ужасни вреди на народите си и на човечеството, с "уреден"личен живот - вижте напр. близкото обкръжение на изброените от Вас лица. Склонна съм да мисля, че в част от случаите "уредилите живота си" намират и използват такива уязвими личности ...за тях поне утешителното е, че не се размножават...ами другите, дето правят по две и повече деца, пращат ги в чужбина и после ги връщат тук с още по-зейнали човки от техните??
преди 14 часа · Харесвам · 3

Jordan Nikolov Да, тук сте прав. Човек, който не може да създаде и задържи семейство няма място в политиката. Нямам никакво доверие на подобни хора.
преди 12 часа · Харесвам

Николай Митев Правилно!И Че Гевара е бил същият
преди 12 часа · Харесвам

Анонимен каза...

Ангел Грънчаров То е близко до ума това, което казвам: като собствения си живот не можеш да уредиш както подобава, недей тогава да имаш претенцията, че ще можеш да уредиш чуждия живот (общия, държавния живот). То уреждането на частния, на личния живот е нещо като проверка, като лакмус, като критерий. Щом се провалиш тук, това все нещо говори. Ето защо, от друга страна погледнато, с политика трябва да се занимават предимно улегнали, зрели, доказали се в частния си живот хора, а не разни там младоци, дето още не са разгърнали потенциала си и за които още не може да се съди за какво стават и за какво не стават. За всяко нещо се иска неговото време. Това също е аксиома, която следва да спазваме.

И ако не я спазваме, ако вярваме на такива, дето само се изхвърлят, че могат да ни "оправят", а зад думите им не стоя дела, то нека тогава да имаме добрината да платим цялата цена при сигурния, при неизбежния провал на поредния ни оправяч. Ето, и Дмитрич, и Боко, и Доган, и Яне, и Седерчо, и кой ли не са все провалили се в личния (частния, семейния) си живот индивиди, а ний чакаме такива да ни оправят държавния живот. Ще дочакаме тоя момент на кукуво лято...
преди 9 часа · Редактирано · Харесвам · 1

Darina Todorova Болен Лидеров няма място в политическия живот на страната ни,той без това е задръстен от кретени,празнодумци и келепирджии.Чудя се от къде ги събра тези малоумници в НДК за да го преизберат и то извънредно.
преди 8 часа · Харесвам

Hristian Stefanov Kochev Не защитавам Сидеров, но не съм съгласен със самата теза. Да, семейството е важно, с тази цел се раждаме. Обаче политиката у нас, а и по света, е мръсно нещо. Парите не са единственият начин за влияние над един политик. Вчера беше, отвлякоха 10 годишно дете! Също така много творци, например Лили Иванова, са се посветили на изкуството, дали са ни неоценимо много. И накрая, някои хора не биха искали децата им да живеят в такъв свят. Първо биха искали да го променят. Разглеждате нещата прекалено едностранно и ограничено.
преди 8 часа · Харесвам

Darina Todorova Според мен един политик трябва да има ценностна система,която да е неговото кредо,а не да е хамелион и някакво подобие на "политик".
преди 7 часа · Харесвам

Siana Stefanova Волен Сидеров се държи неадекватно още в началото на политическата си кариера. Хулиганското му поведение винаги ме е дразнело. А за това, че първо семейството ти трябва да е наред съм абсолютно съгласна. Не напразно, навсякъде по света, в политиката се избират хора с добро семейно положение. Защото тези хора са пример за народа си. Моралните ценности са винаги на първо място.
преди 7 часа · Харесвам

Hristian Stefanov Kochev Сидеров може да е всякакъв, но тезата Ви е абсолютно погрешна. Къде е семейството на Левски? Заради какво Ботев изоставя Венета? Давайте, изгаврете се с паметта им.
преди 7 часа · Харесвам

Siana Stefanova Левски не е бил политик, нито Ботев. Били са революционери и са загинали много млади. Бих осквернила паметта им ако ги сравнявах с Волен Сидеров.
преди 7 часа · Харесвам · 2

Николай Митев Сидеров не е изоставил Капка за да се доближи до Ботев!А Капка изостави Сидеров за да го ОТДАЛЕЧИ от Ботев
преди 7 часа · Харесвам

Анонимен каза...

Siana Stefanova Нямам наблюдение Сидеров да е имал мераци да се доближава до Ботев. По- скоро клони към Хитлер.
преди 7 часа · Харесвам · 2

Hristian Stefanov Kochev Извинете, мисленето Ви е ограничено. Правя последен опит и спирам да спамя тук, времето на всички ни е ценно:
1. Забравете за Сидеров. Разглеждаме чисто теоретично, възможно ли е да има нещо по-важно от семейството, както беше поставена тезата.
2. Левски и Ботев са били и политици, без мръсния контекст, който днес се влага в думата. Те са били хора с ценности, идеали и виждания за бъдещето на българската нация. Обърнете се към древногръцкия образ на политика (не римския!), поне какъвто е достигнал до нас.
3. Да, при определени уважителни причини и обстоятелства е възможно човек да не създаде семейство и въпреки това да е отличен професионалист в областта си. Пример за това са и много учени.
4. В нормалните държави могат и хипопотами да си избират. Рано е да вдигаме крак. Сиана, представете си, че сте министър на вътрешните работи и трябва да разпоредите нещо, което ще засегне разни бизнес интереси. Получавате обаждане от неизвестен номер, че ще видите децата си отново живи, само ако вземете "правилното" решение. Как ще постъпите като майка?
А иначе кухи форумни локуми могат да се разтягат без край, особено от хора, които си нямат никакво понятие за нещата от вътре.
преди 7 часа · Харесвам · 1

Николай Митев Веднага МОМЕНТАЛНО те контрирам с образа на Георги Димитров!Онзи от Ковачевци
преди 7 часа · Харесвам


Siana Stefanova Когато мафията управлява държавата- всичко е ясно! Няма нужда говорим за морални ценности.
преди 7 часа · Харесвам · 1

Violeta Atanasova Е, г-н Грънчаров, да въведем тогава "семейна норма" за политиците. То Бойко ли е създал добро семейство, то Екатерина Михайлова ли...Нека оставим личния живот на хората, па дори и да са политици, лично на тях. Че то кой ли вече не е или разведен, или неженен, или с любовница...Поне в това отношение и политиците са хора като всички нас, да прощавате.
преди 5 часа · Харесвам

Николай Митев За това сме на това дериже!Политици без морал води до...е вие го видяхте!
преди 5 часа · Харесвам · 1

Анонимен каза...

Hristian Stefanov Kochev Сиана, ние за такава държава си говорим, за нашата държава, и уви, в нея трябва да си възможно по-независим. Подозирам даже, че това е една от причините Плевнелиев да държи семейството си в сянка, не че това е някаква гаранция за неговата честност. Просто и добрите, и лошите хора обикновено не рискуват близките си. Обикновено хората са слаби.
преди 4 часа · Редактирано · Харесвам

Siana Stefanova Така е. Слаби сме, щом става дума за децата ни. Не казвам, че хората, които нямат деца са непременно лоши политици, но когато имаш семейство погледа ти към хората, които управляваш е по- друг. Съпричастен си с проблемите им. Аз силно разчитах на Бойко Борисов, че ще се справи с мафията, защото беше що- годе независим. Знам, че не може да се получи с вълшебна пръчка, но трябваше първо да се справи с корупцията в съдебната система за да има ефект в това, което прави. Това е моето мнение. Не парадирам, че съм запозната с всички лостове в управлението.
преди 4 часа · Харесвам · 1

Hristian Stefanov Kochev Аз просто не вярвам, че Бойко Борисов има такава цел. Чак аудио записи излязоха.
преди 4 часа · Харесвам

Siana Stefanova Оказа се, че в това, в което ние вярваме /имам предвид народа/, няма нищо общо с това, което целят управляващите. Но се надявам, че нашият бунт им е обица на ухото и да ги приземи малко. И другото, на което се надявам, да не се ослушваме по две десетилетия, а да участваме активно и да се борим за правата си. Имаше хора, които постоянно даваха знаци, че нещо лошо се случва, но докато не ни удари здраво по джоба, голяма част не обръщаше внимание. Така проблемите се натрупаха и тълпата /не използвам тази дума за да обидя хората/ ескалира.
преди 3 часа · Харесвам

Hristian Stefanov Kochev Вие се надявате нашият бунт да ги приземи малко. А аз съм ги отписал.
преди 3 часа · Харесвам

Siana Stefanova Както пее Васко Кръпката: "Аз отлитам!"
преди 3 часа · Харесвам

Анонимен каза...

Hristian Stefanov Kochev Харесвам доста негови песни, но откакто пя с Азис предпочитам да не чувам за него.
преди 3 часа · Харесвам

Siana Stefanova Ха, ха! Това не го бях чувала! Направо не мога да повярвам!
преди 3 часа · Харесвам

Siana Stefanova Да не бъркаш с Ванко 1
преди 3 часа · Харесвам

Hristian Stefanov Kochev Дано бъркам Манго, но едва ли. По-скоро съм много злопаметен: http://www.bgestrada.com/bgestrada/?q=content/%D0%92%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BB%20%D0%9D%D0%B0%D0%B9%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D0%B2%20%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%20%D0%B4%D1%83%D0%B5%D1%82%20%D1%81%20%D0%90%D0%B7%D0%B8%D1%81%20%D0%BD%D0%B0%20%E2%80%9E%D0%9E%D0%B3%D1%8A%D0%BD%20%D0%BE%D1%82%20%D0%BB%D1%8E%D0%B1%D0%BE%D0%B2%E2%80%9D
ЕДИТ: ИЗВИНЯВАМ СЕ, ВЪЗМОЖНА Е ГРЕШКА. ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ, КОЯТО СЕГА ТЪРСЯ, МОЖЕ ДА Е БИЛА ПОДВЕЖДАЩА.

Васил Найденов направи дует с Азис на „Огън от любов” | bgestrada
www.bgestrada.com
Чалга и естрада сериозно се прегърнаха миналата нощ в популярен клуб в центъра н...Вижте повече
преди 3 часа · Редактирано · Харесвам · Махане на предварителния изглед

Siana Stefanova Става дума за Васил Найденов,- не за Васко Кръпката и"Подуене блус бенд".
преди 3 часа · Харесвам

Hristian Stefanov Kochev Да, статията, където съм го прочел, е била сгрешена, но не я намирам. Явно на някой журналист му е сложно да различи Васил Найденов- Кеца и Васил Георгиев - Кръпката. Ами, какво да кажа, тъпо. На всичкото отгоре вече съм коментиралвъз основа на това. Моля за извинение.
преди 3 часа · Харесвам

Siana Stefanova Хаха! Няма проблем! Но доста ме стресна! Викам си: "Ако и рок музикантите запеят с чалгаизпълнителите, значи аз нещо не съм наред!". Но няма да се учудя- интереса клати феса!
преди 3 часа · Харес