Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

неделя, 26 май 2013 г.

Нравствен, психологически и логически казус по Наполеон

Всички жени, с изключение на майка ми, са курви - но да не забравяме, че и майка ми е жена.

(Наполеон Бонапарт)

Преди години, в прилив на вдъхновение и на творчески полет, дадох на учениците си, изучаващи логика, тази мисъл на Наполеон - за да й направят логически анализ, да я изтълкуват от гледна точка на логиката, да покажат съдържа ли тя в себе си някакво противоречие, на какво се дължи парадоксалността и остроумието й. Учениците ми извънредно се развълнуваха, спориха, обсъждаха, часът мина чудесно според мен, щото нали знаете науката логиката колко е скучна иначе.

Като видях, че тази мисъл на Наполеон е в състояние да събуди и най-заспалите ученици, реших да я пусна за обсъждане във всички паралелки, които учат логика, пък и на тия, които учеха и философия, и етика.

Да, ама седмица след това ме викна директорът и ме информира, че имало постъпила жалба в инспектората срещу мен от "възмутени родители": бил съм занимавал учениците с глупости, "карал съм ги бил да говорят цинични думи, явно, сам съм бил много развратен и опорочен", "получавал съм бил удоволствие да слушам мръсотии", какви ли не простотии имаше написани в тази историческа жалба. Директорът ми тогава беше много свестен човек, посмяхме се с него и с това "инцидентът" приключи. (ОЩЕ >>>)

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

8 коментара:

Анонимен каза...

Ако директорът преди години е бил г-н Паунов, не се съмнявам, че се е посмял. Той си беше веселяк!
На въпроса, дали да се използва думата с "к" в училище - в частност за часовете по философия и психология (които аз посещавах при вас), не мисля, че е лошо. Все пак в ума се въртят достатъчно "мръсотии" и не пречи, след като съответният час е насочен към тях да се използва необходимата лексика. Но аз, ако съм поставен пред този избор, не бих я ползвал, не бих поставил и въпроса изобщо. Не за друго, а защото винаги ще има някой неразбрал и "обиден", някой, заради когото може да ми увисне поста. А и хора на и под 18 години надали имат достатъчно жизнен опит, за да разберат идеята на тая сентенция (въперки че пък си има поука, която е ценна). Според мен, по-добре не.
Крепко здраве и успехи!

Пламен Балчев

Ангел Грънчаров каза...

Благодаря за пожеланието и за коментара! Да, с Паунов тогава се посмяхме над човешката глупост, познахте! А иначе тезата Ви ми се вижда спорна, щото училището би следвало, по принцип, да е част от живота, да не е оградено със стени от т.н. "жив живот", следователно в него трябва да има всичко, което съдържа самият живот; нали училището подготвя младите за живота, нали следва да служи на живота, как ще стане това ако го оградим със стени от самия живот? Тъй че някои думички (разбира се, не непременно цинични или вулгарни, съвсем мръсни, а по-поносими!) би следвало да се произнасят в училище, да да придават един по-житейски аромат в него, иначе всички става стерилно, кухо, скучно, отблъскващо. Ето, примерно, същият този Паунов беше именно факторът, който внасяше в училището ни такъв един жизнено-достоверен и ЧОВЕШКИ (личностен) момент, благодарение на който животът в него беше значително по-непринуден, жизнен, свободен, весел, дори, бих казал, академичен, оксфордски дори. Което сега, след оттеглянето на Паунов, вече го няма, вместо което обаче се настани една най-отвратителна казионност, бюрократичност, педантичност, стерилност и т.н. И на Вас желая всичко добро и успехи в живота!

Анонимен каза...

"карал съм ги бил да говорят цинични думи, явно, сам съм бил много развратен и опорочен", "получавал съм бил удоволствие да слушам мръсотии", какви ли не простотии имаше написани.
Не само си бил,ти и сега си абсолютно извратен.Ти просто си си едно "наполеонче" от всякъде.Много извратено и престъпно "наполеонче,което си намерило прикритие "политически репресиран лъжец",за да оправдава престъпните си дела.Мястото ти е зад решетките.Там да се изучиш на "философии" до като дишаш силно замърсеният от теб въздух.

Анонимен каза...

Ангел Грънчаров = 100% Гьобелс.Изчадие ,Волен Сидеров е "ангелче" сравнено с този "Ангел - богослов" по "Новият завет на САТАНА".

Анонимен каза...

"Ангел Грънчаров каза...
Пък се иска и усет за тия, за духовните неща де; нямаш ли го него, кастриран ли си от такава една способност, това нищо не може да я компенсира, оставаш кастрат към духовното за цял живот...

"Каким был,таким астался" - Йосиф Висарьонович Сталин
"Каквото сам си направиш,никой друг неможе..." да те опише по добре от теб Грънчаро OFF!
Поклон Философе !

Ангел Грънчаров каза...

Значи съм бил "100%-ов Гьобелс", брях да му се не види, чак на такова високо признание не бях разчитал! :-) :-) :-) :-) :-) :-)

Коя ли болна главица е измислила туй нещо? :-) :-) :-) :-)

Анонимен каза...

Е, много е ясно коя, г-н Ангел
Грънчаров.
Нима имате и най-лекото си съмнение,
че това са редове на "новия" АЗЪ
РУыМЕН БЪРЦОВ.
Принуден да мине в "нелегалност".
Също, съвършено ясно защо.
А главицата му не повече болна от нашите български глави, като съвсем не случайно към тях прибавям и моята, и Вашата г-н Грънчаров (и то не оздравялата Ви вече и слава Богу, от успешната операция, а главата описана с
помоща на ... Руменовото разхлопано въображение, по мнението ми... което
го е казало доста пъти тук и то
впечатляващо истинно, нали така...-:)

27.05.2013г. Владимир Петков-Трашов

Анонимен каза...

Наполеон никога не е казал подобна "мъдрост".
Но е казал нещо друго:
The surest way to remain poor is to be an honest man.
Napoleon Bonaparte
Сигурният начин да си останеш беден е да си честен.

Ето това бих ти предложил да "разнищеш" като философ.