Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 27 юли 2013 г.

Възпитание в изкуството на любовта

От доста време се каня да започна реализацията на един свой проект (нека да се изразя по-учено!): да напиша една книга за любовта. Философска, сиреч, много човечна книга за любовта, която да помага преди всичко на младите хора: защото за тях е безкрайно важно да си дават сметка за толкова величавия духовен смисъл на "нещото", наречено любов. Добре знам, че една такава книга е много потребна. Добре знам, че, уви, твърде много са младите днес, които не вярват в любовта, които са си втълпили гибелната "идея", че "няма любов, а има само секс". Ще ми се да помогна някак на младите да си прояснят същинския и същностен смисъл на вечната идея за любовта, една грандиозна духовна и човешка идея, без която е невъзможно човек да живее пълноценно - и истински. Невярващият в любовта, нихилистът спрямо духовния смисъл на любовта сам себе си обрича на непълноценен и жалък живот.

А ние, простете, може и да имаме свобода, но нямаме свободата да правим каквото ни скимне с живота си. Този, който ни е дал живота - а живота не сме си го дали сами, нали така?! - ни е натоварил със съответния дълг пред живота, дълг и пред самите себе си. Щото какво сме ний, човеците, всъщност? Ние не сме нищо друго освен "кълбо" живот, "парченце" живот, а пък тялото ни е съд, преизпълнен с живот. Ей за тия всичките въпроси ми се ще да поразсъждавам, тъй да се рече, "на глас", публично, пишейки, записвайки мислите си, та да може да ги чете оня, който се вълнува от същите проблеми. И тази сутрин, оставайки сам и на спокойствие, в така потребното ми уединение, веднага запретвам ръкави и почвам да пиша за любовта - една моя любима тема, по която много съм мислил, говорил, писал, книги съм издавал и пр.

А за любовта наистина трябва да се пише с любов. Тъкмо за любовта да не се пише с любов е крайно извратено. Оня, който бил влюбен, е преживявал някога любовта, на когото сърцето му е пълно с нея, такъв човек няма как да не пише за любовта с любов. Който "знае" що е любов, такъв винаги се прекланя пред нея. Разбира се, аз няма да търся прословутото знание за любовта, защото мен ме интересува нещо значително по-голямо и възвишено: ще се опитам да покоря и изразя идеята за любовта, която е несравнимо по-богата по смисъл от някакво си там ефимерно "знание за любовта". Което е при това така подозрително, че изобщо съществува. Да знаеш какво е любов, е почти нищо, то е "трохи", истинското е това: сърцето ти да е пълно с любов, да "пърха" от любов, а пък духът ти да е преизпълнен от толкова дълбокия и възвишен смисъл на любовта, смисъл, който е в състояние да оживотвори всичко. Не само съществуването ти, не само живота ти, но и теб самия, да преобрази личността ти, да те направи друг човек. Любовта е творческата сила на живота - и точно от нея нямаме никакво право да се отказваме. Без любов животът ни е изпразнен от смисъл и се превръща в бреме. Лъжат се ония, да, горчиво се лъжат ония, които си въобразяват, че без любов могло да се живее, че сексът бил предостатъчен - за да изпълни екзистенциалната дупка, в която такива нещастни индивиди са се оказали.

Пълно е в днешно време с претенциозни извратеняци, които се правят на маниаци, на "прекалено отворени" по темата секс, които демонстрират някакво ефимерно превъзходство. И успяват да увличат след себе си голяма част от младите, които по подобен начин превъзнасят "чистия секс", унижавайки и пренебрегвайки любовта. Това било нещо като "модерна философия на живота" или "философия" на живота на модерния човек, който бил нещо като "расово животно", търсещо само секс, задоволяване на нагона си, което не се било принизявало да търси "някаква си там любов", защото любовта пък, в гледището на такива, била "слабост", а не сила. Антидуховният потенциал на нашето време е така могъщ, че подобна философия наистина е много влиятелна - и съблазнителна. Е, аз ще се опитам да покажа до какво водя тази "философия" - една крайно несмислена, безидейна, коварна, чисто "плътска" философия, в която има нещо крайно странно като образование: това е една "философия" на бездуховността, до такава степен самозабравила се, че иска да сътвори някаква парадоксална и абсурдна духовност на бездуховността. Е, аз ще се опитам да я изоблича, да покажа нейната несъстоятелност, сиреч, да подрежа корените й.

Всеки сам трябва да направи нещо, та да сътвори в съзнанието си своята лична, отговаряща на личността му идея или философия на любовта. Няма как да стане така, че всички заедно, вкупом, да си изработим и да получим някаква "типова", обща идея или философия - не стават така тия работи. Така че аз с тия мои разсъждения няма да се опитвам да съградя една такава "стандартна идея", напротив, моят опит ще се свежда до това да подбудя, да провокирам младия човек сам да тръгне по пътя към своята лична и изстрадана философия на живота, сред която разбирането му за любовта ще заема най-централното място. Ето защо аз в тия свои предстоящи текстове няма да следвам някакви изтънчени или префърцунени "академични" или, опази Боже, "научни" стандарти, не, няма такова нещо, ще пиша така, както това сърцето ми го иска, както духът ми ме води, както душата ми показва. Няма да следвам някакъв предварително изготвен план - защото добре знам, че темата за любовта, подобно на някои други такива (за живота, за свободата, за духа, за човека и пр.), е неподатлива за едно такова унизително за същността й третиране. Любовта не бива да бъде превръщана в прост "обект" на изследване, която да бъде подложен на съответната дисекция - сякаш е труп в моргата. Не, любовта е нищо живо, преизпълнено с живот, бликащо от живот - и за да бъде възсъздадена в своята истина се иска един съвършено различен подход.

Аз ще следвам потребите на точно този единствен подход, опиращ се на свободата, именно един чисто философски и екзистенциален (да го нарека така) подход, който е в състояние да ме заведе право в средоточието на това, което търся: истината за любовта. Една фатално, отчайващо нужна ни истина, без която наистина не може да се живее. Нея търся, на нея се прекланям, тя ме е очаровала, ето, на нея ще се отдам в работата си. И всичко ще бъде насочено към нея. Тя ще ме вдъхновява, а се знае добре, че без вдъхновение - и без Божието благоволение! - нищо съществено и добро не може да бъде постигнато. Разбира се, потребна ми е съответната нагласа, и ще направя нужното да я съхраня поне до момента, в който окончателно ще сложа точка - в своя сега-засега ненаписан текст. Разбира се, добре зная, че размислите по такива грандиозни теми като животът, човекът, любовта, свободата, духът никога не могат да бъдат завършени, те винаги ще си останат открити - за нови изследвания, за нови търсения, за нови размисли. И това е най-хубавото на тия теми: те предполагат и изискват свободолюбивост, отдаденост на свободата. Аз затова най-много обичам да пиша точно по тези теми. И затова те са основните теми в моето скромно творчество - да дръзна да го нарека така.

Човекът е създаде за да обича, за да се отдаде на любовта. Нищо добро не може да се роди или да бъде създадено без любов. Нищо, абсолютно нищо. Любовта е силата, която ни води към истински значимото в този наш живот - заради което той заслужава да се живее. А без любов животът ни наистина не заслужава да се живее - и се превръща в мъка, в същинска трагедия. Любовта, прочее, е винаги тук при нас: тя е в сърцето ни. То - нашето собствено сърце - е нейният извор. Тя не изисква някакво търсене, преследване, "изобретяване", тя е даденост, която винаги е с нас самите - в сърцето ни. Просто се изисква да й дадем нужния простор за разгръщането й. И да не я потискаме, оскверняваме, обиждаме. Да разкрием, да изявим любовта, скрита в сърцата ни - може би точно за това изобщо живеем? Може би точно затова ни е даден и животът? Всичко може да бъде правено с любов, не с отвращение, не от скука, не "от нямане какво да правя", не с отегчение. А ето, някои са така извратени, че даже самата любов правят с отегчение, не с любов: това е същината на т.н. "чист секс". Механичният, така да се каже, секс. Чистата физиология. Сексът, правен без душа. Сексът, при който унижаваме не само душите си, но и телата си. Доста голяма е такава една извратеност, не го ли чувствате?! А някои са извратени дотам, че се хвалят с това, от което би следвало да се срамуват. Върховна е една такава извратеност, нали така? Както и да е. Тяхна си работа. Нека да страдат, щом сами са се отказали от истинското наслаждение от живота.

Аз няма да морализаторствам в тия свои текстове, които сега отпочвам да пиша. Ще се старая да не се изявявам като строг моралист, морализирането, признавам си, лично на мен ми е крайно неприятно поведение. Ще се постарая да не го допускам. Вярно е, че темата за любовта е преизпълнена не само с най-дълбок психологически смисъл, тя най-вече е преизпълнена с дълбок нравствен смисъл. Любов и нравственост в същината си съвпадат, те са едно и също нещо. Любовта е духовната и нравствена сила на автентичния, на пълноценния живот. Ще пиша обаче пределно честно, откровено, без капчица фалш. Тъй че не мога отсега да гарантирам какво ще се получи. Възможно е на моменти да се увличам по морализаторстване - и да "бичувам развратниците". Но ще се старая това да бъде с мярка - и на място казано. Няма да прекалявам. Ще видим де. Нищо отрано не може да се предвиди. Аз съм човек, който се старае философски да гледа на всичко заобикалящо ни. Ето, спрямо любовта и отношението на съвременните хора към нея ще се постарая да дам израз на своята философска, а това означава пределно, бих казал даже екстремно човешка позиция. Във философията има много страст, безстрастната, хладната, студената философия съвсем не ми е по вкуса. Аз обичам да философствам страстно - и "топло", "горещо" даже. Такъв е темпераментът на моя дух.

Страстта обаче е неотменен елемент на любовта: без страст няма любов. Безстрастните неща не могат да трогнат никое сърце. Огънят на духовността, онова, което оживотворява, е тъкмо страстта, страстта, изглежда, е самото горене. Не може да се философства без да се гори. Ето, затова ще философствам страстно - и пределно човешки. Нищо няма да крия - и нищо няма да изопачавам. Ще се постарая да бъда пределно открит - истината заслужава да бъде почитана дори фанатично. Истината, противно на разпространените разбирания, не е безстрастна - и хладна. Има човешки истини, към които именно и принадлежи истината за самия живот, за самата любов, които сякаш са пределно страстни - и горещи. Е, аз няма да ги "охлаждам" - и да ви ги поднасям в удобен за поглъщане вид. Предпочитам истините, които ще ви поднасят, да парят - дори и с риск да се опарите. Те не са за "поглъщане", те не са за ядене - точно тяхната топлина е най-ценното, от което в никакъв случай не трябва да се отказваме. Любов и топлина са неразделни. Затова се отдадох на тия разсъждения за "горенето", за "студеното" и за "парещото" - и за останалите философски нелепици, които си позволих по-горе.

Какво друго да кажа в това уводно есе? Май трябва да привършвам, а? Ще ми се книжката за любовта, към писането на която ето сега пристъпвам, да бъде кратка - и, както се казва, "съдържателна". Краткостта е голяма добродетел, към която все повече се стремя. Старая се да я възпитавам в своето писане - пък и говорене. Ще гледам да не се увличам прекалено. Разбира се, педантизмите не са ми по вкуса. Това ме избавя от коварното многословие. За мен търсенето е чистотата - нищо излишно да няма в текста ми. Да бъде стегнат, ясен, чист - това е най-доброто, което мога да си поставя като цел. Не трябва да прекалявам в нищо.

Е, в темата за любовта има много "щекотливи" теми, будещи прекален, дори нездрав интерес. Ще се опитам да се измъкна по най-убедителен начин от тях. Глупости и простащини няма да намерите в моя текст. За всичко може да се пише културно. Всичко може да бъде казано по приемлив начин. Това за мен е голямо предизвикателство. Не ме разбирайте, че ще се крия, че ще бягам от такива "по така" моменти, не, няма такова нещо. Големият ми опит във воденето на обсъждания с млади хора по тия теми ми е дал ред предимства, от които тук ще се възползвам в пълна мяра. Нека сега не обяснявам какво имам предвид. Това ще бъде едно от откритията, които ще ви оставя да направите сами. Много ще бъдат тия открития, към които ще ви води моята книга. Добрите книги са точно такива. Ония автори, които казват всичко сами, са доста банални и невълнуващи. Те съвсем не са ми по вкуса. Това съвсем не ми е по вкуса.

Ами засега толкова. Утре, живот и здраве да е, продължаваме. Всяка сутрин - ще се старая да пиша по едно есе. И така за около месец ми се ще заедно да създадем тази книга. Защото ти, уважаеми читателю, ще имаш голяма роля в нейното създаване. На теб много разчитам. Ти ще трябва да направиш най-главното. Ти ще бъдеш мой съавтор, защото, както писах по-горе, на основа на това, което аз съм счел за нужно да ти кажа, ще трябва да сътвориш своята лична философия на любовта. Ти си най-важният в случая. Ти ще свършиш главната работа. Аз само ще ти помагам. Ще се разберем де, няма страшно. Важното е, че започнахме, че открихме "занятията". Началото е много важно. Дано си го разбрал. Както нещо ти потръгне, така и ще продължи. Вярвам, че ще се разбираме.

Ще беседваме, казахме, страстно, горещо, неуморно. С въодушевление. С любов. С разбиране. С патос. Това се иска. Възпитанието в изкуството на любовта е онова, към което ще се стремим. Ще трябва, няма как, да ставаме "големи любовници". Защо пък да не опитаме? Иска се кураж - и желание. Просто е.

Само си открийте сърцето и се оставете то да ви води... то всичко знае.

Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!  (Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

2 коментара:

Анонимен каза...

Сега, когато съм във времето на оценка, на любовта си към уви, жестоко, ненавременно, непредотвратимо и току що уморената от коварната и от непобедената все още напълно, изцяло и безвъзвратно от науката болест и грабната от смъртта моя съпруга, верен спътник и другарче в живота, с което сме се и карали, а дори и посбивали - винаги по нейно начеване! - колкото и рядко да е ставало - то се помни, то се разбира, а то е било и винаги прощавано, защото парадоксално е било проява на любовта, но с което вярно и обично другарче сме имали и своите божествено светли и хубави моменти, случки, периоди и преживявания, съм склонен г-н Ангел Грънчаров, какво говоря, Ангеле - приятелю по-млад, Лъчо светъл и жив, да ти пожелая от сърце успех в твоята "любовна игра", ако нарека така твоето решение да реализираш идеята си - да пишеш философски за любовта.
Не се и съмнявам, че ще успееш да изразиш по най-добрия, пълен и всеобхватен начин в своите редове разбирането си за ...тържествуващото в живота чудо на любовта, без чиито прекрасен полъх и живо проявление нищо-нищичко на тоя свят не се създава и не остава, а ако се пръкне някак без любов -
много бързо загива, се унищожава, се продънва и се проваля...
Вероятно последното и със своите чудно и чудесно потвърждаващи правилото изключения във великия и вечен кръговрат на живота...
Успех приятелю!

27.07.2013г. Владимир Петков-Трашов

Анонимен каза...

Чудесно е, че сте предприели писането на на есета на тема любов. Младите имат нужда от уточняване, кое е добре и кое е лошо. Бъдете здрав!