Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 23 юли 2013 г.

Когато някъде с някого постъпват нечовешки, в негово лице поругават самата човечност...



Тия дни научих, че директорката на ПГЕЕ-Пловдив, на училището, в което работя, си е позволила да уволни по недопустимо арогантен начин един забележителен учител в нашето училище: г-н Калин Христов. Човекът се е явил при нея с молба за отпуск, вместо това тя му връчва заповед за уволнение! Променила длъжностната му характеристика, турила там изискване, на което г-н Христов не отговаря (примерно, той не владее... японски език; не зная какво точно изискване е турила, но предполагам какво изискване може да е измислила!), а пък после мигновено му е връчила вече готовата заповед за уволнение! Тя тия коварни спектакли ги умее, няма що: сякаш главната й цел е да се погаври с хората, това сякаш е сърцевината на нейната управленска "стратегия". Капчица уважение към човешкото достойнство на управляваните не е способна да прояви, а все търси начин да отмъщава, да наказва, да обижда, да мачка достойнството на хората.

Защо уволнява г-н Христов ли? Ами ясно защо: защото той й беше един от главните конкуренти за директорския пост, участва в конкурса - и явно в нейното съзнание си остава заплаха, затуй се е наложило да го "отстреля". "Има човек - има проблем; няма го човека - няма го и проблема!" - изглежда тая сталинска максима вдъхновява нашата толкова "модерна" ръководителка. Въпреки че този човек в момента не е никаква заплаха за директорското всевластие, ето, уволнен е, и то по такъв един недопустим начин. Подличко. Така обаче с хора не бива да се постъпва. Има нещо, наречено "морал", което не позволява тия неща да се правят по такъв начин. Без човещина не може да се живее.

Няколко думи искам да кажа за уволнения, за пожертвания пред пиедестала, пред трона на директорското всевластие. Прочее, ще си каже някой: ти пък защо се месиш сега? Що не си мълчиш? Що се вреш "между шамарите"?! Ти какъв си, та се обаждаш?! Ще отвърна на тази резонна забележка ето така, преди да кажа още няколко думи за г-н Христов.

Не мълча и няма да мълча по морални причини и подбуди. Моят морал не ми позволява да замълча в този момент и да се правя, че сякаш нищо не е станало. Да, моралът ми не позволява. Не мога да допусна да се държа като мерзавец, който си мълчи, щото, видите ли, случилото се пряко не го било засягало. Не е вярно че не ме засяга: засяга ме, и то как! Щото г-н Христов е човек, щом така сега постъпват с него, щом го унижават, а пък всички наоколо благочинно си мълчат, то утре ще постъпят по същия начин и с всеки друг, в това число и с мен самия (прочее, с мен вече са постъпвали така, та от опит знам какво е!). Когато някъде с някого постъпват нечовешки, в негово лице поругават самата човечност - ето това мен, в качеството ми на човек, най-пряко ме засяга и касае. Затова не мога да се престоря на непукист и да си замълча сякаш нищо не е станало. Реагирайки срещу подобно нечовешко отношение, аз реагирам всъщност в защита на самата човечност; правя го защото в качеството ми на човек това е мой дълг. Недостойно е да се мълчи в такъв един момент. Затова реагирам. Едно нещо ни е останало - достойнството - загубим ли него, значи всичко вече сме загубили. Толкова по този въпрос, макар че по него още много мога да кажа. Това е въпрос, съдържащ в себе си колосален философски - сиреч, човешки, тия две неща съвпадат! - смисъл.

А ето сега няколко думи за новата жертва на г-жа Анастасова. Не е случаен този човек, това е един инициативен, иновативен човек - и много стойностен преподавател. Дали пък не го уволняват тъкмо заради това?! Дали пък причината не е, че само едно слънце трябва да свети на хоризонта, слънцето на властта, и всичко друго, що затъмнява светенето му, сиреч, си позволява да блещи по-силно, трябва да бъде погасено?

Г-н Христов е човекът, организирал CISCO академия в гимназията, която е клон на академията в град Пловдив. В нея наред с учениците от гимназията идват студенти, работещи във фирми и учещи в други гимназии. Академията е много популярна сред ученици и родители, което доведе до голям брой желаещи да придобият тази международно призната квалификация. Като резултат от това сътрудничество, освен подготовката на курсисти, беше открита нова специалност в ПГЕЕ-Пловдив с паралелка по „Компютърни мрежи“. Г-н Христов е инициатор за голям проект съвместно с регионалната CISCO академия в Пловдив, Фондация "Бъдеще 21 век" и фирми от града по ОП “РАЗВИТИЕ НА ЧОВЕШКИТЕ РЕСУРСИ” за изграждане на кабинети по направления компютърни мрежи, автоматизация и енергийна ефективност. Този проект е най-мащабният от всички останали и възлиза на стойност от около 250 000 лв.

От миналата година г-н Христов е в контакт с представители на LEGO за създаване към ПГЕЕ-Пловдив на група, занимаваща се с роботика - като основа за бъдеща специалност в училището. В началото на месец май той се обръща към господин Кузов (експерт по ИТ в МОМН) за подкрепа във връзка с наша инициатива да направим действащо „i-Професионално образование” в ПГЕЕ-Пловдив. През месец юни на среща с ръководството на БАН, съвместно с г-н Райчин Рачев, запознава академик Воденичаров с тези идеи и получава пълната му подкрепа.

Е, за всички тия неща г-н Христов си е заслужил уволнението, нали така?! Явно е трябвало спешно да бъде уволнен: как така ще допускаме толкова инициативни преподаватели да работят при нас?! Бързо да го уволним, бързо да погасим светенето му! Я го виж ти, ще ми свети там, леле, какво си позволява пък тоя?!

Спирам дотук. Вижда се, че работите съвсем не са безобидни. Наистина така не се постъпва с хора, не бива да се постъпва така с човешки същества. За благодарност за всичко, което е направил за училището - без капчица жал го уволняват и изхвърлят на улицата! Вярно, у нас нещата са по-различни, у нас много-много не ценят кадърните, смятат ги за заплаха, но пък дотам сякаш не се беше стигало?!

Айде бе - не се е било стигало?! Та това си е принцип на отношенията у нас: всичко що е личност следва да бъде без жал мачкано и убивано! Или в краен случай - поне прогонвано. Този е принципът на всевластната бюрокрация у нас. Тъй че нищо ново под слънцето няма... то затова и сме я докарали докъдето сме я докарали де: не за друго сме я докарали дотук!

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), , 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни.  Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

11 коментара:

Bacho Кольо каза...

"Има човек - има проблем; няма го човека - няма го и проблема!"

Мисъл на писателя Анатоли Рибаков, в романа "Децата на Арбат" която той поставя в устата на един от главните си герои - Сталин. Има и друга версия - че е фраза от отдвна забравена пиеса със същия герой - Сталин. Няма никакви данни Й.В. Сталин в устен разговор или в писмен документ да е изричал подобна фраза.

Ангел Грънчаров каза...

Сталин, разбира се, не е могъл да измисли тази фраза; измислил я е писателят, но, измисляйки я, с нея най-точно изразява същината на комунизма-сталинизма, сиреч, изразява това, което отразява най-съкровеното от душата на свръхмасовия убиец Сталин, вожда на комунистите.

Анонимен каза...

Жалко за младите хора! По този начин губят един много добър учител и като специалист, и като личност.
Не знам защо ми идва на ум баснята на Стоян Михайловски:
Бухал и светулка

Измежду полските треви
Блестеше, в нощните тъми,
Една светулка лъчезарна . . .
(С това си качество, уви! и тя е тъй злощастна
Кат другите светители на нашата земица!)
Внезапно, бухалът, врагът на всички светлини,
Най-грозната, най-злостната и най-коварна птица,
Подгони светлата мушица
И най-подир я улови . . .
- Какво ти сторих? . . - Ти ми пречиш!
Умри! . . - Че как ти преча ? .. - Светиш!.
Г-жа директорката е със специалност "Български език и литература". Как стана директор на Професионална гимназия е пълна загадка. В случая обаче, тя може да направи изключително професионален анализ на това литературно произведение.
Гражданинът инж. Парпулов

Анонимен каза...

Не съм много веща в уволненията, има по-информирани колеги, но поназнайвам това-онова. Колегата ще спечели делото, ако съди директорката, защото:1. Ако е на безсрочен договор, за уволнение трябва да има множество административни наказания или грубо погазване на КТ. Тогава се уволнява дисциплинарно. 2. В противен случай може да бъде съкратен поради намаляване обема на работа и закриване на неговото работно място. Сигурно това го знаете и Вие, затова пожелавам на колегата успех в съдебната битка. А колективът не може ли да спретне една проверка, един протест срещу своеволията на тази директорка?

Петя Перпериева

Ангел Грънчаров каза...

За съжаление - не, колективът е обезсърчен от страх и хората не смеят да реагират. Реагираме неколцина "луди глави", останалите мълчат. Сами знаете тази психологическа атмосфера, която възниква когато директорът е авторитарен и всевластен, пък и има самочувствието, че никой няма да му подири сметка. Много е тежко, но борбата трябва да продължи. Все пак това училище не е ООД или ЕТ на директорката, а е и наше...

Анонимен каза...

Чл.328 от КТ, точка 11 е използвала директорката.Намерила е законен начин да се освободи от неудобен за нея учител.-прекратяване на ТД с предизвестие от работодателя-при промяна на изискванията за изпълнение на длъжността,ако работникът или служителят не отговаря на тях.Предизвестието може да се отработи или да се изплати направо с връчване на Заповедта за уволнение.

Енеза Ангелова

Анонимен каза...

Така е, познати трикове, жалко за колегите без гръб и сили да се борят.

Zlatina Cakinska

Unknown каза...

Калин Христов ми беше класен ръководител.Смело мога да заявя че уволнението му е пълна проява на човешка злоба.Не мога да си представя как един толкова кадърен и деен прерподавател може да бъде подложен на такава мерзост.Постъпката на атанасова е меко казано недостойна и срамна.

Анонимен каза...

Ама,че гнусен акт! Извинете ме,че съм толкоз директен, но що за нисше безгръбначно трябва да си да постъпиш така? Къде е МОН? Защо спите ученици нима К.Христов не заслужава вашата подкрепа или ви е страх? Бъдете находчиви и достойни,като инж. ХРИСТОВ НЕ ГНУСНИ И Нечистоплътни!

А.М.

Анонимен каза...

Ама,че гнусен акт! Извинете ме,че съм толкоз директен, но що за нисше безгръбначно трябва да си да постъпиш така? Къде е МОН? Защо спите ученици нима К.Христов не заслужава вашата подкрепа или ви е страх? Бъдете находчиви и достойни,като инж. ХРИСТОВ НЕ ГНУСНИ И Нечистоплътни!


А.М.

Анонимен каза...

Явно тази анастасова безчинства и грешките и се роят. Избрала е момента никой да не се пречка-ученици във ваканция, колеги в отпуска. Сега е време да се освободи от всички прозрели що за човек е тя самата. Така постъпва и соня киркова от хуманитарната. Ако кадърният и мислещ учител не се съгласи с предлаганите от нея дребни екстри, т.е.,не може да бъде купен с нищо, а продължава да я напада на всеослушание на съвети и да върви пряко волята й, намира начин да го изхвърли. Колко персонал и учители си заминаха от там обидени, разплакани и повече не стъпиха в това училище!
Да се надяваме на инспекторат и Мон е безсмислено, на адвокат- може би да,тъй като му се плаща. Така вървят нещата в страната ни. То и образованието ни отговаря на изискванията на миналия и по-миналия век. Сега само подготвят наемни работници, плащащи данъци, чрез които ги крадат много, ама много, докато станат безпомощни болни пенсионери, ако фонда не изчезне някъде...Не да работиш на някого а да имаш фирма, знания по счетоводство и умения за движене на пари трябва да учат в училище. Произвеждаме образовани бедни нещастни хора. За какво им е всичко, или почти всичко, което учат в училище. Разбира се че са прави учениците, когато казват че излизат неподготвени за живота. Едно добро училище би подготвило децата да пристигат при тях и в държавата потоци пари. И да се пенсионират и осигурят с пасивни акции на 30 години, а не когато се амортизират на 60-70. Това в света го има, има ред и изобилие от блага. Защо не учим българските деца как да бъдат богати? За 1000 лева ли съжалявате, колега по информатика? Заслужавате много, много повече!
мария василева