Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 22 юли 2013 г.

Искаме да живеем нормален живот в нормална - свободна и европейска - страна!

Публикувам писмо до г-жа Viviane Reding, което под формата на Петиция се разпространява във Фейсбук; аз подписах тази петиция, ако желаете, подпишете я и вие, важно е: за бъдещето на България; ето сега и самия текст:

Уважаемa г-жо Заместник-председател,

За нас е удоволствие да Ви посрещнем в България в момент, който считаме за решаващ за бъдещето на страната ни и това на Европейския съюз (ЕС). Като група активни протестиращи, обезпокоени от посоката, в която върви България в контекста на настоящето управление, бихме искали да използваме случая, за да Ви благодарим за посещението и възможността за конструктивен диалог, тъй като имаме редица въпроси от голямо значение за нас като граждани на България и на Европейския съюз.

Бихме искали да обърнете внимание на няколко ключови въпроса, които са от сериозна важност за правосъдието, основните права и гражданството, свързани с България и голямото Европейско семейство.

Чрез няколко назначения на висши длъжностни лица с криминални досиета, замесени в корупция, изнудване, финансови престъпления, етични и послушвателни скандали, правителството на министър-председателя Орешарски, в рамките на няколко седмици доказа, че е функция на специалните интереси и амбиции на олигархичните кръгове и престъпните структури. Това не е правителство, което се признава от тези, които желаят България да бъде част от Европейското семейство. Не е правителство на хората, които желаят да видят как България се превръща в нещо повече от най-бедната членка на ЕС, винаги наваксваща по отношение на жизнено необходимите реформи в областта на правораздаване и политиката. Нещо повече, това не е правителство на хората, които работят всеки ден, за да се превърне България в страна управлявана от върховенството на закона - ключов елемент в трансформацията на българското общество.

Ние сме по-взаимносвързани от всякога и проблемите на една държава се превръщат в проблеми на всички. Достатъчно е само да погледнем към последните години на икономически и фискални сътресения за доказателството. Борбата с организираната престъпност в различните й форми е друга област, в която европейците са по-взаимнозависими от всякога, и ние се страхуваме, че и в тази област има опасност да се върнем назад. Освен това, както виждаме, съществува една дясна ултранационалистическа тенденция, заплашваща Европа. България е попаднала също в зависимост от десния ултра-националистически капан. В момента Българският парламент взема решения според капризите на ултрадясна анти-европейски партия, която в същността си е в противоречие с европейските ценности. Ние виждаме това като голям европейски проблем заплашващ ценностите, от които е изтъкано европейското общество.

Надяваме се, че молбата ни за помощ и подкрепа от страна на институциите на ЕС, в това число Европейската комисия, няма да остане незабелязано, и като използвате всички средства на разположение на Комисията, Ви молим да гарантирате, че кабинетът Орешарски, вече лишен от легитимност към собствените си граждани, ще спази демократичните принципи. Хиляди българи сме на улицата в продължение на близо 40 дни, защото смятаме, че нашите ценности биват подменяни от сегашното правителство. Нашите ценности са европейските ценности, защото ние всички сме европейски граждани. Повечето от нас ходят на работа всеки ден с мечтата, че някой ден, не далеч в бъдещето, България ще бъде уважаван член на Европейското семейство. Ние всички работим усилено, за да се случи това и няма да позволим това нелегитимно правителство да направи обратен завой и да отнеме нашата мечта. Вярваме, че и Вие не бива да допускате това.

Лъжите и скандалите, които се появиха през последните седмици, ни разтревожиха дълбоко и се надяваме, че ЕК следи отблизо подробностите за многобройните скандални назначения, които за съжаление продължават с пълна скорост. Надяваме се, че ЕК ще осъзнае, че загубило вярата на своите граждани, това правителство не може да бъде надежден и уважаван партньор, на когото Комисията може да вярва. Като Европейски Комисар по правосъдието, основните права и гражданството, ще сме благодарни, ако се намесите активно и решително, за да защитите правата и благосъстоянието на всички граждани на Европейския съюз – включително и българите.

Още Европа? Да, моля.

Ние се страхуваме, че в този момент връзката правителството-олигархия в България напомня на стария комунистически режим и неговата тайна полиция. Правителството е функция на икономическия интерес и приоритети, а не на живота и бъдещето на нашите деца. Като български граждани, които протестират, заедно с всички онези милиони българи, които подкрепят посланията на протестите, ние бихме искали това правителство да подаде оставка и да се проведат нови избори. Избори са решението на една политическа криза – това казва демокрацията.

Надяваме се на нормален живот ръководен от справедливост, върховенство на закона, етика, права и свободата. Искаме да живеем в нормална страна и разчитаме на Вашата подкрепа, по начина по който ЕС подкрепи всички онези членове на ЕС във финансово-уязвимо положение - с тази разлика, че ние не искаме финансова подкрепа, а политическа подкрепа. Ние искаме да видим, че Европейската комисия може да приложи всички инструменти на нейно разположение, за да се гарантира, че едно демократично решение на настоящата политическа криза – под формата на избори - е въведено в действие.

Можете да ни намерите всеки ден около 19 часа на площад Независимост в София. Ние Ви благодарим предварително за Вашата подкрепа.

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

Няма коментари: