Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 2 декември 2013 г.

Екзарх Антим Първи към княз Дондуков: „Вие хубаво ни освободихте, но от вас кой ще ни освободи?!”




В Украйна се случва реално онова, което протестите не успяват да постигнат в България при цялото си постоянство, поставило световен рекорд по продължителност. Причината за украинската радикализация не е само в потенциала на украинския патриотизъм, засегнат на чест от „големия брат”, но и в подхода на самия дразнител. (ОЩЕ >>>)

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), , 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни. Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

3 коментара:

Ангел Грънчаров каза...

Дали пък наистина украинците няма да ни освободят този път от руснаците?!

Анонимен каза...

Ситуацията в България и Украйна по ред причини не може да се сравнява, също както и ситуацията сега в Тайланд, където също има протести, и България.

И не, украинците няма да се «освободят» от руснаците, защото Украйна е свъзрана с безброй видими и невидими нишки с Русия и няма как да се измъкне. Виждаме, че Източна Европа не може да се измъкне от руската хватка, какво остана за Украйна. Освен това за някакво «освобождаване» можа да става дума само в Западна Украйна, защото Източна Украйна е етнически руска или русифицирана, така че тя би трябвало да се освободи от самата себе си.

Анонимен каза...

А колкото до Антим и Руската империя – не забравяйте, че въпреки формалните прилики СССР и Руската федерация не са приемници и наследници на стара царска Русия. Комунизмът представлява радикално скъсване с миналото. Лошото е, че СССР е нещо много по-страшно от царска Русия.