Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 2 декември 2013 г.

Медийни провокации и фалшификации за дискредитиране на борците за европейски път на Украйна



Фалшификатът с добавена украинска атрибутика.



Оригиналната снимка е от Уличные беспорядки в Греции

Petko Kovachev сподели снимка на Петросов Гурген: Медийните провокации започнаха. Сравнете тази снимка със седмата снимка в линка. Открийте разликите :-)

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди.

Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили - и като индивиди, и като нация - тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили - и за които сме платили тежка цена.

3 коментара:

Анонимен каза...

Подобно на протестите в България, явно и двете страни се опитват да манипулират хората.

Анонимен каза...

По отношение на протестите в Киев също трябва да сме предпазливи и скептични – както към всичко, което става на посткомунистическото пространство. Повечето демонстранти сигурно са искрени в своите чувства и искания, но е очевидно е, че сред тях има и подготвени провокатори и манипулатори и въобще е наивно да се мисли, че стратезите в Москва на са предвидили този развой на събитията и не са се подготвили. Украйна и по-специално Западна Украйна са проблематични за Кремъл още от царски и съветски времена.

Както пише анализаторът Виктор Калашников за края на СССР:

„Украйна е голяма и важна част от Съветския съюз и украинците продължаваха съпротивата... Знам от служители на КГБ в Украйна, че те през цялото време се страхуваха, че нещо става и ако загубят контрол, това ще означава сериозни неприятности за Москва. Поради това украинският КГБ беше още по-брутален и по-твърд от руския. На нашите срещи в Лубянка ние... ги критикувахме. Но те отговаряха: „Нямате си представа колко опасна и тежка е ситуацията в Украйна.” И когато съветските войски се изтеглиха от Европа, украинските активисти организираха въстание. Украинците бяха готови за въоръжено въстание. Те имаха и части сред съветските въоръжени сили. Бяхме предупредени за това и то беше сериозно. Ръководството в Киев непрекъснато молеше Москва за помощ, за някаква подкрепа. Но Москва не беше в състояние да помогне, защото беше ангажирана с Германия и НАТО. Така че беше напълно невъзможно да се мобилизират части, за да бъде потисната украинската съпротива. Това беше истинският проблем. Ако Украйна станеше независима, ако националдемократите дойдеха на власт там, със Съветския съюз беше свършено. Това беше ясно на всички. Без Украйна, СССР беше фикция...”

край на цитата

Впрочем членството в ЕС не е никаква гаранция за свобода и просперитет и добър пример за това е България, която днес в някои отношения е по-недемократична, отколкото преди присъединяването си към ЕС, особено през 90-те години и особено по време на управлението на Костов. Причината за това не е ЕС, а влиянието на Русия, което след 2007 вместо на намалява, дори нараства – както и е планирано, защото чрез своите Троянски коне в Източна Европа като България Русия превзема ЕС отвътре. Поради това Българското членство в ЕС (и НАТО) е ПО ВОЛЯТА на Москва, а не въпреки Москва. В случая с Украйна стратезите явно са теглили някаква черта и не я пускат, защото плановете им за нея са други.

Между другото ЕС също няма кой знае какъв интерес от Украйна, защото виждаме дори вече приетите по-малки посткомунистически страни какви проблеми създават, какво остана една близо 50-милионна Украйна! Това наистина би било края на ЕС в сегашния му вид.

И за да не бъда разбиран неправилно: аз въпреки всичко съм за Украйна в ЕС, и то не на последно място не за друго, а защото на Москва това не се харесва. Мисля обаче, че за това засега няма никакви шансове, защото руският контрол върху Украйна е всеобхватен и тя не желае да я пуска в ЕС, а има други планове за нея – Евразия и т.н.

Но пак повтарям: няма такава изразена дихотомия ЕС – Русия, както се привижда някому, защото ЕС вече в немалка степен е придатък на Русия-ОНД-Евразия.

Анонимен каза...

Под същата снимка четох някъде,че са комунистически колажи, компрометиращи протестиращите...

Rositsa Rangelova