Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 15 януари 2014 г.

Как живеят хората в Швейцария - и защо живеят добре



Ноа, така и не разбрах дали мама ти чете това, което ти пиша и дали ти е интересно. Ще ти разкажа и днес нещо за Швейцария все пак. (ОЩЕ >>>)

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди.

Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили - и като индивиди, и като нация - тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили - и за които сме платили тежка цена.

2 коментара:

Анонимен каза...

Във връзка с тези публикации за Швейцария ми идва наум сравнението между Ангел Грънчаров и ГДР-манците преди 1989. За източногерманците по онова време идеалът беше Западна Германия или „оттатък”, както я наричаха. Според тях всичко в ГДРмания беше скапано и пропаднало, докато в "оттатък" в ГФР всичко беше велико и неповторимо. Някои българи даже ги подиграваха, че дори л…на да им изпратят от Западна Германия, и тях ще намерят за превъзходни и велики. След германското обединение обаче, както можеше да се очаква, дойде отрезвлението и днес не само онези 25-30%, които редовно гласуват за (пост)комунистите, но и много други източногерманци гледат на Обединена Германия много по-критично и диференцирано.

Ангел Грънчаров обаче май е още на акъла на гдрманците отпреди 1989, за него всичко небългарско и „западно” все още е пример и образец, който трябва безкритично да се приема и всеки, който не споделя това мнение, е болшевик и/или конспиролог.

Никой няма нищо против Швейцария и швейцарците и против никой друг народ, дори от традиционни българомразци като сърби и гърци понякога може да се научи нещо полезно. Между другото американският антрополог Джаред Даймънд твърди, че „диваците” от Нова Гвинея са по-интелигентни от европейците.

Както и да е, не бива да изпадаме в наивен захлас и да приемаме света безкритично. ТРЯБВА ДА ЗАПОЧНЕМ ДА ВИЖДАМЕ НЕЩАТА ТАКИВА, КАКВИТО СА В ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ, А НЕ КАКВИТО БИХМЕ ИСКАЛИ ДА СА.

Имам чувството, че това текстче за Шейцария е ученическо съчинение от трети клас. Какви са тези идилични наивитети? Подобна глупост скоро не бях чел. В Германия всички биха се изсмели на подобно описание на Швейцария. Швейцарците са едно странно и понякога дори смешно и забавно народче, което обаче е силно комплексирано спрямо „Големия брат” – немците и даже понякога е доста агресивно настроено към немците, които швейцарците намират за „арогантни” и „високомерни”. Като цяло са и доста прости и необразовани и не зная почти нищо за света.

Основата на швейцарското благоденствие, както казах, са чистите, но в немалка степен и мръсните пари от цял свят, които потъват в бездънните швейцарски трезори. Швейцария е особен случай в международен план и неслучайно се радва на особени привилегии от страна на международната общност, вкл. гарантиран неутралитет, понеже могъщите и богатите на тоя свят искат да имат що-годе сигурно убежище за капиталите си. Да откажеш швейцарците от банковата тайна поради това е все едно да лишиш българите от домашна гроздова ракия. Това явно е невъзможно.

До днес швейцарците например не желаят да дадат окончателни сведения за „нацисткото злато”. От 1941 Швейцария е била основна дестинация на нацисткото злато и швейцарците много добре са знаели откъде идва – вкл. от концлагерите, но са се правели на луди. Твърди се, че Хитлер е искал да окупира Швейцария, без да се съобразява с нейния „неутрален” статус, но шефът на Абвера Канарис го бил разубедил.

Между другото швейцарците НЯМАТ коли и къщи, повечето живеят под наем и не карат кола. От ВСИЧКИ европейци швейцарците имат най-малко собствени жилища и коли.

Но аз пак ще повторя предупреждения си за деградацията на Европа и залеза на либерализма като цяло, който се констатира даже от апологетите на демокрацията и капитализма. Тук е задачата на интелектуалци, смятащи се за „будители” като Ангел Грънчаров – да диагностицират заболяването, но и да дадат рецепти за преодоляване на кризата, а не безкритично да превъзнасят този или онзи аспект на либерализма. Това е въпросът на въпросът е в момента, а не фактът, че в Швейцария правят хубав шоколад.

Всички сме единодушни, че каквото и да говорят културните релативисти, западната цивилизация е най-добрата досега в историята. Разбира се, никоя система не е съвършена и най-вече – не е вечна. Въпросът е дали и какво може да се направи, за да се спре нейния несъмнен и напоследък много бърз упадък.

Анонимен каза...

И понеже според Ангел Грънчаров повечето, ако не всички хора извън България са умни, красиви и богати, му препоръчвам, ако иска да е от малцината просветени и събудени в днешния свят, да прочете този сериозен анализ на американски и германски учени:

Крах мировой экономики. Прогнозы и сценарии

http://www.stihi.ru/2013/08/15/457

Прогнозата за старите демокрации е мрачна, но за чудо и приказ положението в стария СИВ ще е в някаква степен дори по-добро! Там освен всичко друго четем:

«Польша, Румыния, Чехия, Словакия, Словения, Венгрия, Хорватия (кой знае защо България е забравена, но тя попада в същатата группа): прогнозы мрачны. Несмотря на слабую интеграцию в ЕС и обозримые размеры экономик эти страны ждёт затяжная рецессия, переходящая в обнищание населения. СОЦИАЛИСТИЧЕСКОЕ ПРОШЛОЕ ЭТИХ СТРАН СЫГРАЕТ ПОЛОЖИТЕЛЬНУЮ РОЛЬ, ТАК КАК НАСЕЛЕНИЕ ЕЩЁ ПОМНИТ ВРЕМЕНА, КОГДА СТРАНЫ БЫЛИ ИЗОЛИРОВАННЫ ОТ МИРОВОЙ ЭКОНОМИКИ И ЖИЛИ ОЧЕНЬ СКРОМНО. Помощь от СССР, державшего эти страны в состоянии стабильной стагнации, на этот раз не придёт.»

Така че България може скоро да домилее да Ангел Грънчаров, нейния безпощаден критик :)