Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 14 май 2014 г.

Ето какво Бил Гейтс бил казал на младите, ето неговите "безценни съвети" към тях



Източник

Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!  (Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

9 коментара:

Анонимен каза...

Това са елементарни, банални съветчета за „успех” в живота в духа на „протестантската етика”, според която се живее, за да се работи, а не обратното, както например в класическата древност – да се работи толкова, колкото е необходимо, за да се живее, но не повече. Някои от съветите за мен са даже неприемливи, например „Ако нещо се обърка, то не е по вина на вашите родители…” – защо да не е? Именно по тяхна вина е, защото аз не си спомням да съм пожелавал да съществувам, а съм захвърлен в този свят по волята на моите родители, които никога не са ме питали дали искам да бъда създаван. Само че подобни философски мисли са чужди за повърхностните американци.

Освен това тези съвети са за „обикновени” хорица, не за философи например, които имат различни цели в живота от това да правят 60 или 100 000 долара на година и поради това имат друг начин на живот. Философите живеят най-вече живот на духа, живот на познанието или както е казал Витгенщайн, щастливият живот е животът на познанието, напук на мизерията на света. Витгенщайн като син на един от най-богатите австрийски предприемачи е получил грамадно наследство, но го е подарил на братята и сестрите си, както и на артисти. Неговата цел очевидно не е била да печели еди-колко си долара на година.

Разбира се, съвременното общество не би могло да съществува, ако мнозинството от хората възприемеха философски начин на живот, но за щастие такава опасност и без това не съществува.

Анонимен каза...

като бях по-млад, с презрение гледах на тези съвети. Животът ме научи, че са правилни. За да успееш ти трябва старание, труд и много, много късмет! Затова после не трябва да се възгордява човек, а да е благодарен на Бога и съдбата, че са му се усмихнали!

Ангел Грънчаров каза...

Твърдения от рода на "всички американци са повърхностни" са глупави, са плод на глупава ненавист; нормално е да има всякакви американци, в това число и неповърхностни...

Анонимен каза...

глупави или не, американците радват хората по целия свят, филми, книги, музика, там масовият човек чете комикси и яде бургери, но не се налива с одеколон и не иска да завладява съседите си. Хич не са глупави американците - по-народни и добродушни хора са, но иначе си гледат живота и не им пука Сульо, Пульо, Атанас и аз какво пише за тях по форуми...

Анонимен каза...

Никой няма нищо против американците, напротив. Само че именно Ангел Грънчаров е народопсихолог, който обича да лепи етикети и да подвежда цели народи под един знаменател и особено българите. Аз постоянно му възразявам, че е “нормално да има всякакви българи” и че не всички отговарят на постулирания от него архетип, но той това не го приема, а упорито и настойчиво продължава със своите генерализации. Сега обаче именно от него научаваме, че за американците това не важало, защото там имало всякакви, включително „неповърхностни”. Излиза, че само българите от всички народи по света са като извадени от калъп и напълно еднакви, като, пак според Грънчаров, те обединяват всички отрицателни качества на света и нямат никакви положителни.

Моята оценка не е плод на „глупава ненавист”, понеже подобни нагласи са ми чужди. Нещо повече – аз много съм критикувал и критикувам Америка, но съвършени общества няма и не може да има и тя при всичките си кусури е най-великата страна на света и трябва всячески да бъде поддържана и подкрепяна. Ще направя и прогнозата, че до няколко години, да речем, 5-10, а при определени обстоятелства може и по-скоро, ще има сблъсък вероятно от военен характер между Русия и Америка и това не е шега или параноя, а една добре обоснована прогноза. Та когато моментът дойде, всички ние привържениците на свободата и демокрацията, независимо дали харесваме хамбургери или холивудски филми и дали смятаме американците за повърхностни, или не, трябва да застанем на страната на Америка.

Ангел Грънчаров каза...

Пишете пълни глупости, опитвайки се да ми припишете идиотски възглед, който изобщо не ми е минавал и не може да ми мине през ума. Явно доста съм Ви уязвил някак, щом се опитвате да ми отмъстите по толкова нечестен начин. Естествено, че хората, независимо дали са българи, руснаци или американци са различни, но аз говоря за друго, за преобладаващи тенденции

Анонимен каза...

Ами да, тогава преобладаващата тенденция у американците е детска наивност и повърхностност, у българите твърдоглавост, мудност и недоверчивост, у испанците гордост, у германците еснафщина, у италианците шутовщина, у гърците коварност и така отново стигаме до прословутите народопсихологически клишета.

Не се чувствам уязвен по никакъв начин, още повече че поради биографични особености като базисна нагласа съм космополит и не се чувствам специално свързан с никой народ на света. Просто не приемам тези безкритични генерализации.

А иначе руският американец Дмитрий Орлов вещае разпад на Америка. Както знаем, при всяко нещо може лесно да се говори за и против. Ето защо не твърдя, че Орлов е прав, но бих искал да чуя сериозни, обосновани аргументи защо евентуално не е прав, без класическите грънчаровски възражения, че това са неосъществими мечти на КГБ. Работата е там, че подобни прогнози вече не са изключение и екзотични, а стават все по-чести, което говори, че в света става нещо нередно, но Ангел Грънчаров, често увлечен в дребнотемие и размишления над въпроси все от рода на „какви сме ние, българите?”, упорито ги игнорира и така е на път да проспи големи събития и проблеми.

Текстът е от 2011:

Автор «Переживая крах заново» Дмитрий Орлов говорит, что через 10 лет США будет не узнать… Сначала происходит финансовый крах, который будет следствием того, что растущий объём долга, отдаваемого, только чтобы экономика продолжала функционировать, больше не сможет расширяться… Это, конечно же, приведёт к коммерческому краху, особенно в такой стране как США, которая импортирует две трети потребляемой нефти. Большую её часть в кредит, и если объём этой нефти хоть немного сократится, экономика начнёт разваливаться на части, поскольку в США так заведено, что все движется, только пока вы сжигаете нефть, ну и конечно же куча товаров, которые мы потребляем, также импортируются в кредит. За коллапсом коммерции как правило следует политический коллапс… Затем следует ждать последние два этапа – социальный и культурный развал… Я думаю, что через 10, а возможно, не знаю, и через 5 лет, страну будет не узнать, и я не думаю, что через 10 лет она будет выглядеть как страна. Я думаю она будет расчленена своими кредиторами… К сожалению, до многих людей не достучаться, потому что они просто не хотят слышать то, что мы говорим. Не то, чтобы они ничего не понимали, просто они не хотят ничего слышать. СМИ в США, в массе своей, очень этому способствуют, навязывая вымышленную реальность. Мы говорим им, «Всё это не продлится очень долго». А потом в СМИ говорят, мол, «всё хорошо, всё просто замечательно»… Будет ли иметь место медленное скатывание до состояния страны третьего мира, или резкая и болезненная вспышка экономического краха, сопровождаемая растущими ценами на всё и дефицитом всего, это ещё предстоит увидеть.»

Целият текст:

http://vu.ua/article/materials/Analytic/846.html

Ангел Грънчаров каза...

Това, че по най-очебиен приемате желаното за действително (и подменяте действителното с фикциите на желаното) ме принуждава да не обръщам внимание на Вашите антиамериканистки сърдечни копнежи, които на 100% съвпадат с "опорните точки" на КГБ, което също като Вас копнее да се случи тъй дългожданният крах на Америка. Понеже не ми се занимава с глупости, отминавам с презрение Вашите напъни да изглеждате на човек, не занимаващ се с "дребнотемие". Щом най-важните въпроси на Вас лично Ви изглеждат "дребнотемие", то това обяснява защо сте тъй пристрастен към конспиративистки брътвежи с давност поне 50 години. Притопляйте си прокисналите кагебистки манджи за "неминуемия крах на американския империализъм", ала имайте добрината да си ги ядете сам, ний такива помии не ядем...

Анонимен каза...

Ако имаше реална заплаха за целостта на Щатите, най-острите критици на сегашното управление - Чаената партия щяха да вдигнат шум до Бога. Републиканците щяха да вдигнат шум. Дори много Демократи щяха да вдигнат шум.
Според мен коментаторът не приема желаното за реално, тъй като не мисля, че е КГБ-ист. По-скоро приема това, от което се страхува за рефлекс - също опасен психологически капан.