Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 30 юли 2014 г.

Ново "двайсе": явявам се в конкурса за нов началник на Инспектората по образованието в Пловдив!

Току-що научавам, че и обявен конкурс за началник на РИО-Пловдив, на регионалния орган на министерството на образованието и науката. Министър Клисарова, отивайки си, е обявила този конкурс, но е позакъсняла: служебният кабинет, служебният министър на образованието и науката ще назначи новия началник. Знаете, аз съм човек, който си пада по провокациите, та в тази връзка ми хрумва ето сега: дали да не взема да опитам и да се явя на този конкурс? Още повече че, гледам, в обявата, кой знае защо, са забравили да запишат онова изискване, което ме провали в конкурса за директор на езиковата гимназия (тогава изобщо не ме допуснаха), а именно изискването кандидатите да не са били уволнявани по оня член ("несправяне с работата"), по който мой милост има щастието да бъде уволнен от тъй усърдно мислещата директорка на ПГЕЕ-Пловдив. Щом го няма това изискване, нямат начин да не ме допуснат, а като ме допуснат, ще се сражавам: много ми се ще с очите си да видя как министерската бюрокрация ще погледне на безобразието един враг на административната система на образованието като мен и нескриван привърженик на така ненавистната свобода в тази сфера да е дръзнал да писка да се "вгради" в тази същата система, разбира се, с оглед да допринесе за разграждането й. (Като написах "разграждане" си спомних онази прочувствена песен от зората на демокрацията, почваща ето така: "Разграждал Желю система..."; тя се пееше тогава по мелодията на тъй прочувствената песен "Градил Илия килия...", нали се сещате?!)

И тъй, за мен такъв един опит е така ценен, че, няма как, май съм длъжен да се явя на този конкурс. Просто за да видя нещата отвътре и да ги опиша тук, в блога си. Пък и знае ли се, може министерската бюрокрация да е узряла до мисълта, че хора като мен, авангардно мислещи, са необходими ако не за системата в образованието, то поне за многострадалното българско образование? Да, ще се наложи да се явя, непременно трябва да го сторя, вие как мислите, прекалено безумна ли е тази нова мой фрапантна идея или е "поносимо безумна"? Е, вярно, може да ми излезе името, че съм неспасяем... "службогонец", но то се знае, рискове всякакви винаги има, особено ако държиш да живееш и да се изявяваш като свободен човек.

Има един пасаж в обявата, който ме смущава; министерската бюрокрация се е подсигурила, тя е опитна, няма да се остави да бъде преметната току-така, ето го:

1. Минимални и специфични изисквания, предвидени в нормативните актове за заемане на длъжността:

- длъжностно ниво съгласно Класификатора на длъжностите в администрацията (КДА) – 5

- наименование на длъжностното ниво съгласно КДА – Ръководно ниво 5А

- минималнаобразователно-квалификационна степен – магистър
- минимален професионален опит – не по-малко от пет години професионален опит, придобит в области на дейност, свързани с организацията, контрола и управлението на системата на народната просвета и/или опит на длъжност в областта на образованието и/или опит в обучението и възпитанието на деца и ученици в системата на народната просвета или
- минимален ранг – II младши.

Подчертаните моменти ме смущават. Значат ли те, че в този конкурс могат да участват само чиновници от системата, които имат вече тия рангове? Ако е така, както ми се чини, това вече е свръхскандално, не мислите ли? Как ще се промени една система ако тя не допуска в себе си никакви "чужди елементи"?!

За да проуча и този въпрос наистина ще ми се наложи да се явя на конкурса. За да разбира и да видя ще се пожертвам, дето се казва, и сега. За науката всички жертви са оправдани. Хайде, пожелайте ми успех, че наистина трябва да направим нещичко за промяната на мухлясалата система в образованието, ако ние не го направим, кой ще го направи, бюрократите ли?!

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ПРЕСЛЕДВАНЕ НА ВРЕМЕТО: Изкуството на свободата, изд. A&G, 2003 г., разм. 21,5/14,5 см., мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр., 8.00 лв. Книгата говори за “нещо”, което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда “добре познато”, съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се “съобразяваме”, но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време?, почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга “поглежда” в скритото “зад” мълчанието ни – за времето, живота, свободата.

15 коментара:

Анонимен каза...

"Революционерът" се оказа службогонец...

Анонимен каза...

чудя се да се смея или да плача - грънчаров да стане шеф на всички училищни директори?! По добре да закрият училищата. Грънчо ще обяви свобода на ученици и учители и на другия ден ще го уволнят.

Анонимен каза...

Винаги е бил службогонец, просто сега маската падна.

Ангел Грънчаров каза...

Колко мило! :-) Значи винаги съм бил "службогонец"? Я дайте факти, другарко, за да ни убедите, че тезата Ви е вярна? Коя служба примерно съм гонил толкова?

Анонимен каза...

Ти си един боклук..........

Анонимен каза...

Уважаеми г-н Грънчаров, желая Ви успех!!! Как гледа на това Ви решение г-жа Анастасова? Предполагам, че много се е зарадвала. Парпулов

Ангел Грънчаров каза...

Благодаря Ви, уважаеми г-н Парпулов! :-) Предполагам толкова привързалата се към мен г-жа Анастасова е в изключително радостно и въодушевено настроение от очерталата се внезапно възможност да й стана... началник! :-) Няма да се учудя ако с оглед на това да предотврати такава една грозна евентуалност тя самата като едното нищо също се яви на конкурса за шеф на Инспектората! :-) Което ще бъде чудесно - аз съм ЗА! Това е все пак демокрацията. Но ми се ще да се сражаваме честно за този пост... вярвам, че тя също мисли така! :-) Животът кой знае защо така вълнуващ напоследък, нали?! :-)

Анонимен каза...

Опитахте се да получите топло местенце в университета, но след като и от там ви поканиха да напуснете поради некадърност, задоволихте се да си кютате в училище.

Ангел Грънчаров каза...

Не сте информирана, толкова мила и любезна другарко: аз в университета не просто опитах да получа "топло местенце", а и го получих, и то цели 7 години работих там, а патом ме изгониха не поради некадърност, а поради прекомерна или прекалена кадърност, която поставяше в неудобно положение господстващата в ПУ другарска посредственост и некадърност. (Тя, прочее, и до ден днешен си господства там!)

Давам Ви пример: аз годишно имах по няколко публикации в научни списания, а повечето от таваришчите от катедрата никога в живота си не бяха написали и ред, а ако бяха написали, то го бяха преписали, а ако го бяха преписали, то този ред никъде не им беше и публикуван, а ако им беше публикуван, то беше публикуван по роднинско-баджанашка линия в най-нискокачествени "нАучни" издания. А моите статии излизаха в най-реномираните централни научни издания, примерно в единственото тогава философско списание, именно ФИЛОСОФСКА МИСЪЛ. (Аз бях единствен от катедрата, който имаше в това списание публикации, и то не една, а много!) Съгласете се, крайно е неприятно това за господстващата в ПУ комунистическа "нАучна номенклатура", нали така? Панимаете тепер защо ме изгониха от ПУ, мила другарко? Защо Вие самата сте толкоз лъжлива обаче, може и поради мъка, че Вие самата нищичко не сте написала в живота си? :-)

Анонимен каза...

Щом са ви търпяли седем (!) години да си кютате в университета, значи имате ПЪЛНО право, че там посредствеността тържествува. Съгласявам се с вас.

Ангел Грънчаров каза...

Другарко мерзавке, не те са ме търпели (щото не можеха да ме помръднат), а аз ги търпях. Атмосферата там беше доста задушна, там, където господстват комуноиди и комунисти, и цвете даже не вирее, камо ли пък един човек на науката. Разбира се, другарите ти най-накрая се видяха принудени да ми намерят цаката, щото моето стоене там дискредирираше тях, некадърниците. Изгониха мен, другарко, ала след няколко месеца правителството със закон закри тия катедри и другарите си тръгнаха с подвити опашки. След това обаче се върнаха, при промяна на конюнктурата; тъй станаха работите тогава, другарко мерзавке, да знаете щом толкова Ви вълнувам. А защо толкова Ви вълнува моя милост, другарко мерзавке?

Анонимен каза...

Не се учудвам, че атмосферата в катедрата ви е била "задушна". Нали вие сте били в нея...
След изритванието ви със сигурност е станало по-свежо... подобно на атмосферата в ПГЕЕ-Пловдив напоследък.

Ангел Грънчаров каза...

Точно така, драга толкова умилително мислеща другарко. Там, където личностите са изритани, там, където господства необезпокоявано посредствеността, в комуната, в стадото, там, където лицемерите и подлизурките задават тон, там цари така ведра обстановка! Аз я наричам даже комунална идилия. Жабите, гущерите, змиите се чувстват превъзходно в застойното, вонящото блато. Напълно сте права. Личностите са вредни за презряното комунално щастие, щом бъдат прогонени, настъпва пълна и несмущавана от нищо вакханалия на мерзавщината... Ако си овца, блеещото в знак на съгласие с шефа стадо те преизпълва с такъв "творчески" ентусиазъм, че направо ти се иска да изиграеш от щастие един буен казачок. :-)

Анонимен каза...

Жабите, гущерите и змиите също са живи същества, другарю, минали по еволюционня си път и оцелели. Те с нищо не са по-малко важни от нас, приматите-Homo sapiens.
Предпочитам да съм гущер, отколкото куха кратуна като вас, другарю.

Поздрави!

Ангел Грънчаров каза...

Да, естествено, драга другарко, че гущерица ще предпочиташ да бъдеш - щом като не ти е по силите да бъдеш човек! :-)