Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 28 ноември 2014 г.

Ситуацията, в която живее иновативно мислещият образователен деец - и която е така чужда на жалките нагаждачи към плачевното статукво


Под публикацията със заглавие Свободолюбие и човеколюбие са двете страни на една и съща безценна монета във връзка със следния провокиращ коментар на някакъв анонимник

Анонимен каза: Аз се учудвам малко на цялото това дЯло в смисъл какво го интересува Ангел Грънчаров какво била казала някаква лелка за него – че бил такъв или онакъв. Нямата ли самооценка, та се засягате от бръщолевенето по Ваш адрес на някакви съвсем обикновени хорица? Впрочем тъкмо за Вашия случай са много подходящи приведените от самия Вас мисли на Карнеги.

г-н Райчо Радев взема думата и казва нещо изключително важно, нещо принципно, нещо фундаментално, което привеждам по-долу (с оглед да го публикувам и в списанието за съвременно образование, носещо името HUMANUS). За мен неговият текст, признавам, има голямо значение тъкмо в тази светлина, а личната форма на изразяване, свързана с моята скромна персона, е несъществена подробност, нямаща особено значение. Изхождам от базисния принцип "онова, което самият ти не си го преживял, просто няма как да го разбереш", да, непреживяното лично ние не можем да го разберем, само приблизително можем да си го представяме. Наясно съм, с положителност зная, че г-н Радев в своята лична професионална история на философ, учител, ангажиран гражданин, образователен мениджър (дълги години той е директор на Спортното училище "Олимпиец" в Перник, но това съвсем не му пречи да бъде авангардно мислещ човек, какъвто си остана и до ден днешен!) не просто е силно загрижен за позитивната промяна в образователната сфера, но и много години активно е действал, работил е на дело за тази същата промяна - и още продължава да работи, да се бори, да инициира всичко онова, което може да подпомогне промяната. Което, както може да се очаква, многократно го е въвличало в сблъсъци, аналогични на тия, в които и моя милост има съвсем естествената участ да бъде въвлечен; та в светлината на всичкото това казаното от г-н Радев за мен има най-вече принципно, сериозно и наистина голямо значение. Понеже произлиза от един разбиращ същината на цялата работа опитен и разумен човек, на когото при това имам пълно доверие: щото добре зная, че той никога, заради здравия си морал, не би допуснал да съгреши спрямо истината. (ОЩЕ >>>)

Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!  (Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

6 коментара:

Анонимен каза...

Грънч изгониха ли те вече от онази телевизия нещо съвсем не тръбиш за предаването си май те изгониха вече :)))))

Анонимен каза...

Хубав опит да се придаде висок смисъл на действията и постъпките на Ангел Гръчнаров, макар че целият този спор между него и директорката на мен все пак ми прилича на дребнаво, махленско заяждане. Разбира се, всеки има право да се бори за правата си, ако смята, че са нарушени, но да превръщаш едно подобно съдебно дело в център и смисъл на живота си е пресилено, особено за един философ. Това е чудовищно прахосване на енергия, която може да се насочи в по-продуктивни области.

Ангел Грънчаров каза...

Изказването Ви е алабалистично, както обикновено; полагате усилия да омаловажите чуждата позиция, показвайки в замяна крайно ощетено откъм смисъл мнение. Създавате впечатление, че се изказвате претенциозно по въпроси, от които нищо не разбирате; и също даже и не се опитвате да разберете. За мен тази "разпра" е нещо като лакмус, удостоверяващ същината на цялата ситуация, а това, че не сте разбрал, че стоя в позицията на изследовател, само показва, че в главата Ви има бурни ветрове - и нищо друго...

Анонимен каза...

Какви космически или общочовешки въпроси ще решите чрез този „контролиран експеримент на терен“, на мен въобще не ми е ясно. Според мен тук става дума за съвсем банална житейска ситуация.

Ако се чувствате несправедливо уволнен, респ. обиден, нищо не пречи да търсите правата си в съда, в края на краищата и философите са хора и трябва да съществуват и да ядат хляб, няма нужда обаче да търсите извинение и оправдание с аргументи от рода на това че видите ли, аз не съм дребнав, аз съм изследовател, който наблюдава и регистрира реакциите на хората и т.н.

Между другото е добре спорове да се решават по възможност извънсъдебно, едно, за да се пестят нерви, но не на последно място и за да не се натоварва допълнително българската съдебна система, която, както знаем, меко казано, и без това не е особено ефективна.

Ангел Грънчаров каза...

Някой казвал ли Ви е, че сте дървен "философ"? Е, аз Ви го казвам ако още не е...

Анонимен каза...

Внушително звучи анализът на г-н Радев, нямам какво да противопоставя. Но комуноид :)като мен би рекъл кратко (за новия закон това): "Пременил се Илия, а като се огледал, все в тия." Поздрави. Същото важи и за дЯлото на столетието.

Elena Dicheva