Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 27 декември 2014 г.

Да, има нужда да бъде написано едно кратко, понятно, простичко, човечно, разбираемо учебно помагало с примерно заглавие "Въведение във философията на вярата и религията"



Понеже тия дни се захванах с първите стъпки по реализацията на една доста щура идея, именно да пиша едно най-кратичко, понятно, простичко, човечно, разбираемо и т.н. учебно помагало с примерно заглавие "Въведение във философията на вярата и религията", като се порових в... океана на писанията по тия проблеми, установих следното:

Толкова много е писано по всичките тия въпроси, че целият този океан от литература, от текстове, вместо да помага на младите да се ориентират и да навлязат в проблемите, води до точно обратния резултат, именно отблъсква ги, плаши ги, защото на човек явно няма да му стигне цял живот само да прелисти тия всичките писания, камо ли да ги прочете, камо ли пък да ги осмисли или разбере. И по тази причина въпреки планините от писания и текстове се поражда една напълно безнадеждна ситуация, по-безнадеждна от тази ако нищичко да не беше писано по тия въпроси: стигнало се е до прекаляване, до пресищане с писания, до нещо като "удавяне", стигнало се е до пълна невъзможност човек сам да се ориентира и да открие истински потребното, стойностното, да отдели "зърното от плявата" и пр.

И ето, че точно по тази причина явно, оказва се, има голяма нужда или потребност от написването на едно, както казах вече, най-кратичко, понятно, простичко, човечно, разбираемо и т.н. учебно помагало с примерно заглавие "Въведение във философията на вярата и религията", с което да се опитам да помогна на младите, но и не само на тях, щото има прекалено много и уж възрастни и зрели хора, които са по-зле от децата в тази посока, нищичко или не разбират, или пък са изпаднали в пълно безразличие, в пълна безнадеждност, в най-коварно празно самомнение, в крайна сметка в тотално отчаяние по повод на духовните неща и въпроси - които са така важни, които всъщност са тъкмо най-важното...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ПРЕСЛЕДВАНЕ НА ВРЕМЕТО: Изкуството на свободата, изд. A&G, 2003 г., разм. 21,5/14,5 см., мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр., 8.00 лв. Книгата говори за “нещо”, което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда “добре познато”, съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се “съобразяваме”, но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време?, почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга “поглежда” в скритото “зад” мълчанието ни – за времето, живота, свободата.

2 коментара:

Анонимен каза...

Да, ще бъде интересно да научим за нашия Спасител - Тор.

Анонимен каза...

1 Братя мои, не ставайте мнозина учители, като знаете, че ще приемем по-тежко осъждане.
2 Защото ние всички в много неща грешим; а който не греши в говорене, той е съвършен мъж, способен да обуздае и цялото тяло.

Яков 3:1-2