Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 6 януари 2015 г.

Сопата, сопата - в нея е спасението, нали така, мили "консервативни", "православни" и "десни" ми другарю Путин?!


Мой коментар по повод на Либералният атеизъм като част от проблема “Ислямска държава”, автор: Любомир Талев

Тази статия, на която попаднах току-що, провокира към дискусия по много въпроси, примерно за това дали "съвременният либерализъм" е виновен за настъплението на... ислямския фундаментализъм! Т.н. „политическа коректност“, която се била характеризирала с "жестока цензура към всяко „неудобно“ мнение", била израз на "ярко изразен ценностен и културен релативизъм". И други подобни изхвърляния, и други шедьоври на недомислието има в тази статийка, но в случая тия дискусионни моменти не ме занимават; интересува ме ето този откъс, понеже е свързан с моите сегашни изследвания около религията и вярата (пиша помагало с примерно заглавие "Въведение във философията на вярата и религията"); на него ми се ще да отделя известно внимание:

Друга съществена характеристика на съвременния либерален модел е упоритото насаждане на войнстващ атеизъм. Според проведено през 2010 г. проучване на Евробарометър, едва 50% процента от гражданите на ЕС вярват в съществуването на Бог. Сред държавите с най-много атеисти са Франция (40% и увеличение със 7% в сравнение с предходното преброяване), Холандия (30% и увеличение с 3%) и Великобритания (25% и увеличение с 5%). По едно „странно съвпадение“, както бе посочено и по-горе, именно тези три държави са с най-голям принос към военната сила на ИД от ЕС. А съвпадението е странно само на пръв поглед. Човек има нужда от вярата в Бог, Комуто да се уповава в тежки моменти, на Когото да благодари за радостите в живота си и пред когото да търси смисъла на решенията от постъпките си – дали са правилни или грешни (именно поради отсъствието на такава висша морална инстанция у атеистите и свързаното с това чувство за безнаказаност атеизмът е криминогенен фактор, както скорошно германско проучване доказа, но и това е тема за отделен разговор). Отнемайки на човека вярата в Бог, либералите създават у него духовен вакуум. А природата не търпи празно пространство – поне това трябваше да знаят тези, които толкова обичат да се кичат с научния си подход. И след изгонването на вярата в Христа вакуумът се запълва лесно от ислямизма – агресивен, безкритичен, уверен в собствената си правота и даващ лесни отговори.

Ето сега моят коментар, който може да послужи за отправна база по тъй провокиращите към дискусия тези на този автор.

Съвременният либерален модел бил насаждал "войнстващ атеизъм" - това е една твърде несигурна отправна точка на автора, дължаща се на неговата собствена ценностна обърканост. Ще ви покажа ясно защо е така.

Всеки либерализъм по идея признава индивидуалната свобода на личността, тоест признанието, че всеки човек има правото сам да избира в какво да вярва. Тия, които са решили да бъдат атеисти, които се осъзнават като атеисти, не бива да бъдат подлагани на натиск да приемат "единствено правилното разбиране", това, да речем, на теистите, на вярващите в Бога. Щото ако се приложи такъв натиск, либерализмът отива по дяволите. Противоположност на либерализма е консерватизмът, опиращ се на приемането на приоритета на някакви традиционни ценности, които явно трябва да вземат надмощие при индивидуалния избор; да, обаче автентичният, здравият консерватизъм, по моето разбиране (тази е моята гледна точка, аз се осъзнавам именно като изповядващ един такъв "автентично-здрав" консерватизъм; своето разбиране съм развил в книгата си УНИВЕРСУМЪТ НА СВОБОДАТА, писана е още през миналия век, издадена е в началото на този, има и второ издание от преди няколко години, служещо и за учебно помагало по гражданско образование и философия на правото, то е адаптирано за тази цел), та значи истинският, здравият консерватизъм съвсем не отрича свободата на индивида: вярното разблиране е индивидът сам да открие и да осъзнае предимствата на въпросните културни, ценностни или исторически традиции и едва на тази база да включи същественото от тях в своя собствен мироглед. Тъй че нито либерализмът би следвало да се меси в индивидуалния избор, нито разбиращият, автентичният, здравият консерватизъм. Ако един "либерален модел" насажда нещо, той изобщо не е либерален, той е тъкмо антилиберален. Сега е модерно да се крещи против "гнилия либерален Запад", именно че той че бил, видите ли, налагал на "нормалните хора" и... гейщината, и тъй коварното нещо, каквото е толерантността към различията, и страшилището, наречено "политическа коректност", и дори, видите ли, същият този Запад, оказва се, ни бил налагал и... войнстващия атеизъм! Това твърдение лично на мен ми дойде, дето се казва, "в повече". Ще се аргументирам, щото тук ми се струва, че има голяма несправедливост и изопачаване, спекулиране, опит за манипулиране, а всъщност има големи дози... неосмисляне на нещата според тяхната истина.

Първо, така "мислят" и по този начин крещят срещу "гнилата" Европа и срещу "гнилия Запад" и путинците, и нашите щатни атакуващи рубладжии (рубладжия у нас е равно на рублофил, сиреч, на русофил), слуги на първите, така, по досущ същия начин срещу Запада крещят и комунистите, примерно нашите от БСП или руските комунисти на Зюганов, щото там, в Русия, има изобилие от комунизъм, там почти нищо друго няма освен комунизъм, там путинистите са, видите ли, "десни", те са, видите ли, "консервативни" комунисти (те всъщност са тъкмо милиционеро-комунисти!), горе-долу са нещо като наште гербоваци! Та значи сега е модерно всички да крещят по този начин срещу Запада, ето, до крещящите се наредиха напоследък и нашите "консервативно мислещи" и уж проевропейски настроени интелектуалци. Първо, аз лично, ако усетя, че съм се наредил в една редичка с комунистите, с путинистите и пр., именно ако установя, че възгледите ми съвпадат с техните, не само че ще се почувствам крайно дискомфортно, но мигновено ще разбера, че нещо някъде съм сбъркал, щото за мен е невъзможно, някак си е органически непоносимо да мисля едни и същи неща с комунистите; по-добре изобщо да ме няма ако някога деградирам дотам че да почна да мисля като комунистите, като кагебисто-путинистите, като наште атакуващи сволочи и т.н. Та значи това за мен е невъзможно да се случи, следователно никакъв консерватизъм не е да мислиш същото което мислят и таваришчите от Русия, които са овладени от такъв комунизъм, че имат наистина огромно и богато изобилие от всякакви, дори и най-перверзни форми на комунизъм и болшевизъм.

Да, ама, видите ли, путинците не били друг сорт комунисти, ами били... "консерватори", представяте ли си що за извратеност е това?! Доживяхме да видим, че вече имаме и "десен" комунизъм, ерго, "консервативен комунизъм", доживяхме, представяте ли си, да видим такова чудо, каквото е... "православният комунизъм". Путинците били не комунисти, а не-комунисти, което е пълна глупост; путинците били национал-не-комунисти, представяте ли си? Те за мен са всъщност национал-комунисти, а пък национализмът, известно е, отколе е кръвният близнак на комунизма; комунистите навремето бяха интернационал-комунисти, сега чисто и просто се преобразиха в национал-комунисти, сиреч, превърнаха се в нацисти; между хитлеровия национал-социализъм и путиновия национал-комунизъм няма никаква разлика, даже и във външната политика са еднакви, приличат си като кръвни близнаци. Да, но ето, видите ли, Путин бил... "консерватор", ерго, не било чак толкова лошо към "либерална евро-гейска Европа" да се отнасяме досущ като него, примерно, в името на ненавистта си към "изцепките на либерализма" в Европа да обвиняваме и да мразим наште цигани досущ толкова, колкото го мразят щатните путинофили у нас, именно атакуващите, чиято омраза, прочее, се диктува освен от парични мотиви, се свежда до изпълнение на задачата да дестабилизират България колкото се може повече чрез разпалване не само на ненавист, но и по възможност на кръвопролития между различните етноси, с оглед да изпълнят заръката на финансиращия ги толкова щедър "дядя Путя" ("дядя" на руски значи "чичо", а не това, което си помислихте). Виждате как поради немислене или поради ценностно объркване и някои от нашите консерватори (десните хора) стигнаха до резила да пригласят срещу циганите на откритите врагове на България, именно путинските атакуващи, откритите руски мекерета.

А сега да се върна на твърдението на нашия недотам напреднал в мисленето автор, който ни убеждава, че "съвременният европейски либерален модел" бил насърчавал "войнстващия атеизъм" дотам, че да проправя пътя на... ислямския фундаментализъм, щото в образувалия се ценностен вакуум се били намествали именно тези въпросните ислямисти-фундаменталисти. По никой начин либерализмът не насърчава каквото и да било, нито пък нещо забранява или поставя в неизгодна позиция - стига да е автентичен либерализъм, стига изобщо да е либерализъм. И здравият консерватизъм, стига да разбира как именно са се родили и са пуснали корени здравите, автентични традиции, пак никого към нищо не насилва, щото по тази начин, чрез принуда и насилие, нищо в духовния свят на човека не се постига или получава. Щом някакъв "либерализъм" почне някъде някого към нещо да принуждава, той от този момент не е никакъв либерализъм, то мигновено се преобразява в антилиберализъм. В Америка и либералите ("левите", именно демократите), и консерваторите (десните, тост републиканците) имат за обща фундаментална ценност не нещо друго, а тъкмо свободата. В момента, в който един консерватор почне да си представя, че нечия свобода може да бъде накърнена, той вече не е консерватор, той, примерно, е почнал неусетно да залита към тъй своеобразния "национал-комунистически" и кагебистски "консарватизъм" на Путин, примерно. Или към "консерватизма" на някакви африкански или азиатски сатрапи, някои от които, както знаем, са стигали в специфичния си "консерватизъм" и до... людоедство, до човекоядство! Комунистите навремето с удоволствие убиваха другоячемислещите, не зная дали са ги яли, няма много да се учудя, ако тяхната перверзна "любов към човека" е стигала да откровена чекатиловщина (Чекатило беше оня съветски урод-човекоядец, който уби и изяде сума ти народ докато всичко виждащата съветска милиция го арестува!).


Глупаво е някой да бъде към нещо насилван - особено пък насилникът, насилващият да има претенцията, че, видите ли, същевременно бил... "либерал". Нека да имаме добрината, като пишем статии и като използваме някои думички, същевременно да си даваме труда и да мислим. Никой никого в Европа не насилва да бъде какъвто и да било, всеки в Европа и Америка също сам решава какво да мисли, какво да прави, как да живее. Тази е оста, около която всичко се върти в Европа и в Америка. То затова и Европа, и Америка са толкова ненавистни във възприятието и на комунистите, и на путинистите, и на "либералните комунисти", и на чекистко-кагебистките "десни" или, представете си, "консервативни" комунисти от рода на Путин или на унгарския Путин, на унгарския комуноид Виктор Орбан. (Тук за малко да дам пример и с нашия Б.Борисов, ала се въздържам, он все още у нас минава за "проевропейски", нека да изчакаме да си покаже истинското лице, пък тогава пак ще говорим!)

В областта пък на вярата и на религията е абсолютно невъзможно някой някого към нещо да насилва. Ако си го позволи, рискува да постигне точно обратния резултат - в сравнение с желания; ефектът на подобни инициативи в тази област винаги е бумерангов. (Примерно мен специално ме направи вярващ човек не някой друг, а нескопосаната и тъпа пропаганда и агитация на войнстващите атеисти, на комунистите; при мислещите хора се получава точно така!) Ако искате, от тази гледна точка, да насърчите атеизма у нас, въведете в училищата "вероучение", но то да се преподава неподобаващо, с момента на насилие и на принуда, дидактично, както, прочее, се преподава всичко в нашите училища: и затова в тях младите са вее отвратени от всичко, и от ученето, и от учителите, и от книгите, и от абсолютно всичко! Та мисълта ми беше, че младите и Бога ще намразят ако в училищата почнат по нескопосан начин да ги насилват да вярват в него. В Европа това нещо прекрасно го знаят, в Америка също го знаят. И затова са заложили на най-вярното решение: заложили са на свободата. Този е верният начин: сам свободно решавай за всичко! Сам, не чакай някой друг да ти помогне или да те замени в това най-важно дело на живота ти. Особено пък когато се касае за това в какво да вярваш, как да мислиш и т.н. Тази е начинът, този е и пътят. Всичко друго е чисто и просто идиотщина, независимо каква, било комунистическа, било, видите ли, "консервативна"...

Защо толкова много западноевропейци били станали ислямисти и джихадисти в Ислямска държава ли? Защо, примерно, британец се оказа оня главорез, който обезглави пред камерата ония свои абсолютно невинни жертви - и това е интересно да се осмисли. Защо се случват такива неща в нашия век, в Европа, защо ли? Аз ще ви отвърна ето как на този въпрос, безда имам тук възможността, времето, пъки намерението да го разнищвам основателно: да, другари "либерално мислещи" (или пък "консервативни" и "десни") комунисти, комуноди, чекисти, поклонници на чекистите и пр., каквито искайте се възприемайте, та знаи да, свободата е "коварно и опасно нещо", таваришчи мили, вий това превъзходно го знаете и затова тъй самоотвержено я мразите, нали тази е истинската причина за всичко това? Да, свободата е "виновна" за това, че по сред бял ден, в британската столица някакъв британски джихадист със собствените си ръце и с един сатър обезглави един британски военен, да, това се случи, и за това, по моята преценка, е виновна тъкмо... свободата! Дайте да се откажем от свободата и тогава такива неща няма да има, ох, знаете ли какъв хубав ред ще има тогава?! Дайте да прокълнем свободата, дайте да се откажем от изгъзиците, от западните лигавщини и измишльотини като "съвременен либерализъм", като "консерватизъм", като "ляво" и "дясно", като "демокрация" и "свобода", дайте да върнем монолитно немислещото и безчовечно общество на комунизма и тогава знаете ли какъв бляскав ред ще има?! Ох, какъв ред и каква дисциплина ще има тогава, ох, какъв всестранен възход ни чака тогава! Искате ли? Колко му е! Само едно-единствено нещо се иска, за да дойде "раят на земята", и то е: да прокълнем, да се откажем от толкова коварната, от пустата свобода, която е виновна за всичко!

Ще ми мислят те, ще ми се правят те на интересни, на "либерали" те ще ми се правят, циганите те ще ми защищават, гейовете и педерасите те ще ми защищават, евро-гейщината ще ми защищават, свобода ще ми искат те, ще ви дам една свобода на вас, ще ви дам една Европа, ще ви дам една Америка, вие тука тази дебела сопа видите ли я? Като я завъртя таз сопа, като ви зашибам тя ще ви избие от главата всичките тия западни лигавщини! Я ги виж ти, те за човеци ще ми се мислят, на личности ще ми се правят, ще ми се лигавят те тука, ще ми се фукат, че били много важни, че били много отворени, че били много интересни, айде де! Сопата, сопата - в нея е спасението, нали така, мили "консервативни", "православни" и "десни" ми другарю Путин?!

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

7 коментара:

Анонимен каза...

Странното нещо, което непрекъснато ме учудва, е влиянието на Русия в BG - сякаш сме наистина тяхна република...

Когато живееш в BG това е толкова силно, че въобще забравяш и не усещаш че има и друг свят освен тия натрапници с бълнуванията си...

Аз наистина като емигрирах дълги години примигвах с очи, първо в USA после в Australia и си виках, ама как, не знаете ли колко е велика Русия??...

Оказа се, че тези глупаци около мен не знаеха... Не са били на курс-мущровка в BG и тези странни хора ми викат - ние имаме свобода от твоята Русия, ОК?...

Лелееее, десетилетие ми отиде да разбера, че Русия на Запад от Виена е едно голеееемо нищо...

Още не го вервам и се събуждам в студена пот как работя на Волго-Донския канал, пришпорван от братушки...

Слава Богу, че Запада има ракети и технология да изрита по задника теа примитиви на еволюцията, е това си казвам в теа моменти, чесно...

P.S. Ама ме развесели с твойте тутракански работи...

Сега обаче апелирам да си по-сериозен със следното - постоянно подценяваш как се усещат нещата на Запад и защо немеца Karl Fuchs даде ядрената бомба на Съветите...

Нещата в USA/Australia не са същите, по-горе го казах, Русия не ни облъчва тука...

Нема как да се разбере в BG, нема - нали бях там...

Това за да го разбереш трябва да си с хора на Запад от Виена - тогава чак ще ти светне лампата...

Ето че и тебе те мачка тоя парадокс, както и мене когато бях в BG, нема спасение...

Не се шегувам и грам тоя път, ОК?...

И да ти кажа тука съм популярен, с много хора съм всеки ден... Други неща ни интересуват, не ни интересува Русия, вчера един ми каза че Путин е тъп кат задник, и друг ми го каза преди 2 седмици - аз му отговорих че Путин е харесван от руснаците и че те го подкрепят... Не съм виждал през живота си по-учудено същество от моя събеседник... После му казах че за средния руснак събеседника ми е агресивен тип, след като говори английски, и единствената му цел е да нападне Русия и вземе богатствата й...

Е дотам издържа моя събеседник, махна с ръка и се отдалечи с думите "Лудост, лудост"...

Но как всичкото това да обясниш на руснак, а АIG мой?

Пак повтарям, много е голема Русия, но света е по-голем и по-умен от нея... Та да не скочат в грешката на Хитлер, а?

И кое тука е кагебистко, зайче мое миниатюрно балканско ??

Това са реалностите, предадени от мен както нема кой друг да ти ги каже, ОК?

АIG глупав тakъв...


А. от Австралия

Анонимен каза...

Една от големите лъжи на московската пропаганда е как западните шпиони осъзнали недъзите на капиталистическото общество и затова предавали тайните...

Е, Клаус (не Карл, моя грешка) е такъв...

http://en.wikipedia.org/wiki/Klaus_Fuchs

Ама 99% от западнитe шпиони гледат само парите и ще ти кажа кво си мислят: “На ти шибаните чертежи, давай парите, гаден руснак”...

Много от тях са работливи хора и парите за тях са като признание, щото немат други идеи... Московците чрез желателно мислене искаха те да плюят Запада, ама това не стана...

Дори Aldrich Ames искаше да си купи Jaguar ($20 000) и обувки от естествена кожа за $200, това беше всичко...

http://en.wikipedia.org/wiki/Aldrich_Ames

Руския ум въобще не разбира Запада, от което нахалството му никак не намалява...


A. от Австралия

Анонимен каза...

Русия плаща огромни суми на националистически партии от рода на АТАКА не само в България,но и в други европейски страни,за да разцепят ЕС. Това пише тук в шведските вестници...

Магдалена Басмаджиева

Анонимен каза...

Какви са тези кагебитско-конспиративистки тези? Русия не била това, за което се представяла, там имало комунизъм и т.н. – СССР се разпадна, КПСС е забранена, Путин и Единая Россия са десни, консервативни и православни. Какъв комунизъм и какви товарищи му се привиждат тук на Ангел Грънчаров? Или той по-скоро обслужва именно товарищите, като твърди, че комунизмът не бил рухнал и Путин само се преструвал на десен. Товарищите именно това искат да чуят. Конспиративизмът не прощава никому.

Ангел Грънчаров каза...

Таваришч, Вие сте голям майтапчия, Путя бил "консервативен, десен и православен", представете си, смях се донасита, какъв хубав майтап! :-)

Bacho Кольо каза...

Путин - нелечимата обсесия на Грънчаров.

Ангел Грънчаров каза...

Путин, нелечимата извратена любов на комуноидите! :-)