Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 25 март 2015 г.

Примери за разпространени представи, нямащи нищо общо с реалността - и с истината



Четверть граждан России (24%) считает, что их страна является мировым экономическим лидером или находится в первой десятке государств с самой развитой экономикой. Об этом свидетельствует опрос фонда «Общественное мнение», пишет «Левый берег».



Разбира се, г-н Ланка е заявил, че ще обжалва решението, продължавайки до последно да защитава собствената си правота. До момента на списването на тази статия, не е известно да е започнал процедурата по обжалване на решението, срокът за което бързо изтича.

Щефан Ланка е немски биолог, активист на анти-ваксинационното движение и един от създателите на мита, че вирусите не съществуват. Сред множеството му публични изяви през годините стоят такива ярки примери като кампания за отричане на причинно-следствената връзка между ХИВ вируса и СПИН, а напоследък - кампания, отричаща съществуването на вируса морбили, известен още като шарка.

За да увеличи ефекта на твърденията си, г-н Ланка, който иначе носи академичната степен Доктор и през 80-те години действително се е занимавал с научна дейност, през 2011-а година обявява награда от 100 000 евро за първия човек, който докаже съществуването на вируса на шарката - заболяване, което според него се причинява психо-соматично, а не, както е известно от век насам, поради инфекциозния му характер или съответно от открития преди няколко десетилетия особено опасен вирус.


Обявата му буквално гласи следното: “Защото знаем, че вирусът морбили не съществува, тъй като според биологията и медицинската наука той не може да съществува, както и защото знаем каква е истинската причина за заболяването, искаме чрез тази обявена награда да провокираме хората да просветят себе си, за да може просветените да помогнат на непросветените и просветените да повлияят на властта.” Прочети ДО КРАЯ

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди. Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили - и като индивиди, и като нация - тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили - и за които сме платили тежка цена.

2 коментара:

Анонимен каза...

Ами ако приемем любимия на Запада критерий за развитието, силата и мощта на една страна, а именно БВП, Русия е на 8-9 място на света, т.е. наистина в първата десетка с най-развита икономика. Вярно е, че руската икономика е до голяма степен суровинна, което е както плюс, така и минус. Да не забравяме обаче, че хората могат без много от дрънкулките на пазарната икономика като смартфони, но не могат без нефт, газ и други суровини, които произвежда именно Русия. В този смисъл руската икономика е РЕАЛНА, противопоставена на ВИРТУАЛНАТА икономика особено на деиндустриализираните англосаксонски страни. Освен това около украинската криза и санкциите аз се занимах малко по-задълбочено с руската икономика и се оказа, че тя не е чак толкова зависима от приходите от нефт и газ, както обикновено се мисли. Факт е, че тя се държи учудващо добре на фона на силно падналите цени на енергоносителите и сравнително леко понася санкциите, а рублата дотук устоя на санкциите и спекулативните атаки срещу нея и напоследък дори поскъпва леко на фона на падащите цени на нефта, което е учудващо.

Всъщност истината е, че няма икономика на света в момента без проблеми, а американската си е направо пред колапс, така че на този фон Русия, без, разбира се, да е цъфнала и вързала, даже не стои чак толкова зле.

Подробности за Щефан Ланка не знам, но не се подигравайте на възгледите му. Вируси все пак вероятно съществуват, но техният произход може би не е такъв, както смята официалната наука и има сериозни индикации, че специално СПИН НЕ се предизвиква от вирус. За вируса на шарката не знам, тук трябват специални проучвания.

Въобще не бързайте да се подигравате на алтернативни научни възгледи. Макар че светът е пълен с идиоти, шарлатани и псевдоучени, има и сериозни алтернативни учени. Много от общоприетите днес теории някога са били обявявани за безумни и нямащи нищо общо с реалността и истината, например че Земята е й кръгла и се върти около Слънцето или че са възможни ракети и самолети и мн. др. Аз лесно бих могъл да разширя списъка на погрешните разпространени представи, към тях принадлежат например ТО на Айнщайн, големи сегменти от физиката на елементарните частици, съвременната космология, славянският произход на българите, общоприетите схващания за рухването на комунизма, много от възгледите за Втората световна война, глобалното затопляне и мн. др. Така че не слушайте само какво ви говорят mainstream-учените, те не са богове и много често са като глутница кучета, които вкупом тичат по фалшива следа.

Ангел Грънчаров каза...

Смирено благодарим за това, че ни представихте тъй изчерпателно кагебистката пропагандна доктрина за съвременния свят :-) Изречението, съдържащо ето тази нелепица "... американската икономика си е направо пред колапс..." е същински шедьовър на празнословието... :-)