Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 23 март 2015 г.

В България, видите ли, било имало място само за "най-добрите" - и затова прогонихме всичко що е свястно да се скита немило-недраго в чужбина!



Публикацията, която следва по-долу, е продължение на историята, разказана ето тук: Млад човек, оценен от бюрократичната университетска система у нас като "посредствен" и "недостатъчно интелигентен", стана докторант в Кеймбридж!; продължението наистина е интересно:


Професорът по право в СУ "Св. Климент Охридски" Иван Русчев е изпратил мейл до докторанта на Кеймбридж и възпитаник на Алма матер Златин Златев, че го дава на "компетентните органи в Република България за образуване на досъдебно производство" срещу него.

Това съобщава в. "Труд" в продължение на историята на Златев, който е заминал да учи в Обединеното кралство, след като преподавателите в Софийския университет "Св. Климент Охридски" не го приели за достоен за докторант, а проф. Русчев го прати да мие чинии. След като става докторант в Кеймбридж, Златев пише до бившите си преподаватели в СУ, че отношението им към него само го амбицирало – за да стане докторант в Кеймбридж, Златев завършва магистратура и в Quееn Mery Universiti of London.

В отговор получава обаче е-мейл с адреса на проф. Русчев: "Радвам се за Вас, г-н Златев, Великобритания е велика страна, именно защото може да си позволи лукса да приеме и посредствените хора от цял свят, вкл. и желаещите да мият чинии. В България е доста по-тесничко, има места наистина само за най-добрите. Дано и на Велика Британия да не ѝ се налага да прокопса, както за жалост България, с кадри като Вас. Наистина сте си намерили добре мястото."

Преди дни Златев каза, че обмисля как да постъпи и вероятно ще съди професора "Не съм сигурен как ще постъпя, но той на практика ме обижда", каза Златев. Той е поискал от професора 128 000 лири за причинени неимуществени вреди.

Иван Русчев пък е цитиран от "Труд", че приема поисканите пари като "очевидна заплаха с разправа с мен, вкл. по съдебен ред, и очевиден опит за изнудване".

След оповестяването на случая, във Facebook бе създадена група "Да поздравим професор Русчев", в която участниците изпращаха поздравителни съобщения на мейла на професора, имаше идеи студентите масово да мият чинии.

Източник: legalworld.bg

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди. Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили - и като индивиди, и като нация - тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили - и за които сме платили тежка цена.

Няма коментари: