Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

неделя, 19 юли 2015 г.

Няма да скрия, че съм силно разочарован от настроенията, които царят сред съседите ни: изложиха се здраво "братята-гърци"!



Един мой стар познайник (само интернетен) ми е написал писмо, свързано с това, че се различаваме в становищата си по "гръцките работи", по случващото се пред очите ни в съседна Гърция. Ето какво ми пише този човек, а по-долу можете да разберете как аз му отговорих, въпросите, които поставяме, убеден съм, биха могли да вълнуват и други хора, по тази именно причина публикувам и двете писма:

Здравей, Ангеле,

Активен си, което показва че си добре. БЪДИ ДОБРЕ!!!

От 10-на години си разменяме емейли. Не сме се срещали, но мисля да си се уверил в моята добронамереност и толерантност. С други думи че ти мисля доброто.

Виждам, че си постнал в блога си: "Ех, Зорба, стари ми Зорба, но нали свободният човек, за да живее щастливо, все пак трябва да си плаща данъците и особено пък заемите!" и менторски, по-точно ЗАПОВЯДВАШ:

"НЕ СЛУШАЙ КОМУНИСТИТЕ КАКВИ СЪБЛАЗНИ ТИ ГОВОРЯТ, ГЛУПАВИ МИ ЗОРБА, ЧЕ ЩЕ ТИ СЪСИПЯТ ЖИВОТА - ОТ ЦЪФТЯЩА НЯКОГА ГЪРЦИЯ ЩЕ НАПРАВЯТ СЪЩИНСКА ПУСТИНЯ!"

Предполагам че си прибързал защото не може да не знаеш, че гъркът не само играе сиртакис, напива се с узо и чупи чинии в таверните, както се опитваш да внушиш. Идеята на филма "Зорба Гърка" не е тази и видеото ти е неадекватно с придружаващите го текстове.

И докато гърците имат Зорба, символ на свободният дух, на свободния човек, ние, българите, си имаме АНДРЕШКО - и този събирателен образ е създаден не от враг на българите, а от ВЕЛИК БЪЛГАРИН, РОДОЛЮБЕЦ, БЕЗСПОРЕН ТАЛАНТ, ПОЗНАВАЧ НА БЪЛГАРСКОТО СЕЛО И БЪЛГАРСКАТА НАРОДОПСИХОЛОГИЯ. Мисля че няма да го отречеш.

Нищо не ме свърва с Гърция. Дори не съм ходил в Гърция.

Предполагам, че ще да знаеш, че САЩ, която ти адмирираш, е създадена ИМЕННО ОТ НЕЖЕЛАНИЕТО НА КОЛОНИСТИТЕ, тогава, ДА ПЛАЩАТ ДАНЪЦИ НА МЕТРОПОЛИЯТА, Англия.

Ти си умен човек и затова няма да ти навеждам повече аргументи. Те са навсякъде около теб и ако ги потърсиш ще намериш и осмислиш повече отколкото аз ще ти наведа.

Предлагам ти да преосмислиш дали не трябва да махнеш визираното по-горе видео и коментари.

ТВОЙ, Д-р М.

Отвърнах на господина следното:

Здравейте, уважаеми г-н М.,

Първо, моля за извинение, че в първия момент след получаването на писмото реагирах в някакъв смисъл с раздразнение, това беше по причина че бях крайно изморен и понеже се бях настроил да мисля по други, важни за мен проблеми. Тогава току-що бях написал текст със заглавие Пиша само за онова, което истински ме вълнува: не мога да се преструвам и да лъжа, в който изложих позицията си по някои крайно тежки за мен лични проблеми. Та там, в този контекст, допуснах една прибързана реплика, за която сега съжалявам: "Ако прочетете това, много неща ще разберете от тия, които Ви вълнуват. Не съм толкова лош човек, колкото Ви се струва, предполагам.". Дано не сте ми се обидил за нея. От прекомерно много и всякакви грижи съм напоследък твърде изтощен.

Тъй че в този контекст Вашата препоръка да премахна от блога една публикация, съдържаща моя реакция по т.н. "гръцка криза", сам разбирате, ме е ядосала. По начало аз от блога си не премахвам нищо, в много редки случаи може да се наложи да премахна някаква публикация. Аз не смятам за себе си, че съм непогрешим, напротив, много грешки допускам, но не бих си позволил със задна дата да премахвам, да "анулирам" такива свои грешки - с оглед да се правя на "непогрешим". Такава мания ми е съвсем чужда. Предпочитам да си остана с грешките. А дали и доколко е грешка реакцията ми спрямо поведението на нашите любезни съседи гърците - това вече е въпрос, нуждаещ се от обсъждане.

Няма да скрия, че аз съм силно разочарован от настроенията, които царят сред съседите ни. По принципни идейни и ценностни подбуди не мога да оправдая господстващата сред тях нагласа: виновни са ни "ония там от Европа", проклетите "банкери и капиталисти", те, видите ли, ни тормозят да ядем техните милиардчета, пък искат да ги връщаме след това, е, така няма да се разберем!". И прочие, знаете колко укорима от много гледни точки е тази левичарска по същество психология, а за мен най-голямо значение има това, че тя е укорима по нравствени подбуди. Като вземаш заеми ще си ги връщаш, като имаш задължения, ще си плащаш. Ако тия принципни неща не се спазват, цялата ни цивилизация ще отиде на кино. Веднъж това нещо беше сторено в историята: нали комунистите учиха хората, че като вземат богатствата на богатите щяло било да настъпи "всеобщо човешко щастие", е, няма да стане, видяхме, че така до добро не се стига. "Пиршеството на комунизма" се оказа прекалено кърваво, за него беше платена ужасна цена. За всичко в този живот се плаща. И нашите съседи гърците трябва да научат този урок. Това е нравствен урок. Европа пък трябва да им го преподаде без никакво снизхождение. Тази е моята позиция.

А че в моите очи гърците се изложиха крайно много, това е факт, изложиха се. Иска се време сами да осъзнаят какво сториха. Оставиха се да бъдат подведени от сладките приказки на въпросния комунист Ципрас. На неговите думи здравомислещ човек не е простимо да се върже, аз лично на такива съблазнителни лъжи няма как да се вържа. Е, гърците се изложиха - ще трябва да изконсумират, тъй да се рече, позора си. И ний, техните съседи, трябва да им помогнем за това.

Разбира се, има хора, които мислят различно. Това е толкова нормално. Налага се да спорим. Аз съм готов да споря и да си защищавам позицията. Ето че моята спорна публикация е полезна. Тя Ви принуди Вас, г-н М., да реагирате по начина, по който реагирахте. Проблемът или разминаването във възгледите ни е налице, остава да поспорим. Но аз да скрия публикацията си, понеже тя била "неправилна", не мога да приема това. Ако е "неправилна", нека това да стои на моя сметка и да тежи на моята съвест. Аз, казах, нямам претенцията, че съм "безгрешен". Не съм оракул, нито пък бог, аз съм човек. Човешко е да се греши, гласи толкова изтърканата приказка. В която май не се вслушваме достатъчно.

Та нека да си стои моята, възможно е, свръхнесправедлива и злобна забележка или подигравка спрямо "братята-гърци". Нека да е злобна, та да заболи. Само през болката и изпиването на горчивата чаша ний, човеците, вървим по пътя към доброто. Няма друг начин за това. Тази е моята позиция. На това ме е научила философията. Другояче няма как да мисля. Уважението към истината, към правдата на живота ме задължава да мисля така.

Желая Ви всичко добро! Това, че имаме различия, е нормално, но то, надявам се, не може да е пречка да имаме съвсем нормални човешки отношения. Във Вашата добропорядъчност нямам причина да се съмнявам, по тази причина и вярвам, че ще ме разберете. И ще ми простите въпросните "залитания". Аз не ща да бъда перфектен. Нека да имам и недостатъци. Това ще ме прави в по-голяма степен човек. :-) Пошегувах се малко, в завършек. Бъдете здрав!

С най-добро чувство: А.Грънчаров

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), , 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни. Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

1 коментар:

Анонимен каза...

Драги г-н Грънчаров, мисля че тази статия - http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/sviat/2015/07/17/2574581_posleden_shans_predi_sbogom/?sp=0 трябва да се прочете от повече хора. Парпулов