Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 27 октомври 2007 г.

Младежко движение, проповядващо живот без наркотици, без никотин, без алкохол, без безразборен секс (1)

Някакъв млад човек, посетил блога ми, се свърза с мен по Скайпа. Поговорихме за това-онова, харесаха ми съжденията му, интересувал се от философия. Определя себе си като "анархист", но аз не се боя от тази дума, която в някакъв смисъл означава "свободолюбие". В този смисъл и аз самият съм "анархист". Та този младеж ми изпрати един текст, твърди, че е компилация, подредена от него самия. Той си представи като "xNIKOLANx". Реших да публикувам текста на части само с несъществена редакция. Защото ми се видя интересен. Ето първата част, преценете си и вие:

Сигурно ви се е случвало да ви подмине някой с Х-ове на ръцете или дрехите. Или пък дори и без никакви отличителни знаци, но да ви подхвърли "Drug Free", "Poison Free", "Straight Edge" или просто буквите "sXe". "Да бе, "drug free" – си казвате вие и си продължавате. И това е, срещата свършва. Такива фигури ви подминават всеки ден, а вие дори не го разбирате.

Straight Edge практикува предпазване от всички субстанции, които могат да доведат до лоши последици за неговото ментално и физическо развитие. Както и състояние – защото идеята е във всеки един миг, във всеки един момент да сме максимално концентрирани – с ясна представа за света около нас и всичко останало. Защо? За да можем да реагираме адекватно във всяка ситуация. Колкото сме по-независими, толкова по-концентрирани можем да бъдем. Всички Straight Edger-и имат 4 основни принципа:

● не консумирам алкохол
● не пуша
● не взимам наркотици
● не правя безразборен секс


Не само не е етично, но не е и здравословно. Дори и да не се заразиш от някоя болест, рискът да се пристрастиш е много голям. Пристрастяването към секса не е по-маловажно от пристрастяването към алкохола, цигарите или наркотиците. Нимфоманията е болест и ако съзнанието ти е обсебено постоянно от едни и същи мисли би могло да ти попречи да се концентрираш и разсъждаваш над каквото и да е друго. sXe цели именно опазването на ума и съзнанието чисти.

За да мислиш свободно трябва да си свободен, а не зависим. Straightedge-ърите не пият алкохол, не пушат, не използват наркотици и не правят безразборен секс. Най-общо казано Straightedge е начин на живот, който се стреми към отричане на зависимостта и пристрастяването към вредни за човека субстанции.

Това е философия, която опазва здрави умът и тялото ви. Straightedge е ПРОТИВ насилието. По никакъв начин не трябва да се подкрепя, освен ако не е при самозащита.

Straightedge е твърдо против общественото напрежение, което кара хората да използват тези вещества. Толкова много хора от това общество употребяват тези вещества за да се впишат в тълпата, да се почувстват по-добре – или да затворят болката в себе си. Това са изключително опасни за ума и тялото действия. Straightedger-ите търсят начин да се освободят от веригите на зависимостта, оставайки силни и с чиста глава. Всеки прави собственият си избор, използвайки собственият си ум – не позволявайте на никого да избира вместо вас и да ви насилва да направите своя избор.

Предистория: В края на 70-те пънка търпи голяма популярност, а субкултурите стават все повече и повече. Но паралелно с това се пълнят с позьори превръщайки ги в антипод на себе си. Все повече разочаровани от това се ориентират към нови субкултури. Някой виждат решение в хардкор-пънка бягайки от нарастващите тълпи позьори криво разбрали пънк идеята. Това дава началото на една силна субкултура, чиста от позьори, като предпоставка за едно ново движение.

Произход: Straight Edge произлиза през 1980 г. в столицата Вашингтон от “Hardcore Punk”. Сцената и музиката имат неимоверно важна роля в изразяването на идеите на това течение. Музиката е бърза, мощна с гневни и ангажиращи текстове. Тя е своеобразен отдушник за натрупаната отрицателна енергия и непримиримост към деградиращи и нефункционални политически, обществени и семейни структури. Създател на sXe e Ian MacKeye. Първата sXe група е Teen Idles където Ian MacKeye е басист и беквокал, но групата създала движението е втората му група – Minor Threat, където е единствен вокал.

(Следва)

4 коментара:

Анонимен каза...

Доста провокираща снимка :)

Анонимен каза...

Nikolane тъпак си ти мойто момче! Недей да лъжеш хората като вкарваш в стрейт еджа разни твои си измислици...

Анонимен каза...

tupak? a izobshto poznavash li go???

Straight From The Inside каза...

Анкета със стрейт-еджъри ->
http://diy.aresistance.net/index.php?option=com_content&task=view&id=167&Itemid=118