Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 23 октомври 2007 г.

Кой е виновен за това, че децата не ходят на училище цял месец?

Има следният обществен феномен, следното явление. Децата не ходят на училище вече един месец. Не е имало такова нещо в най-трудните времена за България! Децата не ходят на училище повече от един месец! Кой е отговорен за това?! Кой носи отговорност за това, че децата не учат?!

АТАНАС МЕРДЖАНОВ (КБ, от място): Подстрекателите!

Единият отговор е, че това е опозицията, но само много посредствен човек може да мисли по този начин. Очевидно опозицията по никакъв начин няма отношение към това, че децата не ходят на училище. (Шум и реплики от мнозинството.)

Другият отговор, който се опитват да внушат и медиите, и управляващото мнозинство, е, че виновни са учителите, защото не искат реформата. Не е вярно, не е вярно – тези дни стана ясно, че учителите приемат 15 от исканията на правителството за реформа. По две искания има несъгласие. Учителите са за реформа.

Кой е виновен тогава, че децата не ходят на училище?

РЕПЛИКА ОТ КБ: Иван Костов.

Кой е виновен – Иван Костов – тук някой от мнозинството находчиво и оригинално предлага да се отговори. Отговорността е на правителството, защото, първо, лично министър-председателят обеща, поемайки десет ангажимента, че ще отдели 5% за образованието. Така ли е, господин министър-председател? Не изпълнихте обещанието си.

Обещахте ли средната заплата в образованието да е над средната бюджетна заплата в същите ангажименти? Обещахте или не?! Кой качи тези очаквания на учителите?

Когато онзи ден Ви зададох въпроса как ще се справите, за да неутрализирате социалните последици от покачването на цените, Вие не казахте нито една дума. Цените поскъпват главоломно – с 13,5% е поскъпнал животът на всички. И за бедните това е тежък удар. Онзи ден Ви питам Вие какво ще направите, а Вие въобще не вземате отношение. Като имате такива безпрецедентни излишъци, в момента имате 3,5 милиарда излишък, 3,5 милиарда! Вие от една страна държите учителите в стачка, от друга страна, трупате излишъци. Питам: имате ли идея как да използвате това нещо, за да облекчите някак си социалното положение. Вие мълчите.

Какво правите обаче активно? Дезинформирате обществото. Избухна стачка и вие всичките се изредихте да казвате, че не били стачкували всички, били стачкували 30-40%. Първо започнахте да замеряте стачниците с числа. Как не ви беше срам да започнете това?

След това се опитахте да ги насъскате помежду им. След това се опитахте да насъскате хората от другите сфери – не могло да им дадете пари, защото трябвало да вземете от някой друг. Но вие опровергавате, ето, тук министър Петър Димитров онзи ден каза, че няма да се нарушат балансите на държавата, може да се даде това увеличение.

Тоест, лъжете през цялото време, мамите и се опитвате да настроите обществото срещу най-голямата, най-голямата професионална стачка в историята на България! Вие може да не го съзнавате това нещо, но толкова масово никога не са стачкували в който и да е отрасъл.

И кой стачкува? Кой стачкува? Не затварят една мина, затварят и се спира една от най-важните обществени функции – възпитанието и обучението на децата. Стачкуват интелигентни хора, не стачкуват някакви пролетарии. Може би, ако стачкуваха пролетарии, вие може би някак си щяхте по друг начин да погледнете. Стачкуват интелигентни българи и стачкуват масово.

МИХАИЛ МИКОВ (КБ, от място): Какво означава това – пролетариите са по-прости ли?

Това е истината, това е истината за тази ситуация, която има в момента.

Въпросът ми е прост: кой ще поеме отговорността за това? Не за спрени реформи, в случая това няма значение. Няма значение нищо. Защо децата не ходят на училище?! Ето, имате съгласие с всички. Даже опозицията в наше лице ви казва: има консенсус, правете реформи. Никой не стои срещу това да правите реформи, ама не правите.

РЕПЛИКИ ОТ КБ: Е-е-е!

Затова: кой носи отговорността? И как, благоволете, да ви поискаме отговорност?! Как да ви я поискаме, как да ви кажем: вие сте отговорни, спрете да лъжете на тема учители и тяхната стачка?! Как да кажем на хората, че отговорността е ваша, освен чрез този вот на недоверие?! Благодаря ви. (Ръкопляскания от ДСБ и СДС.)

ПРЕДСЕДАТЕЛ ГЕОРГИ ПИРИНСКИ: За реплика към господин Костов, заповядайте, имате думата.

ДОБРОМИР ЗАДГОРСКИ (КБ): Уважаеми господин председател, уважаеми господин премиер, уважаеми господа министри, уважаеми колеги! Има една забележителна мисъл на Аристотел, че политиката е спокоен разговор между свободни граждани за успешното бъдеще на обществото.

Господин Костов, Вие като специалист по научен комунизъм, вероятно не сте чели Аристотел! След пет дни предстоят избори. Този вот, който вие инициирахте и вие активно водите в медиите и в политическия живот на страната в момента, в последните няколко дни е забележителен с едно нещо. Това е първият вот по време на избори. Изключително плитко е да се опитвате по такъв елементарен начин да подценявате интелигентността на българския избирател.

Вие предстои да загубите след четири дни избори за седми път, господин Костов. От 2001 г. насам Вие ще загубите седми път избори. Кажете ми с какво морално право заставате тук да четете нотации на цяла България и на правителството, че видите ли, то неглежирало исканията на учителите.

Не, правителството може да неглижира единствено със загриженост за държавата безумните искания на синдикатите за 100-процентово увеличение, а именно Вие подхранвате синдикалния башибозук, господин Костов! Вие му давате куража да променя исканията си до такава степен, че те да се превърнат в политически.

Искам да ви кажа, че този път води към никъде и че той изключително трудно може да бъде приет като ваша загриженост за българското образование.

Да, Вие сте прав, учителите са интелигентни, но помислили ли сте дали водачите им са интелигентни?! (Шум и реплики от ДСБ.)

Дали водачите на стачката не приемат щедрото предложение на правителството именно заради вашата отчаяна подкрепа четири дни преди изборите? Благодаря ви.

ПРЕДСЕДАТЕЛ ГЕОРГИ ПИРИНСКИ: Благодаря Ви. Има ли втора реплика? Няма. Желаете ли дуплика, господин Костов? Заповядайте.

ЯНЕ ЯНЕВ (ОДС, от място): Пак ще пееш песни тук, Добри!

ДОБРОМИР ЗАДГОРСКИ (КБ, от място): Този път вие ще пеете.

Моето мнение, господин председателю, е, че доносници на политическата полиция не трябва да се изказват от трибуната, когато се водят сериозни дебати. (Ръкопляскания от ДСБ.) Доносниците на политическата полиция трябва да мълчат, когато става въпрос за тези неща. Няма никакво отношение, господин доносник, между това дали Костов печели или губи изборите и това, че децата не ходят на училище. Може би не го разбирате, може би трябва дълго да Ви се обяснява, но тук става въпрос за съвършено друга отговорност. Не можете да извлечете аргументи от това, че малко хора Ви казват, че децата трябва да ходят на училище, както и Парламентарната група на ДСБ. Да, малко сме. Ама това е разумът. Шестдесет хиляди български семейства в момента са изправени на нокти, защото трябва да поемат извънредни грижи за децата си. Може да сме 16 души, но имаме право да говорим такова нещо. Защото това вълнува хората. Хората ги вълнува, че децата си стоят в къщи, че пълнят кафенетата и дискотеките, че са сред наркодилърите и да не говорим повече страхотии. Това е въпрос, на който трябва да се отговори. Ето тези хора тук (сочи правителството) трябва да отговорят. Тези, които с лъжите си, с измамите, с нереалистичните обещания, ако щете с наглостта трябва да отговорят.

И аз да ви попитам, вие като сте толкова разумни народни представители, и като имате такова активно отношение, някой от вас ще гласува ли да се намалят заплатите на учителите, както ги заплаши министър-председателят онзи ден?

БОРИСЛАВ ВЕЛИКОВ (НДСВ, от място): Това не е вярно.

Ще гласува ли някой? Има ли толкова ненормални между вас, че да гласувате за това да се намалят заплатите на учителите? (Шум и реплики от мнозинството.) Сега, в обстановка на стачка.

Министър-председателят онзи ден, не следите новините, каза: ще ви намалим заплатите. Кой ще го подкрепи да намалят заплатите?

БОРИСЛАВ ВЕЛИКОВ (НДСВ, от място): Това не е вярно!

Как да не е вярно? (Шум и реплики в залата.) Аз питам някой счита ли, че това е решение на учителската стачка – да им намалите заплатите? Благодаря. (Ръкопляскания от ДСБ.)

(Изказване на лидера на ДСБ Иван Костов при обсъждането на вота на недоверие към кабинета Станишев, дата: 22-10-2007)

Няма коментари: