Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 9 октомври 2007 г.

Невероятна криза в управлението на страната, симптом за предстояща парализа на властта

Вчера се провали решителен кръг от преговорите със стачкуващите учители. Преговарящите министри Орешарски и Вълчев се компрометираха. Медиите ги разконспирираха, че протакат преговорите за сметка на учениците и родителите, че съзнателно рискуват провала на учебната година.

Двамата министри демонстрираха унизително отношение към учителите и неспособност да намерят компромис. Затова ДСБ настояваме премиерът Станишев да ги отстрани, да седне сам на масата на преговорите и да разреши проблема.

ДСБ призоваваме всички депутати от опозицията и управляващото мнозинство да поискаме от министър-председателя да отстрани от постовете им двамата министри и да ги замени с отговорни политици, които гледат на задълженията си не като на седянка, които си дават сметка какво означава за всички български семейства нарочното протакане на стачката и които не възлагат на стачкуващите собствените си задължения за структурни реформи.

ИЗЯВЛЕНИЕ на ДСБ относно отстраняване на министрите на финансите и образованието, дата: 08-10-2007



ЕДИН НЕОБХОДИМ АНАЛИЗ НА СИТУАЦИЯТА:

Преди две седмици започна стачката на учителите, преди една тя прерасна в политически протести, а сега – в управленска криза. При най-благоприятни условия – огромен бюджетен излишък, икономически растеж, ниска регистрирана безработица и внушително парламентарно мнозинство Тристранната коалиция не е в състояние да управлява. Това, заедно с рекордната инфлация, дестабилизира нашето общество.

Две седмици мнозинството на БСП, НДСВ и ДПС крие премиера Станишев от депутатите. Днес той за трети път се скри от парламентарния контрол в щраусов опит да избяга от реалността в управляваната от него страна. Демонстрира пълно отсъствие на управленска воля и отговорност пред обществото – неща до болка познати от 1990 и от 1996 година. Днес това обаче пречи на българчетата да учат. Милиони родители правят извънредни усилия, зарязват работата си, за да поемат всички грижи за своите деца.

ПГ на ДСБ сочи, че при безпрецедентен бюджетен излишък е неморално и политически е неприемливо да се правят реформи за сметка на ниските заплати на хората. Мизерното възнаграждение на учителите е препятствие пред модернизацията на българското училище.

ДСБ заявяваме, че сега има всички материални предпоставки да се решат, и то веднага, отлаганите проблеми не само в образованието, но и в другите, намиращи се в криза, отрасли. БВП ще бъде близо 56 млрд. лева и затова отсега бюджетните приходи се преизпълняват с над половин милиард лева месечно, затова планираните 2.1 млрд. лева разходи за образование, ще бъдат едва 3.8% от БВП, а не 4.2%, както е приело Народното събрание. Евтината издръжка на един бюджетен отрасъл никога няма да принуди управляващите да го реформират.

ДСБ предлагаме:

● Първо, правителството да внесе в Народното събрание проектозакон за актуализиране на бюджета за 2007 г., в който да предложи решение на проблемите с нова политика – чрез повишаване на разходите, но и осъществяване на структурните реформи от правителството.

● Второ, да разработи законопроекта за бюджета на страната за следващата година на основата на гарантираната още сега много по-висока база за приходи.

По този начин МС и НС трябва да поемат своята отговорност за излизане от кризата и да дадат окончателното й решение.

ИЗЯВЛЕНИЕ на ПГ на ДСБ относно кризата в управлението на страната, дата: 05-10-2007

Няма коментари: