Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 23 октомври 2007 г.

Как ние, българите, възприемаме чуждото, чужденците и чужбината...

В блога на Тишо някой си Янков е написал пространно разсъждение, наречено "Другата страна на Лондон". Прочетох го първо по диагонал, както обикновено правя, после, понеже нещо ми накипя от съзрените тук-там твърдения, го прочетох още веднъж и... реших да пиша коментар-възражение. Понеже някои неща доста ме подразниха, както обикновено става когато прочета нещичко в блога на Тишо: с този човек в някакъв смисъл сме антиподи, в което няма нищо лошо де.

Да, обаче отдолу в написаните вече коментари прочетох едно възражение от човек, нарекъл се Багера, в което досущ се съдържаше всичко онова, което аз бих написал. Ето защо моят коментар беше този: "Поздравления за Багера за хубавия коментар, написал е същото, което аз бих написал: по тази причина си позволявам да публикувам коментара му в моя блог, като открия тема за това как ние, българите, възприемаме чуждото, чужденците и чужбината...". Та ето сега и изпълнявам обещанието си, откривайки такава дискусионна тема с неговия кратък, но крайно смислен коментар:

Пази боже сляпо да прогледа!!! Написаното е в стил “колко е гадно в Лондон в сравнение с у нас”. Как трябва да си плащаш, за да паркираш (а не се сеща, че е направено да се ограничат колите из града). И колко са скъпи цигарите и бирата! Но не се сеща, че скъпите цигари са част от дългосрочна политика за намаляване на пушенето. И че пушачите в развитите страни (включително талибанска Великобритания) намаляват, а при развита бяла България те се увеличават (както в страните от Азия и Африка).

Защо не спомена колко километра е дължината на всички линии на лондонското метро? За колко часа стигаш от единя до другия край на града с градския транспорт? И да вземеш да го съпоставиш със София? Изобщо намираме само кусури и по този начин май се чувстваме по-добре? К’ви се пичове българите, а?

Това за талибанските градове е крайно тъпо и обидно за хората там. Щом някакви хора носят тюрбани и са с малко по-тъмен цвят на кожата от нашето мургаво българче, значи са някакви азиатски отрепки. Бахти, лъха на долнопробен расизъм! От писаното май ще предпочета ако ида в Лондон да си намеря приятел индиец, отколкото надуто и комплексирано нашенче.

За отношението към студентите: е, нямам думи! Как бе, джанъм, за малкото време през което си бил трезв, така бързо разбра че няколкото французойки били зле, американката- още по-зле? А как им установи коефицента на интелигентност ей-така, от пръв поглед? Да не си им гледал студентските книжки? А норвежките ходели разголени според някои зиморничави стандарти и били явно зле, щом не могли да си разкопчаят белезниците. Вероятно тези деца учат на такива места и им преподават такива капацитети, че фантазията не ти стига да си представиш що за хора са. Аааа, сетих се, нашето УНСС е много по-добро от Лондън Скул оф Економикс! Остави ги онези чифути, какво разбират от икономика в Лондон!

Сега малко лумпенинтелигентско отклонение. Случвали те се е да чуеш как някой арабин твърди, че моралът в България бил много нисък. Защото жените ходели с поли над колената и с къси ръкави през лятото?

Та нашенчето от изостаналата България отива в Лондон и там не му харесва. Всичко е толкова различно! И някак си гадно де, не прилича на у нас. И има ясни правила, които трябва да се спазват. А то се е отучило от това. Свикнало е да прави каквото си иска (буквално): да паркира на тротоара, да псува другите шофьори и пешеходци, да пуши навсякъде (дори там, дето с големи букви е написано, че е забранено), да си хвърля боклука от терасата…

Изостаналостта е състояние на ума. Тук някои още не са разбрали, че хората в Западна Европа са по-щастливи, свободни и заможни, защото спазват правилата и законите. Тукашната ни свобода е псевдосвобода - свободия. Докато съществува тази свободия ще си останем изостанала държава. Колите ще те пръскат като минат през локва, домашните кучета, пуснати да тичат по улиците ще те гонят и хапят, ще те бият по кръчмите, защото имаш очила и брада, ще те газят когато минаваш на зелено, разните чиновници и пътни полицаи ще ти искат подкупи, учителите ще стачкуват, университетите ще стават повече и с по-лошо качество, топлофикация ще ти дига цените, ще се секат горите и ще се застроява черноморието…

И още много - можете да си добавите по желание. И още - когато пътен полицай във Великобритания ти поиска подкуп или член на парламента в Лондон гласува с чужда карта - обади ми се. Ще те черпя ядене и пиене на корем.

П.П. Тук пишем “октомври” с малка буква, пише се “участвал”, а не “учавствал”, пише се “тръстиковите”, а не “трастиковите”, пише се “французойки (някоИ много зле)”, а не “французойки (някоЙ много зле)”. Айде стига съм писал, че хората се обидиха…

2 коментара:

Анонимен каза...

Ти, шефче си голям тъпак, ако мислиш, че в Англия е по-добре от България. Нека все пак не забравяме, че изметта на света - англичаните са родени именно в Англия. Или може би ти не си се срещал с тях.

klamerche каза...

в момента правя научно изследване на тема Българите и чуждото, така попаднах на статията Ви и на глупавия коментар под нея. Чудя се до кога българина ще критикува другите страни, а сам ще тъне в корупция, боклук и безобразия и ще се възхищава на мутри? Щом се оказа, че и англичаните били отрепки за какво си говорим въобще: