Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

неделя, 25 ноември 2007 г.

Теория за ценностите на великия философ Хайнрих Рикерт

Хайнрих Рикерт (Heinrich Rickert) е немски философ, последовател на великия Кант. Животът и творчеството му бележат един период от второта половина на 19-ти и началото на 20-ти век. Хайнрих Рикерт е откроен като водеща фигура на т.н Баденска школа на неокантианството.

Реших да публикувам един негов текст, наречен ЗА СИСТЕМАТА НА ЦЕННОСТИТЕ. Понеже нацията ни сега се намира - в резултат на продължилия десетилетия ценностен вакуум, причинен от комунизма - в невероятно тежка и сериозна ценностна безпътица, реших да дам възможност особено на младите хора да се запознаят с един брилиантен философски текст, който може да ги подтикне към техни собствени търсения и размисли върху тази проблематика. Като студент особено силно се бях увлякъл по философията на Имануел Кант и също така по идеите на школата на неокантианците, сред които наистина изпъква Х.Рикерт. Той е роден на 25 май 1863 в Данциг, Прусия, а е починал на 25 юли 1936 г. в Хайделберг, Германия.

Нашето общество се нуждае от възстановяване на традиционните общочовешки ценности на морала, религията, философията, на европейската и световна духовна култура, от която комунизмът се опита да ни откъсне завинаги. Трябва да се върнем до корените на самата човечност, трябва да допуснем съзнанията ни да се овладеят от ония велики ценности на човешкия дух, който човечеството е успяло да постигне в хилядолетната си история. Друг път за възземане на човешкия дух в неговите български измерения и проекции просто няма. Съзнанието на нацията ни е болно именно заради този така коварен ценностен дефицит, пораждащ и страшната деморализация, и нихилизма към всичко истинно и свято, и вакханалията на простащината и безкултурието, която всеки ден наблюдаваме с очите си навсякъде около нас. Да не говорим пък за това какви "модели на живот" и на "светоусещане" се мъчат да насаждат нашите олигархично-мутренски "свободни медии", които самите са затънали до шия в малокултурието, снобското кухо високомерие, в невероятния дефицит на човечност и морал (Слави Учиндолски!).

Но аз въпреки всичко съм оптимист, лъжата и простащината не могат вечно да тържествуват. Чакам възкръсване на българския дух в сърцата особено на младите, които не са заразени с проказата на комунизма, и правя каквото мога за да ги подпомогна, та да намерят по-скоро ония наистина здрави опорни точки на съществуването, които само философията може да им ги даде.

ЗА СИСТЕМАТА НА ЦЕННОСТИТЕ

Няма коментари: