Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 24 ноември 2007 г.

Управляващите вече не съзнават какво правят

Ние сме в една много глупава ситуация – мнозинството е против плоския данък, представен от неговото правителство, а опозицията защитава плоския данък. В българския парламент винаги сме на обратно.

ДСБ е за плоския данък по следните причини – много е слаба българската държава. Тя е на колене пред олигархията. Тя няма друго средство да накара олигарсите и заможните български граждани да плащат данъци. Няма други средства. За тези години на либерално управление след 2001 г. сивият сектор нарасна неимоверно и това кара правителството чрез плоския данък да извади доходите, които в момента витаят в сивата икономика.

Българските турци са скрили своите доходи и плащат нищожни суми, защото не показват доходите си. Това правят не само те, но и много други. Поради тази огромна слабост – почти капитулиране на държавата, трябва да се въведе плоския данък. Това е и отговор на въпроса на г-н Сидеров. Там, където държавите са силни, могъщи, където са уредени тези проблеми и няма сиви сектори над 3-4%, никога няма да въведат плосък данък. Но в страна, за която отвън казват, че сивият сектор е между 34-35 % няма как по друг начин да се извадят сивите доходи и да се види какво представлява нейната икономика.

Според ДСБ данъкът не трябва да е 10%. Миналогодишното предложение на ОДС беше за 17%, нашето – за 16%, което изравнява облагането на доходите от труд с облагането на доходите от капитала, което 10 плюс 7, сега плюс 5 става 15,5 %. Това е някаква справедлива система. Но правителството е казало 10 %. Добре би било обаче това нещо да не се опакова по начина, по който се опакова в момента. Тук се съгласявам с колегите от ляво, че ниските доходи стават потърпевши от въвеждането на плоския данък върху тях. Държавата ще спаси малобройната група, вземащи под 400 лв., увеличавайки заплатите им, но в частния сектор това няма да се случи. И увеличаването на минималната работна заплата на 220 лв. ще сгъсти тези заплати, които най-често се срещат в частния сектор и цялата тежест от облагането на плоския данък ще се стовари върху тях, при положение, че има 13% инфлация.

Това означава, че става несправедливо разпределение. Не бива да се въвежда по този несправедлив начин и да се стоварват върху обикновения човек такива тежести на инфлацията. Г-н Миков даде пример с 1 000 лв. Дайте пример с 300 лв. и с две деца и вижте какво се получава. Махате елемента семейно подоходно облагане. Качихте акцизите на тока, на цигарите, на горивата, а всяко семейство потребява точно тези стоки. И отгоре на това стоварвате и плоския данък, премахвайки необлагаемия минимум. Това е несправедливо и ДСБ не може да го подкрепи. Премахването на даренията – нищожна сума. Защо ги премахвате? Колко българи са дарители, на колко души минават през сърцето и душата Църквата, Червения кръст, децата, които се нуждаят от операция?

Сега ще накичите президента Първанов начело на всяка дарителска акция, а махате гражданския мотив да се извършват даренията. Колко пари ще спестите? Ако ми кажете, че става дума за сума над 1-2 млн. ще се замисля, но не е така.

Снемането на всички елементи на семейното подоходно облагане също е неразумно. Трябва да правите сметките си със средната работна заплата, а не с 1000 лв. Когато лидерът на мнозинството разсъждава за общия интерес, както го призоваха, трябва да работи непрекъснато със средната работна заплата в страната 480 лв. Мислете за младо семейство с две деца и всичко това, стоварено върху тях. Не е справедливо. Не е редно да се прави така. Вие говорите за политика – как да спрем демографския упадък и срив на раждаемостта. Само господин Щерев няма да го спре. Трябва да се оставят тези елементи, защото и те не са кой знае какво.

И накрая, вдигането на максималната облагаема сума от 1400 лв. на 2000 лв. Също е елемент от смяната на системата. Прав е г-н Камов като пита като сменяте системата, къде ви е мандатът, кой ви разреши да стоварвате такова гигантско преразпределение на тежести година и половина преди края на мандата си? Това е крайно либертарианство, дори не е либерална политика. Искрено се надявам, че ще се намерят разумни хора и сред мнозинството, обръщам се и към депутатите от ДПС, вие трябва да мислите за 250 лв. заплата, когато говорите за общността, която представлявате.

Изказване на председателя на ДСБ Иван Костов по повод въвеждането на 10% плосък данък, дата: 22-11-2007

4 коментара:

Анонимен каза...

Сполай ти Ванко, сполай ти чедо!

(Баба Коконица)

Синко, сънувах чуден сън! Яви ми се Апостол Павел и ми каза:

"Бабо Коконице, Иван Костов е Новият Месия - Носителят на Светлина и Пазителят на Огъня!"

Синко, ше ида да запаля една свещ, за преподобния Ванко, свидното чедо на баба! Ще му оплета едни терлички, та да му й топло, да не настини, че посли кой ше са бори за правдини народни!

Анонимен каза...

"Коментари" като горния трябва с чиста съвест да се изхвърлят, защото не съдържат и буквичка мисъл, аргумент, факт, камо ли благоприличие.
Ако някой пиян гост ти повърне в хола, какво ти остава, освен да го почистиш.

Анонимен каза...

Може да се говорят много неща за Костов и добри, и лоши, но точките, които засяга в това изказване са напълно валидни. Програмата на БСП е напаст, но дано поне срине гадната им партийка.

Bruce Wayne каза...

не съм фен на Индиеца, обаче забелязвам факта, че единствен от родните политици има МНЕНИЕ по повечето въпроси.

други партии продължават да управляват държавата напълно хаотично, без да декларират грам позиция