Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 1 декември 2007 г.

Благодаря ти, Америка!!!

Искам и аз да извикам: "Да живее ИНТЕРНЕТ! Да живее свободата на информацията!!! Благодаря ти, Америка!!!

Благодаря ти и на теб, Русия, и най-вече благодаря на политическата ти класа! И за борша, дето го ядох в Москва ти благодаря, и за славянската азбука, дето твърдиш, че вие сте ни я дали, и за 45-те години благоденствие и казармен социализъм-комунизъм, и за “радиото” на А. С. Попов, и за “електрическата крушка” на Ладигин...

Благодаря ти и за паметниците на окупатора в София, Пловдив, Бургас, и в доста други български градове, и за “удивителный” Димитровград, ръкотворен паметник на националното предателство и алкохолизъма на патрона му.

Благодаря ти, Русийо, и за верните ти ученици-антибългари, настанили се по всички етажи на властта у нас, и за искрящата - кървящата! - демокрация на Путин ти благодаря, и за..., и за...

Поклон на Политковска за това, че я имаше!"

(Един удивително верен и прочувствен коментар, показващ свободолюбивите ценности на човека под ник Eemhaven, който е написал тези думи. И в знак на преклонението си пред такива хора публикувам коментара му с най-искрена, с най-сърдечна признателност: хвала, че има такива хора, хвала, че има такива българи, хвала, че има българи с такива възвишени и свободолюбиви ценности! Поклон пред такива хора! Те са ни така нужни, ала, уви, са толкова малко...)

Впрочем, ето и един коментар на моята приятелка Ружа Братанова, даден също там, който е показателен за нещо друго: за ценностния хаос, в който пребивава съзнанието на тази иначе твърде умна, смела, искрена и достойна жена. Ето, прочетете коментара й, а пък под него е моята съвсем кратка реплика само върху един от повдигнатите от нея въпроси:

Ей, Ачо, че си ги накаканизал тоя път, sorry, ама си се увлякъл да обобщаваш на едро... :-) интернет, глобализация, американизация и като магданоз на манджата - българо-балканска простотия!?

Интернет е комуникация, информация, наука, знание за ония, които го ползват. Точно чрез интернет няма да изчезне тъпотата и простотията, защото точно те не се интересуват от интернет. Може да ти звучи невероятно, но един мой приятел, лекар, заяви че никога няма да пусне интернет в дома си, защото не иска дъщерите му да гледат порно и да попаднат на педофил! Как ти звучи това?

От една страна, че високото образование не е гаранция за висок ум, а от друга, че на мен и теб ни се крещи: да живее интернет, а други не го искат. Нещо повече: гледат на него като на враг. Ясно е, че компютърно неграмотните и закостенели мозъци не го искат и в този смисъл не виждам как интеренет ще ги промени и победи!?

И защо долу... културата? Интернет може да е култура, но културата не е само интернет. Интернет може да разпространява култура, но също така може да бъде проводник и на всякакви други некултурни неща, за които ти писа само преди ден, напр. ”жълтите блогове”, които са си точно като жълтите хартиени медии.

Глобализацията и американизацията са си политичски категории, които обслужват чужди интереси, но в никакъв случай не са на цялата световна общественост, а на отделни политико-икономически групи. Те си имат своите опоненти в света, дори вътре в самата Америка. Как ти звучи кризата в Косово и американските бази у нас. И перспективата Иран да бъде ударен от американците, което неизбежно ще се случи някой ден? Как ще рекошира това върху нас, българите?

Ти на войните в Камбоджа, Виетнам, Афганистан, Ирак - американизация ли му казваш?! Защото това са си чисти войни, които не са на народите, умиращи невинни от американско оръжие.

Та думата ми беше да не обобщаваш така на едро, защото “Не всичко, което блести, е злато”.

Ето сега и моята реплика: Ружа, поставяш много и то важни въпроси, но искам да те попитам нещо: сигурна ли си че си схванала смисъла на ония войни, които Америка води срещу комунистическата експанзия по целия свят?! И благодарение на тях прекърши мераците на комунистите за световно господство?! Ти още ли не си разбрала това, че без Америка сега нямаше да си във Франция и да живееш в един културен и свободен свят, а щеше да си маршируваш и да козируваш на “другарите”, пък дори и да беше в Париж, защото комунистическата напаст щеше да завладее цялото земно кълбо?! Нима дори и това не си схванала още?! Как може да си така единодушна в омразата си към Америка не само с комунистите, ами и с ходжите-ислямски-фундаменталисти?! Недей така, умна жена си де, признавам си, разочарова ме, ала това не е въпрос на ум, а на ценности...

Разни хора - разни идеали де - това ми беше мисълта. По тази причина и пуснах тази подборка от по-интересни и многозначителни коментари, предразполагащи към размисъл...

Няма коментари: