Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 9 февруари 2008 г.

Книга за нашите страдания – и за триумфите и паденията на младата българска демокрация

Случайно попаднах на една препечатка във Frog News на есе от новата ми книга Кратка лична история на съвременна България. Оказа се, че доста читатели са оставили коментари под публикацията. За мен това е най-интересното. Прочетох ги и разбрах едно: длъжен съм колкото се може по-скоро да издам ръкописа като книга. Има нужда от такава книга, ето, убедете се сами – като погледнете на читателските отзиви. За мен те са една бляскава читателска рецензия, която задължава. Защото тези хора са усетили най-важното в моите записки: правдивостта, страстното търсене на безкомпромисната истина.

Позволих си да отправя и един апел – който има възможност да помогне финансово за издаването на книгата. Надявам се, че ще се намерят и хора, които да подкрепят такава кауза. А именно: да издадем заедно една книга за мъките, през които мина раждането на демокрацията в нашата съвременна България. Която сега отново е застрашена – може би и и повече от преди. Наново се правят опити да ни измамят за всичко. Ето защо имаме нужда от една такава книга. Аз като автор нищо не искам от нея. За мен е достатъчно написаното да стигне до повече хора.

А ето сега и самите отзиви:

Без име, 04-02-2008 18:22:31: Аз не съм от групата на т.н. "костовисти", но авторът е прав поне за едно нещо – Костов успя да пренасочи в основни линии България в посока на Запад и това никoй няма право да го отрича (не че съм последна инстанция). Прав е авторът и за друго, че за никoй друг политик в историята на България след Стамболов не се е изливала толкова помия освен за тези двамата политици. Това все пак трябва да накара някои дървени глави да се позамислят, а не само да повтарят като папагали мислите на червени мозъци, изпържени от червената зараза – комунизъм.

Костов има много грешки – сигурно е, че никoй не може да ги изброи всичките на примависта, но и никoй от нас няма право да преповтаря тиражираните лъжи на комунистите, без да направи дори и най-плахия опит първо да прецени, аджеба на кого тези лъжи наливат вода в мелницата и за кого са изгодни...

Така че преди да тръгнем да търсим вината в някой друг да се позамислим – какво положително ще постигнем, за нас всичките б България, ако продължаваме да преповтаряме измислици и търсим само в другите вината за случващото се около нас – сякаш и ние не живеем в тази наша държава...

К.Монева, 04-02-2008 18:53:57: Г-н Грънчаров, събитията, които описвате, са точно такива – едно към едно. И верно, навсякъде. Аз преживях същите простотии в Димитровград. Бях и на учредителната национална конференция на СДС в НДК. После, естествено, ме изключиха от СДС, защото не исках нищо – просто смятах, че идеята СДС си струва. И дойдоха лапачите... Така си беше... За Иван Костов не смея да кажа лошо, защото все се надявам, че цялата помия, която се излива върху него е просто една отвратителна, целенасочена, ченгеджийска кампания. Той е един предаден от хората си лидер. Дано успее да възвърне в редиците на ДСБ повече способни и интелигентни хора.

Десен и антикомунист, 04-02-2008 20:11:19: Жалко, че каузата СДС се срина безславно . И то от хора негодници, за които СДС беше начин за материална облага или постове. Костов беше оплют не само не само от комунистите, а от своите – това боли най-много. Днес на кръгла маса за 4 февруари Костов беше омаскарен от Нубиеца, от имтимно близкия на Левчеви Едвин Сугарев. Отвратен съм от тези, които съсипаха синята идея. Сега те са материално добре за поколения наред, а ние си останахме с пръст в устата.

АБВ, 04-02-2008 20:28:52: Много добре написано. Надявам се да има и продължение. Аз бях в България по време на тези събития и няколко години след това. Наистина това, което тогава Костов направи, не искат да го признаят много хора. Но независимо от това той си остава единственият истински политик, благодарение на който страната ни сега е член на НАТО и влезе в Европейския съюз. Един ден историята ще оцени неговата роля.

В момента страната ни е отново в криза както преди 11год. Дано се намерят достатъчно мъдри политици, които да разберат, че точно сега е времето за истинска промяна, защото тази тройна коалиция няма да донесе нищо добро за България. Колкото по-рано толкова по-добре. Крайно време е да се сложи край на това престъпно правителство, обкръжено от бивши ченгета и сътрудници на Държавна сигурност, на мутри и обръчи от фирми, на хора, които не мислят за доброто на страната и народа.
написано от ()

Бебе, 04-02-2008 20:48:43: На Десети ноември 1989 година наследниците комунистите изпълниха по един перфектен начин старателно замислян от едно десетилетие по-рано друг преврат – този път безкръвен. Но не по-малко жесток и перфиден. Смяната на режима на диктатора Тодор Живков дойде уж в името на демокрацията. На сценаристите им бе необходима опозиция. Но тъй като в тоталитарното ни общество дисидентите бяха кът, да не кажа никакви ги нямаше, те си ги ашладисаха. И ги внедриха заедно с цялата кохорта ченгета и сътрудници на ДС сред мечтателите за промяна и останалите живи през годините на комунистическия режим бивши опозиционери. После енергията се отприщи, огромната енергия на хора, живели в робство и копнели свобода. Вместо в метежи, тя се изля в митинги, бдения, шествия. Боже, кой не ги помни!? – не само на Орлов мост и пред църквата “Александър Невски”в столицата, в цялата страна още отеква ехото от площадното заклеймяване на режима и неговите палачи. И възгласите: “Времето е наше!” И така, докато ние си викахме и скачахме в студ и жега, хората от списъка на Луканов си регистрираха фирми – основно задгранични и започнаха да препират парите. Като изтече гратисния период от раздаването на куфарчетата, дойде и падежа на първите лихви. А после и показните разстрели и взривове. Държавата остана в зоната на здрача и под властта на мафията. Днес – 17 години по-късно мечтата ни да бъдем европейска държава се сбъдна. Само че на прага на Европа се озовахме като бананова република, в която странно съжителстват няколко различни по манталитет и ценности Българии. Едната – просперираща и самодоволна, България на бившите комунисти, ченгета и мутри. Другата – на наивниците демократи, посочвани с пръст като сектанти, за които честта и истината, са по-важни от парите и властта. Има и една трета България – на хората, които съществуват в гърч: пенсионери, маргинали, инвалиди, самотници, захвърлени в домове и другите от ъндърграунда ....

Свидетел на 4 февруари, 04-02-2008 21:17:01: Една част от написаното е полувярно. От “философа” ми стана ясно че ГАРГАМЕЛ отроче ЛУКАНОВО е велик. Господинчо тогава кой съсипа С.Д.С? Припомням; не използвайте думата СЪДБОВНО, защото съдбовно до 1944 год. се свързахме с ГЕРМАНИЯ..., ДО 1990 год. с СССР..., а сега съдбовно със ЗАПАДА... ХА ХА ХА???

Бургасман, 04-02-2008 21:53:36: Както повечето неща в тоя живот и тия ни събития не са само черни или бели, имат си нюанси. Но авторът е прав за много неща, генерално си е прав човекът. Всъщност аз сега разбрах не как СДС е успяло въпреки тези хора, а защо СДС се срина постепенно след 2001 г. А разликата с членовете на БСП е май само в пропорциите. Е, сините не са все пак дървени глави и повечето от тях се засягат от подобни статии.

Гост1, 05-02-2008 08:37:16: Браво, Ачо, не съм член нито на СДС нито на ДСБ ама обичам да ми казват, че съм КОСТОВИСТ.

Гост2, 05-02-2008 09:39:50: Къде са "здравите пазарни основи на икономиката ни" или по-точно къде ни е икономиката, та лазим последни от последните в Европа? Голям е меракът Костов и сие отново да са на власт, т.е. на софрата, та този незнаец пее ли пее празни дитирамби. Срам !!!

Христо Марков, 05-02-2008 10:58:06: В началото на 1993 год. покойния Стефан Савов директно заяви на Иван Костов (вече не бе финансов министър) – Иване, ако имаш поне малка представа за работа с хора, ако можеш да прецениш кой е подлизурко и кой свестен човек ти ще станеш наистина голям политик. Излезе пророк! Ако Костов бе намерил верния критерий да отсее читавото от кариеристите ОДС и десните нямаха да имат тази съдба, но... За тези, които "държаха шлифера", чудесно е написал авторът, но впоследствие – малко бяха хората, които не ни предадоха след 1997 год. Да не говорим за хората, които бяха издигнати от Костов – и къде са те сега. Само някои от тях – Христо Бисеров – гл. секретар на СДС, "сивия кардинал" в централата на партията; Йордан Цонев – шеф на бюджетната комисия в НС и шеф в Бургаски окръг; Евг. Бакърджиев – вицепремиер; Б. Бонев – вътрешен министър; Вал. Василев – търговски министър; Ал. Праматарски – във второто правителство министър "без портфейл"; Миглена Пръмова(Кунева) – служител в МС на Костов и още , и още... Та това само като щрих и ако добавим туткането и неотварянето на досиетата 4 год. и нещата започват да се проясняват.

ilen, 05-02-2008 15:15:50: Лаская се от факта, че съм "костовистка". Моля се все повече хора от позиция на времето и след случилото се след 2001 г. да оценят свършеното от Костов, въпреки "лошия човешки материал", състоящ се от келепирджии! Дано!

2 коментара:

Анонимен каза...

Браво, Ангилчо, браво! Ти ши съ пручуйш, знам си азъ. Вечи та знайат във Фрогъ Нюз! Замичатильно!!!

Ти знайш ли, чедо к`во значи "фрог"? Такваз думма няма в съветскийа йзик и можи и да ни знайш. Аку ни днайш, азъ ши ти кажа. Ей туй й фрог:

http://www.scientificillustrator.com/illustration/amphibians/leopard_frog.html

Мойти поздравления!

А пък аз, нъли съм си Баба Кикерица, също написах нещичку във "фрог нюз". Ша го видиш, аку тъ интирисува.

Ету йдно от нищата, деть написахъ.

МОЙЕ ПОСЛАННЬЕ ВЪВ ФРОГЪ НЮЗ:

"Та тъй, дяца. Значи покрай Ангилча и азъ прописсахъ. Очаквайти мойта книжицца.

Да ви кажьа ощи нещу. Има йдин гамень отъ техникумма на Ангилчо. Нарича съ Огнянчу и сички му викатъ Огата. Туй буйно дьети същу йднъж написса посланье, ама Ангилчо му гу изтри. Изтри го, щоту Огата й малко чалнат в устатта и пцова хамальски. Пцова, щот Ангилчо написал на сички учиници двойки. Ни щели, кильешити, да попийат Ангилчувата мъдростъ, не йскали да знаят що биттиету се трансформирува въ съзнанье, а съзнаньето въ биттие.

Ни щат тьез дица да заучавать наизуст Ангилчовити умотворенья, ама Ангилчо ша ги вкара в правия пътъ! Щом той й научил "Капиталътъ" наизуст и можи да гу изрицитирра отпрьед назадъ и отзади напредь, значи и кильешити от техникума могатъ!

Вижти, мольа ви са, к`во си позволява да пиши йдно учиничи, на госпудинъ Грънчаров:

"Скъпи господин Грънчаров. Пиша Ви защото се чувствам разочарован от Вас .... Но когато се опитам да изкажа мнението си Вие винаги се опитвате да вземете думата и да ме прекъснете, винаги опонирайки моето мнение."

Ей туй дитенци заслужавва бой, бой и саму бой! Ангилчо ша го вкара в правия пътъ! Знаи той как да съ опраи с таквиъ гаменьи, хубуу съ й изучилъ в ленинградския универсьитетъ имини Жданава."

Анонимен каза...

Другарю Коконица,
Тоя Ангел не спи по цяла нощ и пише, но и Вие дежурите непрекъснато.