Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 25 февруари 2008 г.

Издателски неволи около книгата СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ

Работя усилено по редактирането на новата си книга за историята на България след 1989 година. Работата ми е изключително приятна, понеже все повече се убеждавам, че това е потребна и добре написана книга, с оригинална концепция и позиция спрямо историческите събития. При преработката изпъкват достойнствата на текста, същевременно отхвърлям излишното, разказът става доста стегнат и експресивен. Търся също идеи и за заглавието, опитах и смених доста варианти, в момента попаднах на това:

СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ

(Кратка народно-психологическа история на съвременна България)

В това заглавие и подзаглавие има доста силна провокация, надявам се тя да се схване и осмисли. Струва ми се за момента, че и двете пасват добре на текст като този. И двете, и заглавието, и подзаглавието могат да бъдат изтълкувани, но аз ще оставя това на вас, читателите на блога. Искам малко подсказване: покойният Тончо Жечев написа една книга БЪЛГАРСКИЯТ ВЕЛИКДЕН И СТРАСТИТЕ БЪЛГАРСКИ. Взел съм от него това "страстите български", но прибавих и "бесовете"; Достоевски пък е написал романа БЕСОВЕ, в който става дума за пораждането на комунизма в един по-вътрешен, психологически план. Известно е, че в тия мои записки и есета аз разглеждам битката срещу комунистическата проказа, овладяла душите на българите, бавното разпадане на наследените от комунизма стереотипи, така че моето заглавие съвсем неслучайно е формулирано така.

А пък това в подзаглавието, именно за история, но не каква да е, ами "народно-психологическа", е нещо, което, както ми се струва, е по-добър вариант, отколкото онзи, който преди бях измислил, именно за "лична история". Може би в крайна сметка - тъй като двете не са взаимнозаменими, ще се спра в крайна сметка на това: КРАТКА ЛИЧНА И НАРОДНО-ПСИХОЛОГИЧЕСКА ИСТОРИЯ, но пък то е прекалено дълго и претрупано. Още мисля усилено по тези въпроси.

Предвиждам докъм средата на март всичко по редакцията на книгата да е окей, и тя тогава може да замине за издателството. Аз бях помолил и апелирал към българите от цял свят, по-скоро тези, които желаят и могат да си го позволят, да подпомогнат финансово издаването на една книга за съвременна България, но до момента няма никакъв отклик. Аз лично повече не мога да затъвам в заеми, спонсори, разбира се, няма, а пък и колективно българско усилие за издаването на книгата за момента не се очертава.

Явно съвсем реална е опасността книгата да си остане в ръкопис. Майната й тогава: аз я написах, нека да седи, не мога всичко да направя само аз. Като никому не му пука, нека да си седи неиздадена. То неслучайно е наречена СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ. Което е доста показателно и в някакъв смисъл логично. Като никой и пръста не иска да си мръдне, нека една такава книга, която показва какви сме, да си стои неиздадена, та да си продължаваме да затъваме в нашите си глупави български страсти и бесове. Аз не мога сам всичко да направя, пък и да мога, не искам вече. Не мога и да се разкъсам в края на краищата. Пък и взе да ми писва вече, не съм скала, а съм човек. Mайната му на всичко най-после!

11 коментара:

Анонимен каза...

Ей, успокой топката, щом не се намира решение остави така нещата, времето ще ти подскаже отговора.

Анонимен каза...

Не се отчайвай предварително, Грънчаров.

Книгата ще излезе, когато й дойде времето.

Анонимен каза...

Много скъпо вече стана издаването, просто не е човешко. Проверих, че даже в САЩ ако издаваш книга за тясна аудитория (като вашата) и я издадеш чрез малко издателство със своя финансова помощ, ти излиза с около 400 лева по-евтино. Доста омерзителна работа.

Ангел Грънчаров каза...

За да се издаде примерно книга от около 300 страници, в 500 екземпляра (у нас повече като че ли не е рационално да се издават, защото читателите са малко; това го казвам с горчива ирония!), т.е. книга като въпросната, за която говорим, се искат някакви си 1500-2000 лева в зависимост от качеството (по-луксозната хартия води до оскъпяване). Това толкова много ли е?! Не мисля че е чак толкова много та да се говори че било станало "много скъпо". Ако се издаде и се разпространява без търговците (а примерно чрез зявки до издателството) книгата дори няма да има висока корична цена. И какво, тия дето уж сме заинтересовани у нас да почне да се развива по-активно гражданско съзнание 1500 лв. ли не можем да намерим?!

Анонимен каза...

Автор

УУважаеми АНгел Грънчаров, вашият блог ми е един от 2-та най любими и редовно чета публицистиката ви. Очаквам с интерес книгата ви и мисля , че е много необходима и важна и че ще има успех, защото народецът ни е зажъднял за неподправена истина и за искреност. Само приятелски се осмелявам да ви предложа друг вариант на заглавието- напр. Страсти и бесове по български и без това дълго подзаглавие.Колкото е по раздалечено от аналогията с Т. Ж. , толкова по-добре, за да не навява презумпция за подражателство. Не се отчайвайте, направете книгата и бъдете сигурен , че един ден ще и дойде времето. Няма начин стойностното и вдъхновено слово да погине. Само един пример ви давам от бълг. литература - Инкриминирана и заличена като писател , Яна Язова 30 години пише без да публикува нито ред. Създава 6 романа, 4 от тях много важни за националната история и духовност.Тя отдавна си е отишла, наследници няма , но книгите и се появиха 25 години след смъртата й и се преиздават даже, друг е въпросът за присвояването и монополизирането им от един негодник. Важното е , че са достояние на културата и се четат от хората. Бъдете уверен, че всички имаме същия проблем. Но когато силно искаш нещо, винаги му намираш колая.Вие сте истински боец на духа и ще успеете , това е сигурно. Ако искате свържете се с издателство ФАБЕР във Велико Търново. Собственикът Нейко Генчев е много културен, образован и разбран човек и ще оцени труда ви ако му изпратите подходяш пилотен текст. Ето е- мейла FABER@ABV.BG .
Поздрави за вашата неуморна деятелност и упори труд.

Анонимен каза...

Горе главата, г-н Грънчаров. Някой път ме дразните неистово, като с позицията за Косово, но е хубаво да има лудички хора като вас - у нас от Вазов насам протестират само лудите, затова ви казвам, че ще си съберете пари и ще успеете да си издадете книгата.
Просто става мъчително.

Анонимен каза...

гн.Ангелов половината от успеха,е да са убедят някои хора в идеята, да се представи понятно!На запад за писателите нещата са също адски трудни!На скоро пак гледах "Barton Fink" на братя Коен.Не се отчайваите!Потърсете партньори!Например проверете кави са условията в "Издателско ателие АБ" в София.Хората отбират от стойностни неща!Успех!

Анонимен каза...

Г-н Грънчаров,
Писах Ви вчера,нещо като апел,към всички ваши приятели и почитатели,дали поради моето неумение да боравя с тази машина или по Ваша преценка, но не го виждам в коментарите. Става въпрос за следното:
Всички, които искат да притежават книгата с подпис от автора да изпратят по 20 лв. Аз искам 5 екз. и изпращам 100 лв.
П. Каменов

Ангел Грънчаров каза...

Господин Каменов, предишното Ви съобщение вероятно е пропаднало, не съм го спрял аз. Разбира се, всеки който подкрепи издаването на книгата, ще получи съответното количество книги с автограф, това не е проблем. На мен ми се иска ако се съберат пари книгата да излезе, а пък след това веднага да бъде разпратен целият тираж по спонсорите й, това ще бъде, по моя преценка, една хубава съдба за такава българска книга. Е, ако останат и малко книги за книжарниците няма да е лошо. Благодаря Ви за подкрепата и за апела, аз вече превършвам редакцията на книгата и ще я пратя на моя издател. Той може да почне оформлението й като книга, да подготви корица и пр., а пък ако в това време се посъберат пари да му платим, работата ще потръгне и ще стане в крайна сметка, дай Боже! Аз съжалявам, че съм принуден да нахалствам толкова, но наистина нямам възможност да издавам книгата със свои средства.

Анонимен каза...

Г-н Грънчаров,
Ако зад този Каменов се окаже Майкъл Чорни или недай си .... баба ти Коконица. Приел си парите без да провериш източника, какво ще отговаряш след време на Румен Петков.

Ангел Грънчаров каза...

Нищо от никой все още не съм приел така че таварищ Румен Петков може да си спи спокойно...