Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 12 февруари 2008 г.

Да защитим българите в Косово

АПЕЛ на Културно-просветно дружество “Огнище”, Културно-просветно дружество “Родолюбец”, Хелзинкски комитет на българите в Сърбия

До: Парламента, Президента, Външно Министерство, Вътрешно министерство, МОН, Министерството на труда и социалните грижи, политическите партии, сдружения, граждани, медии

За защита на правата, културна и административна автономия на българите в Косово!

В Косово живеят етнически българи, пазещи от векове идентичност, традиции, език и обичаи. В управляваната от ООН провинция вече са регистрирани две неправителствени организации на българите в Гора и Жупа.

Нашите сънародници живеят в условия на непрекъснати провокации. До момента в областта Гора, Косово, има 52 бомбени нападения, но нито един извършител не е разкрит. Тенденцията е в най-скоро време под егидата на международната общност да се създаде независимо Косово. Българите в Косово отчаяно търсят помощ от институциите на България за защита на техните човешки права. Българската държава трябва активно и на висок глас да защити правата на българите в Косово.

Времето е ограничено и затова настояваме:

1. Народното събрание да приеме незабавно декларация за защита правата на българите в Косово, в която да се настоява за културна и административна автономия, гарантирана в конституцията на Косово.

2. Българските институции спешно да приемат и осъществят план с конкретни мерки за защита на българите в Косово, който да се изготви прозрачно и с помощта на неправителствени организации.

3. В Драгаш, Косово, да се открие център за културно и икономическо сътрудничество с България. Той трябва да действа в защита на техните човешки права, да организира курсове по български език за младежи, кандидатстващи в български университети, да осъществява стопански и културни проекти в Косово.

4. Улесняване на процедурата за получаване на българско гражданство за българите от Косово.

5. Провеждане на цялостна политика за тяхната стопанска и културна интеграция в България - за осигуряване на работни визи при облекчени условия, както и на “зелени карти”, гарантиращи достъп до пазара на труда у нас.

8 Февруари 2008

(Който желае да подкрепи петицията в защита на нашите сънародници от Косово може да го направи като се подпише в тази ПОДПИСКА.)

Няма коментари: