Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 25 март 2008 г.

Атомната централа в Козлодуй ни убива, а ние ревем за нея!

Централата в Козлодуй - 8 пъти по-радиоактивна от всички западноевропейски централи накуп

Руските реактори на Козлодуй замърсяват с радиоактивни газове, радиоактивни аерозоли и радиоактивен Йод-131 в стотици пъти повече от западните аналози. Това е извод от съпоставката на Националните доклади на страните, членки на Конвенцията за Ядрена Безопасност, изготвени за срещата през м. април 2005 г.във Виена - алармира екологическата организация "Екогласност".

Общото замърсяване на 88 западни реактора тип PWR е 8 пъти по-малко от това на четирите реактора тип ВВЕР в Козлодуй, според замерванията от 2003 г. Ако се съпоставят най-чистите реактори от Германия с тези в Козлодуй, цифрите са още по-стряскащи. Един козлодуйски реактор изпуска 420 пъти повече радиоактивни газове и 4700 пъти повече аерозоли и радиоактивен йод от един германски реактор.

Два от реакторите на Козлодуй бяха спряни по искане на Европейската Комисия, но в момента в България тече кампания за повторното им отваряне, широко подкрепена от българските медии.

Според еколозите тези кампании и периодичните слухове за "режим на тока" са инициирани от фирми членки на организацията БУЛАТОМ, чийто председател Богомил Манчев притежава компании, изнасящи електроенергия. "Екогласност" призовава българската прокуратура да провери обръча от фирми около НЕК, които получават 85% от чистите печалби от износ. Тези фирми не влагат нищо в преработката на ядрени отпадъци, което става за сметка на държавата.

Затварянето на реакторите се изискваше от Европа не защото тя "крои заговор против интересите на България", а защото реакторите на АЕЦ "Козлодуй" не са качествени и не отговарят на критериите за радиационна защита, въпреки милиардите долари вложени в тяхната модернизация - заключава неправителствената организация.

(Препечатано от в-к Парижки вести. Изнесената информация не се нуждае от коментар. Само заглавието е мое.)

Няма коментари: