Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 11 април 2008 г.

България е пред прага на финансов и икономически срив!

Днес гост на Коритаров е бил Д.Иванов, бивш икономически съветник на Г.Първанов. Констатациите на този експерт са крайно обезпокоителни. Ето самото интервю в писмен вид: Очаква ли ни финансова криза? (11 Април 2008, петък). Вижте го, прочетете го, заслужава си.

Общо взето държавният кораб днес се води от премиера-комсомолец със съветски паспорт към такива коварни плитчини, че съвсем скоро неминуемо ще катастрофира - ако властолюбивият комсомолец не бъде изритан овреме от поста, който кой знае защо заема. И на който никой не знае какво изобщо прави: най-висшият пост с най-реална власт у нас е в ръцете на крайно некомпетентен комсомолец с очевидни сексуални проблеми, за който властта е нещо като заместител на сексуалното задоволяване. Казвам това като психолог, за да очертая размерите на риска, който сме допуснали като търпим все още това правителство.

А ето сега най-интересното от самото интервю. Впрочем, съветвам ви да го изчетете най-внимателно. Защото си заслужава.

Димитър Иванов: Мисля, че ставаме свидетел на две много сериозни неща. Независимо от персоналните скандали, аз тях даже не ги третирам, за първи път става ясно оголването на невъзможността олигархичният модел на властта, изграден през тези 18 години, да продължи да функционира. За първи път, също така, става ясно, че този олигархичен модел не е можел да се създаде, развие и функционира без помощта на съществени държавни структури...

Водещ: В същност, вие казвайки, че кризата отразява невъзможност на олигархичния модел да продължи да съществува, това добре ли е или не е добре? Това позитив ли е за правителството на Станишев или напротив?

Димитър Иванов: Това не може да бъде позитив нито за сегашното правителство, нито за предходното правителство. Правителства, които дойдоха след 2001 година, в името на осъществяването на един икономически растеж и прогрес на България, в името на европейската интеграция на България. А фактически, днес България се е превърнала в символ на корупцията, на престъпността в обединена Европа. Ние имаме външнотърговски рекорден дефицит. В същото време имаме, бих казал, символично положителен излишък и експорт на престъпност вече в Европа. Така че тези неща аз в никакъв случай не мога да ги класифицирам като признаци на това, че това правителство е тръгнало да се бори. Просто, функционирането на това правителство, начинът на неговото функциониране, начинът на неговото формиране показват невъзможност да се продължи по този модел.

Водещ: Тоест, в същност, вие подсказвате, че тъй като то е част от този модел за това се стига до невъзможност и за това са и кризите?

Димитър Иванов: При всяко положение...

Димитър Иванов: Изходът е много тревожен. Значи, аз съм изумен, честно казано, като експерт от розовата картина, която правителството чертае, по отношение на икономиката на страната.

Димитър Иванов: По, бих казал, твърде сполучливото изказване вчера на един депутат, който каза: “Гражданите на България се интересуват не как са живели тогава, а днес как живеят”, аз искам да попитам министър-председателят колко струват неговите 50 лева, тези 50 лева, които той завари в българската икономика, когато дойде като неин стопанин през 2005 година, колко те струват днес, в 2008 година?

Водещ: В същност колко струват?

Димитър Иванов: Моят отговор е ясен. Тези 50 лева, на фона на инфлацията, тук съм отбелязал инфлацията само за 2007 година, но ако вземем съвкупната инфлация, ако вземете цената на финансовия ресурс, тези 50 лева днес са равностойни на не повече от 38 лева.

Водещ: Това е доста сериозно обезценяване.

Димитър Иванов: Което означава, че, ако днес вие искате да си купите същата кошница от продукти, средна, която сте си купували през 2005 година на вас ще ви трябват около 62 – 65 лева. Това е стойността на икономическото управление на г-н Станишев и компания.

Водещ: Добре, дайте препоръка към гражданите какво да правят.

Димитър Иванов: Моята препоръка е следната. Ние трябва да си зададем въпроса в тази световна криза, която идва, при твърде голямата финансова уязвимост на България, при липсата на последователна, конкретна, дългосрочна насочена икономическа политика, може ли икономическият кораб на България да бъде воден от Станишев и правителство?

Водещ: Е, отговорът какъв е?

Димитър Иванов: Вие бихте ли си дали вашите пари да ги управлява г-н Станишев?

Водещ: Не, ама аз и на друг не бих ги дал да ги управлява, защото не са и толкова много.

Димитър Иванов: Все някой трябва да ги управлява, г-н Коритаров. Значи, аз считам, че изборът и това го считам съвършено тревожно и тревожно, изборът има дума. Има наименование.

Водещ: Какво?

Димитър Иванов: И той се казва или криза, или Станишев.

Димитър Иванов: Липсата на политики, липсата на регулация на кредитната експанзия води към огромни рискове и ние се намираме на границата на втора, за последните 11 години, втора голяма финансова криза, ако не се вземат спешни икономически и политически мерки.

Водещ: Добре, благодаря на Димитър Иванов за участието му в предаването.

Димитър Иванов: И аз благодаря.

1 коментар:

Анонимен каза...

дано всичко се срине пак. дано хората останат без хляб защото само тогава ще излязат. дано иначе ще се движим от криза в криза докато изчезнем. ще останат каруците и мангалите.