Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 28 май 2008 г.

Нерадостни сутрешни размисли

Тия дни, ако сте забелязали, писах статия по повод на жестокото убийство, при което млад човек убил приятеля си, пък после разчленил трупа, опаковал частите на тялото, държал ги в хладилника два дена, а пък накрая ги хвърлил в контейнера на кучетата. Статията-анализ се оказа дългичка, около 5 страници, и имам чувството, че никой даже и не я прочете: мъчно е, разбира се, да се издържи и човек стоически да изчете толкова дълъг текст, предполагащ и усилие да се осмисля и схваща.

Аз в същия ден се бях толкова развълнувал, че реших - понеже смятах, че съм изказал важни мисли - да изпратя статията си на всички възможни български издания, вестници, сайтове, телевизии и пр., включително и регионални. Поиграх си няколко часа да търся адреси и да пращам файла със статията. Искаше ми се да накарам обществото да се позамисли върху крайно показателния кървав епизод.

Минаха няколко дена, откликнаха и публикуваха статията ми, доколкото ми е известно, само три медии: Несебър.нюз, Общество.нет и BG WATCH. Искам да им благодаря за това, че помогнаха да се разпространят сред хората някакви идеи, които на мен ми се струват важни. А повечето издания се възмущават, когато разберат, че не си изпратил статията само на тях, че бил си ги подвел и пр.; ако пък я пратиш само тях, те, разбира се, пак няма да я публикуват, ама като не е само на тях, са в правото си да се повъзмутят малко!

Разбира се, нито един вестник не публикува статията. Нещо повече, което е твърде показателно, именно в повечето случаи получих съобщение на имейла си: "Писмото ви е унищожено без да е прочетено!". Излишно е да се казва, разбира се от само себе си, че нито един блогър не реагира по никакъв начин на писаното в блога ми по темата. Имам чувството, че колкото по-важен и обезспокоителен е някакъв човешки или обществен проблем, толкова по-масово на хората у нас не им се иска да мислят или поне да се вълнуват от него. За дреболии и за глупости ще си изпотрошат пръстите да пишат, ама за важните неща се мълчи масово и тотално. Както и да е, но за друго, по-важно и обезспокоително нещо искам тук да кажа.

Преди време писах и настоявах по всевъзможни начини да се получи някаква реакция по повод на два случая: агресията на ученици срещу своята учителка по английски в една пловдивска гимназия и също и по "крайно незначителната човешка и екзистенциална драма", а именно че управителят на хотел "Евро" в Пловдив след Нова година уволнил една безработна учителка, работеща там като камериерка, без да й плати нищичко, а тя му е работила две седмици, и то по време на коледните празници. Общо взето и тогава реакция нямаше, или ако е имало, беше от типа: всяко чудо за ден-два, не дори и за три дена. Което потвърди моята обезпокоителна диагноза: тъй като се сблъсквам все повече със случаи на неестествена безразличност, понеже липсва способност за емпатия или съпричастност, понеже все повече хора си остават безчувствени каквото и да се случи или пък реагират вяло, фалшиво, неискрено, показно-лицемерно, то аз все повече и по-твърдо смятам, че обществото ни застрашително и ускорено се обезчовечава. Безразличността, безчувствеността, неспособността за емоционална реакция, притъпеността на чувствата според мен са симптоми на това, което си позволявам да нарека обезчовечаване. Смятам, че този дефект на т.н. "масово съзнание" е коренът на всичките ни беди: когато сме притъпили или дори загубили способността си по най-импулсивен, непреднамерен, спонтанен начин да изразяваме своята човечност, това е страшно. Понеже от него произтичат ония ужасни неща като това момиченце да убие съученичката си, понеже била по-красива (оня случай от Пловдив преди време, ако си го спомняте изобщо), или пък да убиеш приятеля си и да му разчлениш тялото, както пък сега показва този пресен случай или други такива, от същия род, които обаче не са така фрапиращи, но също така ги срещаме на всяка крачка в своето ежеднение. И не успяваме да ги изтълкуваме колко са застрашителни за душевното и нравствено здраве на нацията.

Около нас стават ужасни безобразия от всякакво естество - обществеността тъпее и нищо, никаква реакция, душевна и нравствена пустош е, все едно сме станали пустиня в това отношение! Това е страшно: такъв един апатичен спрямо всичко човек не можеш да го впечатлиш, че е грозно, примерно, президентът на България да лъже или пък да ходи да се развлича на лов за лисици, и то тъкмо по време на национален траур заради изгорелите във влака наши сънародници. Такъв безчувствен и обезчовечаващ се човек не може да схване или преживее страшния смисъл на всякакви други обезспокоителни неща, които се случват постоянно, които са на всяка крачка. Обезчувственият, обезчовечаващ се човек с притъпени емоционални реакции хем не реагира, когато става нещо недопустимо и възмутително около него, хем самият той е потенциално способен да прави най-ужасни, подлички и грозни неща, понеже просто няма как да схване, че са такива, пък и да се ужаси от тях, което може и да го възпре. Цяла България гледа клипчето, в които училищни хулиганчета унижават своята млада учителка по английски, и нищо, мнозина даже обявиха, че и учителката явно си е виновна, щом е довела нещата дотам! А пък бащата на най-главния обидчик на учителката гордо обяви, че ще я съди (!) за нанесени травми (!!) на душевното здраве (!!!) на сина му, а никой не взе да се възмути от такава свръхнагла арогантност.

По времето на учителската стачка пък общо взето общността не показа никаква съпричастност към проблемите на учителите или обезспокоеност от критичната ситуация в образованието. Не, няма такова нещо, мнозинството е заето влюбено да гледа бабаита бат Бойко, да се хили на простотиите му или тези на Слави Учиндолски или пък на Азиса и дори на бая им Вучкова! Какво тогава да искаме от такъв народ? И нима той заслужава някаква по-добра участ?!

Ето за тия неща си мисля тази сутрин, но моят случай, когато съм крайно обезспокоен, изглежда е някакво изключение: дали пък аз самият нещо не съм повреден та мисля така? Нищо чудно: там, където простотията и безчувствеността са образец, там чувствителността, усетът, обезспокоеността и самата склонност към нерадостни, горчиви размисли съвсем логично е да са проява на безумие, патология и ненормалност...

5 коментара:

Анонимен каза...

Хей :)
Казвам се Елисавета и случайно попаднах на размислите ти. Жалването ти в началото малко ме отблъсна, но явно нещо ме накара да прочета размислите ти до край, за което не съжалявам. Откровено казано се радвам, че прочетох част от вижданията си излезнали от под нечии чужди ръце.
Мисля, че и това е причината, да не са обърнали внимание и на предишната ти статия. Това е нормално чожешко отношение, изказвано или поне мислено от всеки , който има сърце и малко повече мозък.
По мое мнение Ангел, ти си обезверен в хората, но без да имаш пълно основание. Хората не са безчуствени, уморени са според мен.
Аз лично много безпокоя, за всичко, което става около мен. Много добре си спомням и репортажа, за ученикът дето чак отслабнал от притеснение, за това, че имало конфликт м/у него и учителката. Според мен това е безобразие!!! Цяла България видя кой е атакуващия, а дори и да не е видяла, то някак си си е ясно, че слабата жена няма да посегне на млад и напет ученик.
Не мога да остана безчуствена. Дълбоко ме трогват всички истории, но нямам инструмент за изразяване на несъгласие, а дори и да имам... Какво от това?!? Всичко е загубено... Нищо не мога да направя... Всичко, което ми остава е да си страдам и да си се възмущажам на безумията, които така или иначе си се случват всеки ден.
И то не по едно.
Съчуствам и на теб, защото зная колко е лошо да си неразбран и колко по- тъжен те прави нежъзможността да промениш нещата.
:)

Ангел Грънчаров каза...

Благодаря за разбирането и подкрепата; ето че вече сме двам, които не са загубили способността си да откликват на някаква емоция, да се възмущават, да са съпричастни и пр.

Извинявай, да попитам: а от какво са уморени хората, та вече не са способни на спонтанен емоционален отклик? Интересен ми е твоя отговор...

Анонимен каза...

Ами според мен това си е много банална история за главата и че когато е наведена брадвата не я сече. Още през турско са ни съсякли и после все се получава, че парен каша духа. Забелязал ли си как като се возиш в градския автобус, ако някой дядо тъкмо пристига задъхано и вратите се затварят. Ако импулсивно се извикаш, за да помогнеш на човека, просто за да кажеш да не затварят вратите още- получаваш лоши погледи или в по- лошия случай- ругатня от шофьора.
Та ето от това се уморихме хората, които все още ни трогват. Колкото и банално да звучи сме точно като Дон Кихот- овци!
Вече и да реагираш си смешен... Малко ми е неудобно вече :)
Ох... всеки ден се чувствам още по- зле в обкръжението на сънародниците си. Не зная дали свестните хора избягаха и останаха само тиквеници, или толкова се озлобиха, че вече не остава нищо човешко в постъпиките им. А може и да е от двете по малко!

Анонимен каза...

Когато изгубиш вярата си и моралният си компас, губиш и съчувствието си - ставаш като диво животно.
Това е съвременното общество.

Анонимен каза...

Мисля , че хората не знаят какво и как да реагират.Не знаят как да застанат заедно за нещото толкова очевидно. Не искам да ви обиждам , но според мен , това че са уморени ,прекалено много лъгани .................... ТОВА СА ОПРАВДАНИЯ.
Прекалено много овце има които си вървят с наведена глава , впили поглед в земята ,и за по-сигурно следват стадото. Незнам но според мен тези хора не са способни, на каквато и да е била реакция.И да имат мнение ................ :).Не приемам и това ,че сме станали безразлични към всичко.Най-малкото ако обществото като цяло имаше малко повече мозък нямаше да се остави да го лъжат.