Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 12 юни 2008 г.

Аз съм не по-малко ядосан по отношение на действителността в България

Публикувам сега и на български писмото на нашия сънародник Майкъл (Михаил), живеещ от ранна детска възраст в Англия. Нека благодарение на това писмо се разбере, че е възможно човек да има гражданска позиция, да е загрижен и да милее за България даже и ако е далеч от нея, даже и ако по манталитет вече е англичанин или европеец. Или по-скоро че точно затова има такава позиция - за разлика от толкова много неевропеизирали се още наши сънародници, живеещи тук, в пределите на България, на които сякаш не им пука какво става. А най-отдолу ще публикувам и това, което Майкъл е написал за себе си, едно кратко представяне на личността му, написано от самия него на български език.

Скъпи г-н Грънчаров, аз току-що видях вашият най-нов (по-дълъг от нормалното) видео-коментар. Аз съм не по-малко ядосан от вас по отношение на действителността в България. Отговорът на Доган на запитванията на ДСБ относно неговата собственост и богатство е типичен за него - показва го още веднъж като един арогантен примитив. Той увери българския народ, че за около седмица ще докаже, че всяка негова собственост е честно получена.

Аз нямам никакви съмнения, че той ще го направи. Като имаме пред вид неговата мрежа от връзки и богатство, аз съм сигурен, че той може да докаже (по документи), че неговото богатство е законно. Също така, той може да докаже ако пожелае, че е пряк наследник на Мохамед и роднина на Христос едновременно.

Аз не очаквам нищо интересно нито от близката изява на г-н Доган, нито от каквото и да е разследване на неговата собственост от страна на ДСБ или който и да е български държавен орган. Както много от "най-успешните" бивши агенти на държавна сигурност неговото богатство е внимателно скрито чрез мрежа от офшорни фирми (обикновено регистрирани на места като Кипър, Лихтенщайн, остров Мен, Джърси и т.н.) и банкови сметки в чужбина (аз съм попадал на няколко западни банкери, които помагаха на бивши комунисти от източна Европа да складират парите си в офшорки). Така че Доган, ако желае, може да се представи като обикновен беден български пенсионер.

За мене, новината, че Филип Димитров (бившият министър-председател) се оттегля от политиката е също така подтискаща. Той дори не изчаква следващите избори за да се откаже от мястото си в Народното събрание - възнамерява да напусне рано следващия месец. Той е един от много малкото български политици, които са не само неподкупени, но са и неподкупни. Фактът, че той не вижда място за себе си в българската политика е ужасен и е признак колко зле са нещата.

Аз изпитвам силна надежда относно предстоящият европейски доклад. Надявам се ЕС да не спести нищо на правителството. Надявам се докладът да отрази действителността в България - как правителството и неговите служби са проядени от подкупи от върха до дъното, че кражбите на европейски пари няма да продължават или всички средства от ЕС ще трябва да бъдат замразени докато действителните промени се случат. Ако ЕС постъпи по този начин то той сериозно ще подпомогне народа ни.

Нашият народ обаче също така трябва да си свърши работата. Ако той иска да се отърве от бандитите, които го управляват, то като първа стъпка трябва да се излезе на улиците за протест, който да предизвика предсрочни избори. След това народът ни трябва да прояви достатъчно мъдрост да не избере бившия пожарникар Бойко Борисов. Очевидно е за всеки средно интелигентен човек, че Борисов е създание на бившата държавна сигурност.

Мене обаче ме е страх, че тези две неща са твърде много за народа ни, чийто наивитет е велик. В такъв случай просто няма да има оправдание. Българите ще трябва да обвиняват само себе си. Или както една стара английска поговорка казва, "Всеки народ си заслужава водачите".

С най-добри пожелания, Михаил.

А ето сега какво пише той за самия себе си:

Скъпи Господин Грънчаров, Пиша ви в отговор на вашия видеокоментар, в който вие се обърнахте към мен. Вие попитахте да кажа малко за себе си. Както виждате моят български е далеко от перфектен, но се надявам че се разбира. Чуствам се, че говоря български добре, но не без грешки. Чета Български, но бавно.

Повече за себеси. Аз съм на 29 години. Роден съм в София и отидох да живея в Англия на пет години със семейството си. Завърших университет в Лондон и от тогава живея в столицата на Англия. Работих като финансов журналист за седем години, а сега работя като "investment analyst" в една инвестициона фирма. Като малък често се връщах в София, а сега, заради работа, ми е по-трудно да се връщам често. Имам роднини в България и пазя редовна връзка с тях по телефона/имейл. А с интернет получавам новини от родната си страна. За това съм много благодарен - преди интернет трудно се намираха вести за България.

Повече не знам какво да ви кажа за себе си. Ще продължавам да чета и да гледам вашия блог/сайт с голям интерес - вашия сайт е един от много малкото по брой, които съдържат наши истински анализи и коментари. Надявам се че, вие ще продължите с вашите комментари. За Българин, който живеъе в чужбина, те с много важни.

С добри пожелания за вас и на читателите на вашие сайт! Michael

Благодаря ти, Michael! Нека да си разговаряме занапред на "ти", защото имаме доста близки разбирания като личности. Радвам се, че се открихме, и нека да се надяваме, че твоят пример на небезразличен към съдбата на родината българин ще се окаже заразителен не само за българите, живеещи извън България, но и особено за тия, която живеят в нея. Благодаря ти, че не си забравил Родината си и че я обичаш така силно! Бъди жив и здрав и много успехи ти желая!

4 коментара:

Анонимен каза...

Грънчаров, както виждаш въпросния Майкъл не казва нито една добра дума за твоя Вожд, Учител и Бог, Негово Преподобие Ванко Костов.
Не казва и нищо лошо, но това е явно поради британското му възпитание. Поданиците на Нейно Величество са възпитани хора...

Ангел Грънчаров каза...

Той не казва добра дума и за твоя вожд, учител, таварищ и бог Йосиф Сталин, така че недей толкова тържествува :-)

Анонимен каза...

Ето сам си го каза!

Значи според теб между Вожда Сталин и Командира Костов няма никаква разлика. Знаех си аз, че сам ще паднеш в собствения си капан.

Грънчаров, Грънчаров, както навремето славеше Парията и др. Живков, така славиш днес ДСБ и др. Костов. Все си си същия примерен член на ДКМС както едно време...

Ангел Грънчаров каза...

Не ми приписвай - с оглед мнима компенсация! - това, което определя твоя жалък душевен статус на примерен комунист; тошотошевски номера тук не вървят. Това, че си славил някога комунизма, не значи, че всички хора трябва да са също толкова душевно низки като тебе :-) Ти ли си днес дежурно ченге по моя блог?! Кажи, колко ти плащат да дремеш тука?