Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 13 юни 2008 г.

Гоце, хитрата сврака - пак и то таман и с двата крака!

В обширното си интервю във вестника на своя приятел Тошо Тошев ("Труд") президентът Гоце Първанов зададе няколко сюжета, по които олигархичната преса и медии ще шумят все пак някой и друг ден: колкото да се разбере от наивния народец, че и ний имаме президент, който все пак нещо прави за да си оправдае поне заплатата. А че Гоце Първанов е изпаднал в тотален идейно-ценностен колапс и безплодие си личи от всяка негова дума: той си остава цар на нищонеказването. Иска ми се да прегладаме интервюто му с оглед да разнищим ония алогизми и тъпизми, които е грехота да бъдат подминати без внимание.

Той почва интервюто си с фундаменталното положение какви промени в политическата ни система са нужни, "съществени" или "радикални": "Формулировката от 27 януари беше за "съществени промени". Сега тя е изострена - за радикални промени, защото виждам, че времето изтича." И даже ни обяснява що е радикално: ""Радикално" означава бърза, дълбока, несимволична, неимитационна, некозметична промяна."

То в изразяването неговата работа, гоцевата де, прилича на това сам да си туриш таралеж в гащите: подсъзнателно признава, тъкмо благодарение на формалното отричане, какво е истинското, същинското му желание, именно промяната да е тъкмо бавна, плитка, символична, имитационна и козметична! Тоест той изплюва камъчето още от самото начало, при това си казва най-откровено какво му е на сърцето: така да се измени закона за политическите партии, че да възникне в крайна сметка един прекрасен руско-путинистичен политически модел. Мержелее му се на Гоце ето тази идилия: ГЕРБ и БСП да си подхвърлят топката и да се сменят във властта, а всички други партии да бъдат ликвидирани като им се отреже възможността да влияят с нещо на събитията; на Гоце даже му се иска такива проклети партии като тази на Костов изобщо да ги няма в парламента. И си го казва най-чистосърдечно, по добрия обичай, усвоен навремето в село Сирищник...

Ето също как сам си признава защо са тия негови внезапни идеи и иновации: "Но си струва да се опита, защото поне хората ще разберат, че има и друго виждане за развитието на политиката, има алтернатива на купуването на избори." Значи не е за друго, ами да се вдигне малко пушилка, та хората да си помислели, че Гоце не спи, че неуморно мисли за нашето добро.

А относно зачекнатият пък въпрос демократ ли е наш Гоце и също бат ви Бойко що е, Гоце мъдро заключава: "На футболни срещи, при които с Бойко Борисов сме били в един отбор, обикновено сме побеждавали. Не знам кой иска насила да ни събере и в политиката. Дали съм демократ, или не, знаят и медиите, и обществото, защото целият ми политически път през последния 17-18 г. е като на длан." И тъй нататък, като интересното е, че се набива на очи впечатлението, че наш Гоце общо взето няма с какво да демонстрира демократизма си: освен със задушевните си приятелски отношения с друже Милошевич или пък дори със Саддам Хюсеин.

Разбира се, Гоце, в добре познатия и така присъщ му сталински стил на мислене окрива заговор срещу своята особа, намира някаква конспирация от "злите сили", които искали, като нападат святата му личност, да предизвикат някакъв вселенски катаклизъм. Ето, по повод на действията на своя обвинител (Гамизов): "Проблемът е кой го подтиква, кой му осигурява тези възможности и трибуна, за да лансира почти всекидневно своите тежки обвинения, да внушава заплахи, че ще има кървави избори, че в държавата стават ужасяващи неща. Това за сетен път показва колко дълбоко загниват политическите дебати."

Обяснението гоцево за някаква мнимо-водевилна "конфронтация между президента и премиера" звучи твърдо и безкомпромисно, като мисъл на велекия Сталин: "Ако някой е решил да гради имиджа на премиера за сметка на президента... първо, много е закъснял. И, второ, дълбоко греши." Ех, какво щастие че си имаме такъв твърд, почти като Сталин, президент!!! Гоце дори, имитирайки Желю, почва да ругае Станишевчето заради това, че било допуснало съветниците му да почнат да играят прекомерна роля. Демек, Гоце иска да устрои нещо като "боянските ливади" на Желю, след които беше свален Филип Димитров, пък дойде мафиотското берово правителство на мафията, на БСП и на ДПС. Гоце дали не иска да ни внуши, че му се иска следващото правителство да е хептен мафиотско, що ли?! Казвайки тези неща и подбуждайки тия асоцииации, наш Гоце хич не се усеща какво казва и красноречиво демонстрира колко му е, впрочем, акъла. Щото поне това трябваше да знае: всяко повторение в историята не може да е друго, освен фарс, освен водевил, освен най-жалка карикатура. А пък да си карикатура не на кой да е, ами на Желю, не е особено ласкава атестация. Ала все пак публиката трябва да бъде баламосвана, че уж имало някакви "търкания" между тартора на тристранната коалиция Гоце Първанов, и това раково образование в българския политически живот, каквото е тази безскрупулна и хиперкрадлива коалиция. Дали пък Гоцко, говорейки за някакви "противоречия" с правителството, не иска да си измие ръцете, да махне всяка своя отговорност за съставянето му, разчитайки на късата памет на сънародниците ни? Факт е, че Гоце спазари с Доган своя втори президентски мандат срещу даването на ДПС на статута на "мандатоносител" на правителството. Сега, след като вече няма как да иска и пазари трети мандат, поне явно иска да се помъчи да се превърне в "чиста вода ненапита", и то изцяло в своя най-нагъл и безсрамен маниер. Ала все пак публиката трябва да бъде баламосвана, та белким някой се излъже и поверва в "чистия имиджец" на безскрупулния лъжец и уж най-тарикатски политически играч, наречен от ДС именно с кличката Гоце. И Гоце най-тържествено прокламира, заел позата кажи-речи на Кромуел: "идват тежки изпитания за управляващите в България". Сиреч, идват тежки времена и за самия Гоце, щото именно той е главатарят на тия управляващи и затова селският му номер, че тъкмо той бил техен, представете си, "критик", е от такова качество, че няма да заблуди даже най-изкукуригалите червени бабички.

Гоце, явно, иска да бъде запомнен като политически позьор от най-ниско и долнопробно качество. Примерно как ви звучи това, порадвайте се и на този гоцев шедьовър: "Аз самият не разполагам с лостове да установя истината. И не е моя работа." На Гоце работата е да лъже, лъжата и увъртането, и то от най-дебелашки вид, са неговата стихия.

А ето и гоцевите очаквания към доклада на европейската комисия: "Вярвам, че няма да има предпазна клауза и тежки санкции от страна на ЕК. Критики - да... Вярвам в добронамереността на Брюксел и съм сигурен, че старанието на България ще бъде видяно. Не очаквам сътресения в правителството. Но политическите дебати ще се изострят, какъвто и да е тонът на доклада... Някои решиха, че с влизането в ЕС ние сме постигнали всичките си цели, и се главозамаяха. " Тоя Гоце усеща ли се изобщо на кой свят живее? Няма ли някой който да му каже, че непрестанно се излага?

Гоце даже се увлича дотам, че почва да призовава за решителна битка с мафията, с която, впрочем, самият той е дълбоко свързан (негови приятели са всякакви там Черепи, Герговци и прочие и т.н.) И най-много го боли, представете си, това, че "всички босове се движат по-тежко и по-добре охранявани, отколкото който и да е държавник. За мен това е не­допустимо! Това обезверява хората от МВР в ефективността на системата.". Ето му и логиката: ако мафията се движи по-малко охранявана в сравнение с държавниците ни, всичко тогава ще е наред, ама щом мафиотите са по-добре охранявани от тях, това е много лошо! Най-мила гоцевщинка!

Понеже някои го били смятали вече за "политически пенсионер" Гоце рипва да се брани: "Поласкан съм! Някой дърпа дявола за опашката. За разлика от мнозина аз мога да се върна в науката и ще се чувствам уютно там. Не съм венчан за политиката. Но това е недобър тон, който се задава от някого." Като го гледам колко добър е в политиката наш Гоце, представям си го какъв ще е в науката! За какво, примерно, ви говори това изречение: "Не виждам по-висока цел в живота си и в политиката от тази да приключа успешно и втория си мандат." Това ако му е "най-висока" цел, представям си коя ли ще му е най-ниската!!!

Разбира се, Гоце не признава предателствата си, свързани с продажничеството му пред Русия, имам предвид сделките "Южен поток", и за АЕЦ "Белене", и за "Бургас-Александруполис". Това били "европейски проекти". Е, разбира се, те също отговаряли на националните ни интереси, разбирани обаче в специфичното им гоцевско тълкуване. Ето и аргументът му: "Ние сме осигурени с газ за три десетилетия напред и можем да бъдем енергийният център в региона. Това го признават и съседите ни." Гоце си е Гоце и друго не може да бъде: "Ние правим външна политика, която ражда конкретни продукти за страната, не декларативни. Нека опозицията и обществото да оценят доколко успешни са тези мерки на нашата енергийна стратегия."

Т.е. наш Гоце си признава - тъкмо благодарение на отричането, тъкмо заради това прословуто "Гузен негонен бяга" - че той самият всъщност не е нищо друго освен най-примерен изпълнител на руските интереси и желания, че не не е нищо друго освен най-презрян подлизурко на Путин, и то до степента - съвсем няма да се учудя! - ако след като свърши мандата му мине директно на руска служба и заплата, подобно на другия европейски путинов приятел Шрьодер.

Защото наш Гоце, това поне не може да му се отрече, е много добър в сделките: видяхме го как спазари с Доган "мандатоносителстването" срещу втория президентски мандат. Сиреч и с двата крака показа къде стои нашата хитра сврака Гоце - и къде най-много му пари под краката, т.е. къде го стяга чепикът. Щото май предусеща - той все пак е нещо като историк - какъв жалък край чака предателите на националния интерес: възмездието винаги идва! Пък и дори по-късно, пак идва, именно в случаите, когато съответният народ е от по-заспалите - като нашия...

3 коментара:

Анонимен каза...

Радвайте се, господин Грънчаров, нека СерГея и Първан да се унищожат един друг, обзети от безмерна алчност да се разкъсат и в крайна сметка да се самоизядат - като със себе си повлекат и тъпата си партия.

Ангел Грънчаров каза...

Карат ли се, нима?! Ти вярваш ли на тия техни свади? Недей така де, не товкова наивно, как ще се карат, като са все от един отбор?! Требва прекалена наивност за да им повярваш на игричката...

Bruce Wayne каза...

Сергей след 2 години никой няма да го помни. А Първан, с умелото си нищосказание, дава заявка, че има намерение още дълго да се носи във вакума на родния политически живот

първанов е от тия, дето се задържат, защото никой от другите играчи не ги взема насеориозно и не смята, че има качествата да се задържат...