Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 20 август 2008 г.

Наистина, кога и как ще си върнем европейските пари?

Във вече традиционната рубрика "Икономика за душата" във в-к "Труд" от днес Алесандър Божков, вицепремиер от правителството на Иван Костов, е написал статията Как да си върнем европейските пари?. Статията е хубава и предразполага към размисъл, непременно я изчетете, съветвам ви. Същевременно ви предлагам заедно да помислим върху главния въпрос, именно как да си върнем европейските пари.

Александър Божков от позицията на икономиста е описал, казах, превъзходно ситуацията, в която се оказахме след спирането на толкова много европейски пари. Също така е успял най-аргументирано да представи и по същество да осмее позицията на сегашното правителство, което написа в 200 страници "план за действие" и го изпрати в Брюксел, та да четат европейските бюрократи докато съвъкупното ни правителство се излежава по пясъците на Черноморието. Разбира се, нещо най-съществено е объркано в представите на днешната ни власт: ощетените с недаването на тия европейски пари сме ние, българските граждани, но пред нас, привикналите и обръгнали от кражби, правителството не счита за нужно да се извинява или обяснява! Не, няма такова нещо, то се извинява и обещава пред... началството си, пред Брюксел. Споделям оценката на Божков, че това правителство не прави никаква разлика между Европейски и Съветски съюз. Съвсем правилно и умно е описал сложилата се ситуация Ал.Божков, ала по повод на завършващите му думи имам да кажа нещо, ето ги тия думи:

В онези 200 страници от плана за действие, обаче, могат да се намерят десетки текстове, подобни на цитираните по-горе, които доказват че проблемът на България е във фундаментално сбърканата логика на мислене и поведение на уж европейското ни правителство. То е забравило, а може би никога не му е хрумвало, че то не е правителство на Симеон, Доган, Сергей, Пламен, Джевдет, Емилия или някой друг, а е правителство на българските граждани и без тяхното участие и подкрепа нищо не може да свърши като хората. Ето затова ни спират парите, уважаеми читателю!

Така, да се опитаме до поставим всяко нещо на мястото му. Нека оставим настрана това, че сегашното българско правителство нас, българските граждани, не ни бръсне изобщо и дори ни няма страха, понеже, виждате, се оправдава пред Брюксел, а не пред нас, ощетените, дето ако се разгневим, набързо ще му отрежем квитанциите, сиреч ще го изритаме от властта, повтарям, ако обаче сме граждани на място. Щото все пак е нетърпимо собственото правителство да ни краде, да е изцяло вредно за страната, да ни ощетява с много стотици милиони евро, а пък ние, българските граждани, и то в мнозинството си, да стоим с отворени усти, та по-лесно да лапаме мухите, които, впрочем, свободно си минават и пътуват из устите на такава олигофренично зинала нация. Оказва се, че има нещо дълбоко и изцяло сбъркано не само в реакциите на сегашното българско правителство, ами особено и в реакциите на нас, гражданите: ако подобно нещо се беше случило в някоя друга страна, примерно в Унгария, Полша, да не говорим за Франция или някоя друга развита демокрация, то там разгневените граждани мигновено щяха да реагират, ала по съвсем друг начин, именно там тухла върху тухла нямаше да оставят истински разбиращите интереса си граждани от онази власт, която така категорично е доказала, че е вредна за страната си.

А у нас нищо не последва, никаква реакция на гражданството! От което развратното ни правителство счете за нужно да ни доподиграва като почна да пише доклад не за нас, гражданите, ами за "началството" от Брюксел. И ние и на това даже не реагирахме, сякаш даже от малоумие не го и схванахме, не разбрахме какво става и какво правят с нас: ами гаврят се с търпенито ни, това става, а ние пак мълчим и си похъркваме! Това вече е върхът, от което следва, че ако и тази есен - изглежда при толкова заспали и пасивни граждани само сезоните и климатичните условия са виновни за това, че нищо не се случва! - та ако и през тази есен нищичко на стане, ако и в септември не покажем, че така повече не няма да допуснем да продължава, то тогава явно си заслужаваме да ни се подиграва собственото ни правителство. Което, апропо, доказа и това, че не е наше, на избирателите си, правителство, ами е правителство на мафията, на крадците, на разбойниците, на олигархично-комунистическата номенклатура, доказа, че е троянски кон на Путин, на кой ли не, доказа също, че изобщо не е наше, българско правителство, доказа също и че не му пука от това!

Та значи европейските пари ще си върнем само когато нашите реакции към случващото се почнат малко от малко да наподобяват европейските: в Европа е скандално собственото ти правителство да те краде! Там това гражданите не го търпят и миг, там не е като в балканский ориент, дето на мнозинството му се чини, че не просто няма как да си на власт, и да не крадеш, пък и да не си корумпиран. Ето това първо трябва да победим и съкрушим: ориенталщината, ориенталското в манталитета си, т.е. иска се да дадем път на ония наченки на европейско, гражданско и демократично поведение, което ще ни направи европейци. И то не какви да е, щото ний и сега сме си малко нещо европейци, ами и ще ни даде и всички ония огромни предимства, на които истинските европейци се радват. А като начало ще си върнем всички европейски пари: иска се нещо много малко, иска се просто ний самите да се опитаме да реагираме оттук-нататък като европейци. Европейски пари на дремещи балкански неевропейци, смятащи, че в реда на нещата си е правителството да ги краде, не се дават и няма да се дават. Да забравим че някой някакви пари ще ни даде ако си останем такива, каквито сме. Това е моето мнение...

Ето това искам да подхвърля рано тази сутрин. Зная добре, че пак няма да има никаква реакция, понеже... сезонът е такъв, сички мислим за море, или пък вече се излежаваме на плажа: леле, какви щастливци са тия, дето се излежават по плажа в тия горещи августовски дни!!! И не им пука, че иде зима, че ще трябва да плащат парно и ток, че цените растат - майната му, ний, българските граждани, подобно на нашите съплеменници, циганите, мислим само за сегашния миг, а за бъдещето изобщо, ама изобщо не ни пука. Като дойде, ще му мислим тогава, а сега трябва да се пазим някоя пущина, някоя нахална муха да не вземе, както се е засилила като хеликоптер из отворената ни уста, да се отправи направо към кривото ни гърло, та да ни задави и да наруши покоя ни.

Иначе нека да си летят мухите където искат, нека да чуруликат птичките, ний, гражданята из Българско, сме крайно демократични, нашият демократизъм май се изразява в това само да не им пречим на летящите мухи, в това, че съхраняваме поне тям правата им; само дето собствените си права и задължения като граждани не знаем, и не само че не ги знаем, ами и изцяло нехаем за това че не сме си на мястото...

Обаче стига с тия гадни мисли бре, тоя пък Грънчаров не му омръзна да излива помията си, ей, не млъкна тоя толкова вреден човек! Леле, какъв нахал, да ни смущава блаженството, да ни разваля съня?! Я пусни по-силно песнята на така прочувствено извиващия тази пуста задушевна мелодия наш знаменит травестит, пусни песнята на Азиса бре, бързо! Или поне надуй песента, гдето така сексапилния и хормонален глас било на Ивана, било на Гергана, било на стрина ви Гюргя ще ни зарадва, та да си отпуснем малко поне душиците. Пък за есента ще му мислим когато тя дойде! Гарсон, дай още една ракийка със салатка бре, че свърши! Ех, живот, живот...

Няма коментари: