Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 30 септември 2008 г.

Как да се спасим от ужасната алтернатива да измрем и изчезнем, затрупани от боклуците си

На път сме да запълним територията на малката ни, но китна наша родина с всякакви боклуци - имам предвид прекия смисъл на тази дума (за другите, по-особените и по-специални човешки и политически боклуци пиша всеки ден, а сега искам да кажа нещо за тия, обикновените боклуци, отпадъците де). Особено са лоши тия бутилки от "певеце", както ги наричаме, за безалкохолно, за бира и за какво ли не вече. Където и да отправиш поглед се търкалят бутилки от "певеце" (не зная как да го напиша иначе). Ще затънем в един в купища от тези бутилки, които при това се разграждат по естествен път в природата за стотици години!

Гледах тия дни предаване, в което се говореше за инициатива на група еколози, които почистваха от бутилки "певеце" един язовир, мисля, че беше язовир "Въча". До стената подобно на мръсна пяна имаше слоеве, съставени от купища плуващи бутилки, които са дошли тук, тъй като хората от бреговете на реките, които се вливат в язовира, си изхвърлят боклуците, разбира се, тъкмо в реките. И така се образувала в язовира... пяна от купищата бутилки! Тия, дето почистваха бутилките (събираха ги в чували, на ръка, от лодките си), общо взето се бяха захванали с безнадеждна работа: те събират, ала постоянно идват нови и нови бутилки. Изобщо какво да се прави с ужасните бутилки, които, като се вземе предвид пристрастеността на народеца ни към биричката, наистина са станали огромна заплаха за страната: наистина рискуваме да потънем един ден в купища празни бутилки "певеце". Да не говорим за нескончаемите истории с боклуците на София, които, както знаете, вече се чудят къде да ги дяват, а огромни пространства са напълнени с балирани отпадъци.

И знате ли какво ми хрумна в тази връзка? Сетих се какво правят с тия бутилки в Германия примерно. Бях там преди известно време и установих, че те са изобретили много прост начин да се справят с проблема. Нищо не пречи да се въведе и тук. И ужасната алтернатива да умрем и изчезнем като нация, затрупани с боклуците си, ще се намали значително.

Та германците са направили така, че като си купува човек бутилка безалкохолно примерно в супермаркета, към цената на питието му слагат 20 евроцента за бутилката. Изпиваш питието, а ако върнеш празните бутилки в супермаркета (те се приемат даже автоматично, в специални уреди), ще получиш фиш, срещу който ще ти върнат на касата парите, дадени за самите бутилки. По този начин човек има интерес лесно да се отърве от ненужните бутилки, да си получи парите за тях без проблеми, а пък обществото се е справило с ужасния проблем, какъвто се е появил у нас, където вече буквално затъваме в тия проклети бутилки.

За да стане и у нас същото като в Германия, се иска малка поправка в някой закон или наредба, с която се задължават търговците да уредят по този начин приемането на празните "певеце" бутилки. И така да допринесат и самите супермаркети и хипермаркети за решаването на един значим за общността проблем, във възникването на който и те имат участие. Виждате колко просто и рационално е едно такова решение. А у нас всеки се чуди къде да се отърве от бутилките, хвърля ги където дойде (стъкления амбалаж у нас пак изглежда никъде не го приемат; в Германия приемат по указания начин и него).

Това исках да кажа. Казах го, ама каква полза от това? Нищо няма да стане. Не мога, нямам време да се посвещавам на тази кауза. Ако някой откликне и подкрепи, може и да се раздвижат нещата. Ама едва ли. Не вярвам. У нас никой никого за нищо не подкрепя и затова нищо и не става. Или нещата вървят от зле към по-зле. А които вървят към добро - има и такива! - цяло чудо е как, в тази абсурдна ситуация, в която живеем, е възможно да се случват все пак и някои добри неща...

1 коментар:

dilema каза...

Да, и аз се ужасявам. Но може би защото имам развинтено въображение.
Мога да си представя как се затрупваме с боклук. НО нека хората с по-малко фантазия си представят че всичкото пространство с което разполагат е една стая....и нищо повече. И ако няма месец къде да изхвърлят боклука си.... на пода няма да има място. За няколко месеца според потреблението си няма да има място за тях.
А едно време хората са живеели в хармония с природата, нямало е такова нещо като боклук. всяко нещо е служело за нещо друго, преминава в друга естествена форма.
Ако ти е интересно може да прочетеш моята темичка и други размисли.
http://wp.me/pz6wJ-5
Радвам се че не съм сама.
Нали нямаш против да пиша в моя блог за германската система за връщане на бутилки?