Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 15 септември 2008 г.

Без нов и спешен растеж на гражданското съзнание сме за окайване

Един блогър, нарекъл се Балтазар Иванович, гледам е написал коментар в блога си, и то под пищното заглавие Евала, Батбойко. В който кажи-речи изпада във фалцет, проповядвайки някаква крайно уязвима "безпристрастна", но за сметка на това всички и всичко оплюваща позиция. Вижте, прочете написаното, любопитно е. Ето примерно един пример за такъв род реакции, който, чини ми се, са доста разпространени, въпреки че издават единствено загубата на ориентири и ценностната обърканост (нихилизма) на носителите си:

След седмица ще приключи цирка с "уволняването" на тройната коалиция. Съмнителни типове с неутолима жажда за власт, си позволиха да се възползват от два национални празника, за да се опитат да си оплетат кошницата. В деня на Съединението те стартираха фарса, а на 22 септември, когато честваме 100 години независимост, ще приключат. Другият отбор негодяи в това време ще се пъчат гордо и ще дават напътствия и вероятно ще изтъкват успехите си.

И така нататък все в този стил: всички политици са гадняри, всички са маскари, всичко е от гнусно по-гнусно, няма надежда, остава само варианта да мреме, понеже лично ние сме чистички като ангелчета, ама в тая мръсотия около нас, дето ни е до шията, се задушаваме вече. И прочие, и ала-бала, все в този стил, аз не искам да иронизирам повече този човек, щото понякога чета от него и умни неща. Та въпреки всичко ми се наложи да реагирам срещу писанийцето му, написах като коментар там ето това:

Знаеш ли, мъча се да възприема съвсем безпристрастно думите ти, пък и цялостната ти позиция, но ми се струва, че изпадаш в крайност. В политиката е много важен ефектът на различните действия, но не трябва да се подценява вътрешният, психичен ефект, именно значението на тази подписка за разпространението на едно гражданско съзнание в среда, в която то е потъпкано и захиряло. Да уволниш правителството, да подпишеш заповед за уволнението му, да се почувстваш работодател на премиера и на министрите, да осъзнаеш, че от теб зависи много, е важно действие, изпълнено с дълбок символичен смисъл.

Ето, половин милион граждани са се подписали, което съвсем не е малко. И още ще се подпишат в оставащите дни. Но не е важна бройката, а действието, пък дори и то на повърхността да ни изглежда сякаш е съвсем ритуално. Тази кампания по уволняването на некадърното и крадливо правителството на Дмитрич Станишев всъщност беше един тест за това каква част от българите искат промяна, и каква част от тях са само мърморковци, които не щат и пръста си да мръднат та белким се промени нещо.

Да, мърморят недоволни, но ги мързи в същото време за нещо толкова малко, именно да идат да се подпишат под една символична заповед за уволнение на правителството. Как да оценим такива хора? Ами те са именно социалната основа, на която се крепят режими като този в момента у нас: безразличието, нихилизма, апатията на широките разочаровани от всичко и от всички политици слоеве, към които ти самият принадлежиш, крепи и поддържа своеволията на една власт, която отдавна е доказала, че е вредна както за страната, така и за нацията

Знаеш ли какво искам да възкликна по този повод? Ще си позволя да кажа ето това: аман от умници, които уж от всичко и от всички са недоволни, пък нищичко не щат да направят та да се промени поне нещичко! Не зависело от теб, а от кой зависи?! Дреми тогава, мърмори, а докато умните се наумуват, лудите са налудуваха! Ето, крадливите ни управниците ни направиха за резил пред цяла Европа, ощетиха ни с стотици милиони евро спрени европейски субсидии!

Какво още трябва да се случи, та да се усети тая каста от съвсем инертни умници, че и от тях нещо зависи, че се иска поне минимално гражданско участие от много хора, та да има някакъв ефект?! И също че се тръгва от малкото, че се иска всекидневна упорита работа от много и то най-различни хора, та да се стигне до пълната промяна. Това исках да ти кажа. Възприеми го както искаш. Аз бях длъжен да ти кажа мнението и оценката си...

4 коментара:

Ангел Грънчаров каза...

При Балтазар започна дискусия, ето какво казаха страните досега, може да е интересно за някой:

Ангел Грънчаров каза...
Знаеш ли, мъча се да възприема съвсем безпристрастно думите ти, пък и цялостната ти позиция, но ми се струва, че изпадаш в крайност. В политиката е много важен ефектът на различните действия, но не трябва да се подценява вътрешният, психичен ефект, значението на тази подписка за разпространение на едно гражданско съзнание в среда, в която то е потъпкано и захиряло. Да уволниш правителството, да подпишеш заповед за уволнението му, да се почувстваш работодател на премиера и на министрите, да осъзнаеш, че от теб зависи много, е важно действие, изпълнено с дълбок символичен смисъл. Половин милион граждани са се подписали, което съвсем не е малко. То всъщност беше един тест каква част от българите искат промяна, и каква част са само мърморковци, които не щат и пръста си да мръднат та да се промени нещо, мързи ги даже да идат да се подпишат поде една заповед за уволнение на правителството. Знаеш ли какво искам да възкликна по този повод? Ще кажа това: аман от умници, които уж от всичко и от всички са недоволни, пък нищичко не щат да направят та да се промени нещо! Не зависело от теб, а от кой зависи? Дреми тогава, мърмори, и докато умните се наумуват, лудите са налудуваха, ето, крадливите ни управниците ни направиха за резил пред цяла Европа, ощетиха ни с стотици милиони евро спрени европейски субсидии! Какво още трябва да се случи, та да се усети тая каста от съвсем инертни умници, че и от тях нещо зависи, че се иска гражданско участие, че се тръгва от малкото, че се иска всекидневна упорита работа от много и то най-различни хора, та да се стигне до пълната промяна. Това исках да ти кажа. Възприеми го както искаш. Аз бях длъжен да ти кажа мнението и оценката си.

15 Септември, 2008 11:50


БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ каза...
Едва ли са много хората,които си въобразяват,че това правителство е тяхно.Мнението ми е,че и самите гласували за някоя от трите партии през 2005 година не го възприемат,като свое правителство.


Аз лично имам същото отношение и към сдружението между Иван Костов,Бойко Борисов и СДС.Безпринципните ортаклъци не ми харесват изобщо.В тези три партии виждам единствено неистово желание просто "да се разпореждат".Писнало ми е от разпоредители.Този тип гражданско поведение-да се сменяват едни леваци с други вече ми идва в повече.


Колкото до това,че гражданинът е работодател на правителството мисля,че у нас нещата бяха конструирани така,че това да не бъде практически приложимо.
Не възприемам агитката около трите партии за положителна промяна и ми се струва,че ДеСарството и милиционерството се ширят сред тях,повече,отколкото сред комуниститите.


Не искам да работодавам на МИЛИЦИОНЕРИ-РАЗПОРЕДИТЕЛИ.Ще има да взимат.

15 Септември, 2008 14:29


Ангел Грънчаров каза...
Знаеш ли, провокираш ме да напиша нещо, което може да прозвучи крайно грозно, но ще го напиша, ей-така, заради идеята, понеже ме подсещаш :-)

Става дума за милиционерите. За служителите на едновремешната "Народна милиция". Спор няма, че много от тях са ГЕРБ, аз самият много пъти съм го писал и изтъквал. И ченгенца от ДС има там, и това съм го писал, то къде ли няма такива де, те са вездесъщи. А за милиционерите ми хрумна следното: те, горките, при комунизма все пак бяха на доста ниско стъпало в йерархията. Защото да не допуснем тогава, че и сред тях е имало потискани, унижавани и обидени, защо пък да няма?! И сред военните сигур е имало такива. И сред пожарникарите, предполагам. А и от психологическа гледна точка погледнато няма как сред една социална група, пък била тя и милиционерска, пожарникарска и пр. няма как всички да са все толкова гнусни, мръсни, подли и отвратителни хора, нали така? Та следиш ли ми мисълта, усещаш ли накъде клоня: както няма някакви други социални слоеве, примерно тези на старото СДС, които да са съставени все от ангелчета, все от най-чисти и неопетнени в морално отношение като... Явор Дачков или др-Н.Михайлов, така, предполагам, ве абсолютно всички милиционери или пожарникари до един все мръсници, подлеци, гадняри и пр. Та защо тогава да не допуснем, че точно от тия, които са по-нормални и човечни милиционери се състои ГЕРБ? Няма нито едно човешко същество на този свят, което да не е достойно за нравствено възраждане, пък независимо дали то е било милицонер или пожарникар, нали така? Никой жив човек не е паднал дотам, че да е непоправимо увреден, ето защо, ерго, смятам, че няма нищо лошо ние, по-демократичните и десни българи да си сътрудничим с хората от ГЕРБ, които също искат да се докажат като демократи, европейци и десни, пък какво от това че някои от тях били милиционери?! Нима трябва да има такава сегрегация спрямо тях, защо пък точно те да бъдат дискриминирани, ние с теб да не сме съвършени, да не сме най-чисти ангелчета я?! Ето, и аз имам едно петно: учил съм в СССР, за съжаление комунистите тогава ме пратиха да уча там, а не в Харвард - какво да правя сега, да мра ли?!

Това исках да ти кажа да помислиш малко. Нещата са шарени, не са само черни и бели, нали така. Извинявай, че бях многословен, но искам всичко да изведа, професионален дефект е туй :-) никой не е съвършен, нали така?!

15 Септември, 2008 15:18

Анонимен каза...

Нещата са шарени, не са само черни и бели, нали така. Извинявай, че бях многословен, но искам всичко да изведа, професионален дефект е туй :-) никой не е съвършен, нали така?!

Eй с този аргумент се настани в бита и мисленето ни колективната безотговорност. Липсва само израза "имало е и честни комунисти"
Сигурно и сред мутрите се е запазила някоя шарениика, а?

Ангел Грънчаров каза...

Това защо тъкмо благодарение на моите думи "колективната безотговорност" се била настанила в душата ти ми е съвсем непонятно. Би ли изтълкувал изказването си?

:-)

БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ каза...

Ха-ха,яко.Чак сега виждам,че си се изказал по темата за Батбойко.
Ще е пресилено,ако кажа,че съм изненадан от отношението ти,но се надявах да ме пожалиш :))