Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

неделя, 14 септември 2008 г.

По повод на "некои мисли" на г-н Сакскобурготский във връзка с годишнината от независимостта на Третото Българско Царство

Чета информация, че във Велико Търново се била състояла научна сесия, посветена на 100-годишнината от обявяването на независимостта на Третото Българско царство. Освен историците Пантев и Марков в нея била участвала още една забележителност: г-н Симеон Сакскобурготский, потомъкът на царете Фердинанд Първи Български и Борис Трети Обединител. И тази особа произнесла, както се очаква, прочувствена реч, която едвам не разплакала меланхоличната аудитория. Публиката се утешила, като най-лицемерно и верноподанически ръкопляскала на мърморещото и бълващото тривиалности от трибуната историческо изкопаемо.

Нарочно акцентирам на някои детайли, та да се разбере докъде я докара г-н Сакскобурготский, след като сега вече е най-просто политическо лице, омацано до лактите с мръсотия, а съвсем не е възвишеният наследник на последните български царе и законен носител на българската корона. За което си е виновен само той самият. Е, виновни са и тия, дето му дърпаха конците де, щото такова глупаво поведение като неговото през последните години едва ли е било резултат на съвсем свободен избор.

Та на научната конференция г-н Сакскобурготский бил произнесъл слово, в което повторил до една ония баналности на своята безпринципна политика, довела го по най-закономерен начин до позорището на пълната деморализация. Аз няма да ги повтарям, понеже наистина са много изтъркани тия негови мисли, пък и всеки може да ги прочете сам. Ще изтъкна само следното, което по-пряко ще ме изведе до онова, на което искам да обърна внимание. И което, струва ми се, е по-важно. Ето, обърнете внимание на това:

... Днес на обществения хоризонт се задават отново онези опасности, които могат да върнат страната в годините на безплодната конфронтация - безогледен популизъм, площаден национализъм, опорочаване на изборите, стремеж за навлизане на нечисти интереси в политиката... да не допускаме България да затъне в нов цикъл на противопоставяне и омраза, да не се руши това, което е постигнато с толкова усилия и трудности... ролята на предстоящите парламентарни избори - първите, след присъединяването на България към Европейския съюз... те ще зададат посоката за развитие на страната в условията на европейското членство - дали ще продължим още по-уверено и последователно по пътя на модернизацията или ще затънем в тресавището на нови обществени експерименти...

Позволих си да извадя тия моменти, понеже те са с възлово значение, а останалото в речта му е голословна и съвсем неуместна патетика, сиреч е крещящо празнословие. Да отбележим и контекста, в които е произнесъл тия думи: на честване на събитие с национална значимост, което той не се свени да използва за най-безочлива политическа пропаганда, в интерес на собствената си хилава партийка. Но върховното е друго: че тоя опитен мошеник си позволява да лъже, да изопачава и да извърта нещата дотам, че всъщност представя всичко тъкмо наопаки. Защото ако има някой, който да носи най-голямата отговорност за пълното опорочаване и за деморализацията на младата българска демокрация, това е тъкмо той: тъкмо по негово време политиката стана аморален сговор на прагматични и практични мошеници без никаква ценностна основа. По негово време беше направено именно така, че гражданското общество, което е най-здравата основа на всяка демокрация, беше обезсилено и обезкървено до крайна степен. Накрая, по негово време мафията получи такава огромна политическа роля, че почна да дирижира нещата единствено в своя угода.

Затова тъкмо по негово време се постигна пълния консенсус на политическите шарлатани от царското движение, на изневерилите на комунизма си комунисти и на безскрупулната гвардия ченгетата от ДС, който консенсус им позволи да крадат така, както никога в българската история не се е крало и пр. Крадоха до степен че пропищя цяла Европа и страната ни беше наказана с най-строги финансови санкции. Но мошениците, в чиито ръководен триумвират е самото изхабено и омърсено "величество", изобщо не се смутиха и заявиха най-нагло: "Щом Европа не ни позволява да крадем от европейските финансови фондове, то ние ще продължим да си крадем от българските пари, няма да спрем изобщо да крадем я?!". И същото време тоя безсрамник си позволява да изнася морални проповеди и да се прави на света вода ненапита?!

Та ето това смачкано отвсякъде в морално отношение нищожество си позволява да дава рецепти за това какво не трябвало да става тепърва в политиката, и то при положение, че общественото му доверие вече е точно 0.2%! Не трябвало да има "противопоставяне и омраза", не трябвало вече да се допуска "безплодна конфронтация", трябвало било да се пазим от някакъв "площаден национализъм", трябвало също да се пазим, забележете, от "стремеж за навлизане на нечисти интереси в политиката"! Искало се да не допускаме "да не се руши това, което е постигнато с толкова усилия и трудности"! Тук вероятно мадридският мошеник има предвид постигнатото от него самия (върнатите и надвърнати имоти и дворци!), а също и от неговите толкова самоотвержени крадльовци, знам ли, май точно това има предвид?! И накрая като капак човекът, който носи пълна отговорност за провала на европейското ни членство, за огромните финансови и още повече пък за морални щети, които това управление нанесе на страната, си позволява да твърди, че предстоящите избори трябвало да "зададат посоката за развитие на страната в условията на европейското членство - дали ще продължим още по-уверено и последователно по пътя на модернизацията или ще затънем в тресавището на нови обществени експерименти"! Това наистина е сюблимно: изглежда за този лъжльо "модернизация" е тъкмо пълната деморализация, която той донесе и насади в политиката на сегашната олигархична България! А пък "опасните обществени експерименти" в съзнанието на агента на КГБ с ник "Карточник" изглежда се асоциират с връщането към изворите на автентичната демокрация и с пробуждането на гражданската енергия, за която ратува сега десницата. Точно така е, така мисли, не може иначе да мисли този проскубан бивш монарх, който е същински резил за предците си, щото той именно има огромен дял за олигархичния триумф в един толкова грозен пропутиновски стил, който благодарение на неговата намеса в политиката се установи в многострадалното ни Отечество.

Това всичкото с горчивина го пиша аз, един исторически романтик, който винаги се е възхищавал на възвишеността и достойнството на монархията. Която винаги е била най-здрава основа на народния суверенитет: монархът е символ и олицетворение на народното единство, на моралното и духовно състояние на нацията. Да, бил съм и си оставам убеден принципен привърженик на монархията, която обаче беше изкоренена за вечни времена от българската душа от този пошъл хазартен играч, който пропиля без да се замисли историческата мисия на българската монархия. И то по същия именно начин, по който преди време продаде на аукцион ордените на дядо си Фердинанд Първи Български, провъзгласил в най-трудна ситуация независимостта на Третото Българско Царство! А днес неговият жалък потомък Симеон, унизен слуга на чужди (руско-кагебейски) интереси, е съвсем недостоен да представлява българската монархия, която навремето, в сътрудничество с велики държавници от ранга на Стефан Стамболов и в най-люта битка с имперска Русия защити суверенитета на България и извоюва независимостта й. Предотвратявайки в дълга двайсетгодишна битка грозната алтернатива да бъдем просто Задунайская губерния на Руската експанзионистична империя.

Ето защо тия, които са организирали честването на 100-годишнината на Царство България не са проявили някакъв особен вкус като са поканили за тържествата този, който направи всичко, за да закопае и короната, и царството, и достойнството на българите. Да бяха изнамерили наследниците на Стефча Стамболова по-достойно щеше да бъде и нямаше да е така срамотно. А тия дни Гоце Първанов, друг продажник на националната ни кауза и презрян слуга на Кремъл, ще се перчи на тържествата редом със Симеона, та двамцата по-нагледно да представят унизеността на днешна Европейска България, която те без замисляне превърнаха в руски троянски кон в ЕС и в НАТО.

Знаете ли с какво искам да завърша? Ще завърша с нещо, което може пък и да накара повече хора поне да се замислят. Което хич не е малко, впрочем. Та монархът по принцип и по някакъв неразгадан мистичен начин въпреки всичко символизира духовното и морално състояние на своя народ. Какъвто и да е Симеон, той въпреки всичко олицетворява нас! Да, сега ние сме също толкова жалки като нация колкото е жалък този Симеон, от който вече толкова силно се отвращаваме. И който толкова силно обичахме и посрещахме възторжено по площадите в оня паметна 1996 година. Какво ли стана с нас самите, защо всичко така коварно се обърна? Какво ли пък толкова се случи?

Жалки сме колкото него, защото допуснахме да стигнем дотук, допуснахме да ни се качат на главите тия ченгета, които ни срамят пред цяла Европа! И не само ги допуснахме, ами и ги търпим вече вижте колко стана време. А ще си върнем достойнството само когато изринем тази напаст на боклука на историята, та да започнем начисто.

А дали, впрочем, тая роля няма да изпълни сегашния "боклукочистач" на София, именно кметът Борисов?! Бившият бодигард на Симеона, когото този последният издигна в политиката дотам, че сега генералът е негов наследник в народната душа! Историята си знае работата, макар много често да облива с хладна и ужасно унизителна ирония ония народи, които допускат да се оставят на произвола на мошениците. Сиреч народите и нациите, които нямат длъжното съзнание за свобода и чест. Ние май сме от точно тия народи...


(За да не се приеме, че горният текст е проява на крайно лош вкус, след като на г-н Сакскобурготски се случи толкова страшно семейно нещастие - катастрофата с първородния му син - искам да отбележа, че той самият беше по-уместно да се въздържа в тия тежки дни от подобни публични изяви. Разбира се, съчувствам на болката му, но това не го оправдава за злините, които нанесе на страната и на българската демокрация.)

3 коментара:

Анонимен каза...

Ей, Грънчаров, ти пак се издрайфа. Ами то какво друго може да се очаква от един философ по марксизъм-ленинизъм и емпериокритицизъм...

Стига си се пенил, Грънчаров. Всички знаят, че си главен костолизач на републиката. Нали затова те канят на кьорсофри и ти купуват ЛАПТОП и други подаръци.

Анонимен каза...

Жалко за романтиката на монархията, този човек я унищожи. А сина му - дано се оправи...

Анонимен каза...

Ей ти, горния, какво ти разбира на тебе чутурата, бе селяндур! Отивай да славаблудстваш и ръкоблудстваш при Яне Янев, Дачков и Грънчаров! Аман от комуняги, костолизачи и седерасти!