Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 10 октомври 2008 г.

Гоце и Иво като морални антиподи

Бях решил и дори бях обещал да напиша нещо по нравствения казус, свързан с принадлежността към някогашната ДС на журналиста Иво Инджев. Много ми беше интересна реакцията на читателите му към изнасянето на този факт от комисията по досиетата: тук и тук. Да направя обаче анализ на тези многозначителни реакции ще стане много дълго, пък и не е нужно: всеки може сам да си направи изводите. Аз искам сега и тук да наблегна на най-важното според мен.

По принцип и в случая поддържам тезата си, която съм развил по случая Тодор Колев. Там описвам двата варианта, при които е разбираемо и оправдано (по психологически причини) приемането на сътрудничество на ДС в ония години и в онази обстановка. Случаят на Иво Инджев явно отговаря на първия вариант. Ето главното тук:

Аз просто разсъждавам по различните хипотези. Тази е първата: ако Т.Колев е бил вербуван млад, то това е било само и единствено с идеята да използва ДС, та да успее в кариерата си. Да използва ДС като асансьор към върха. Аз лично съм склонен да разбера и да оправдая такова поведение. Особено за талантливи хора, които иначе в онази ужасна система нямат никакъв шанс. И особено пък за хора, които органически не понасят и са неспособни да правят подлости и мръсотии. Т.Колев ако е станал сътрудник по такива причини това значи, че години наред е играл доста опасна игра с ДС, за което не бива да бъде укоряван, а дори трябва да бъде възхваляван. Той успя, той постигна целта си, а целта му е така възвишена, че си заслужава всички средства, дори и това.

Мисля, че този е случаят и на Иво Инджев. Следователно винаги трябва да се изхожда от конкретната личност в конкретните обстоятелства на нейното съществуване. Въпросът също опира и до това как - в зависимост от моралните качества и ценности на съответната личност - и особено в каква насока по-нататък се развива отношението на съответния индивид към ДС. Тук са възможни два основни варианта:

Първият е - нека да го нарека така - "вариант Гоце", или "вариант Тошо Бор", или "вариант Сава Доганович", дори "вариант Божо Димитров". Тия херои не само са правили услуги или са служили на ДС, но те ще го правят до гроб. Индикатор за това, че са сътрудничили на ДС по причина на неизменната си душевна подлост и низост е това, че благодарната ДС им се отблагодари с постове, обсипа ги с разкош, власт, пари, връзки, влияние. Те са били и са способни на всякаква мръсотия и низост, те, впрочем, освен на мръсотия и низости на нищо друго не са способни. Зловещата и злокобна ДС се крепи на потенциала на такива арогантни и безнравствени злодеи. Те няма да й изневерят никога и до гроб са способни само на подлости, лицемерие, аморализми от всякакъв вид и сорт.

Вторият вариант е този на Т.Колев и сега на Иво Инджев. Подбудите на тия хора за сътрудничество на ДС в ония години са били съвсем други. В условия на тотална диктатура всеки така или иначе е сътрудничил на злото, дори и само с факта на непротивенето си срещу него. На пръсти се броят ония, които са съсипали и пожертвали живота си, защото свободата и човешкото достойнство са станали тяхна кауза. Поради което системата ги е сдъвкала жестоко и изплюла. Един Илия Минев примерно е от тази категория чисти и рядко срещащи се по нашите земи хора.

Останалите в една или друга степен допуснахме да бъдем употребени от системата. Но такива хора вътрешно не са били нейна опора, те не са могли да станат и да бъдат извор на нейната злотворност. И това го показаха с делата си след рухването й. Такива хора заеха смела и достойна позиция и не отстъпиха, няма и да отстъпят докрай. Те станаха врагове на оная безчовечна система, която някога ги е мачкала. Те органично не са и не могат да бъдат от категорията злодеи, които са подхранвали злотворността на системата и нейното най-безскрупулно олицетворение: ДС. Тия хора са движени от благородни, от ценностни подбуди. На тях Гоце никога няма да връчи орден "Стара планина", напротив, тях Гоце ги уволнява. Тях Гоце, ако можеше да си го позволи, щеше да ги размаже както се размазва муха. Или, впрочем, както размазаха Огнян Стефанов. Спрямо такива ДС е безпощадна. Има за какво да ги мрази. Те са от съвсем друга кръвна група. Генетично не понасят подлостта и моралната низост на предани слуги на ДС като Гоце, Сава, Бор и пр.

Това, че Иво Инджев сам заяви за сътрудничеството си с ДС показва способността на тоя тип хора на нравствени постъпки. Те по човешки начин са изстрадали до край и са изпили до дъно горчивата чаша. Страдали са и продължават да страдат заради ония моменти на слабост, заради които ДС някога ги е хванала в клещите си. Щом такива хора са способни на разкаяние, за тях има и прошка. Впрочем, Бог е този, който ще съди всички ни. Мръсниците от ДС се гордеят, че са й сътрудничили, те са готови пак на всякакви подлости за да й служат още. Те й служат още и ще й служат посмъртно, до гроб. Такива като И.Инджев, които, предполагам, ДС нарича "ренегати", които се разкайват и страдат заради сътрудничеството си с ДС, са способни на нравствено пречистване, на морален катарзис. Такива хора заслужават нашето уважение. Понеже мръсници никога не са били и не могат да бъдат. Ония обаче, ченгетата по душа и манталитет, не могат друго освен да правят мръсотии и да вършат само зло. Заради което ДС им се отблагодарява сега с най-висши постове, власт, разкош, пари, ордени и пр.

Това исках да кажа. Така виждам нещата аз. Останалото са го казали превъзходно тъкмо читателите на даровития, честен и смел журналист и човек Иво Инджев, които са писали в неговия блог по случая. ДС май доста е разочарована от тяхната реакция. Не това очакваха да се случи. Което е повод за възхищение заради нравствения потенциал на нацията ни. Преди 10 години бяхме други. Сега сме израснали. Затова вече не клеймим, а по човешки можем да разбираме. Което значи, че се освобождаваме малко по малко от оная страшна нравствена деформация и поквара, която ни завеща първоизточникът на цялото зло: комунизмът.


Вижте и чуйте и най-новото в моя видеоблог HUMANUS. Технологичният прогрес трябва да се насърчава!

18 коментара:

Анонимен каза...

Ще го запомните тоз мушморок Ваньо, хубавичко ще го помните цял живот.

Браво Ваньо, браво Костов! Ти се погрижи да бастардисаш промишлеността, авиацията, енергетиката и селското стопанство.

Въобще, ти си герой на капиталистическия труд. Ти, Ваньо, си достоен продължител на делото на Луканов. Вие двамката вкарахте държавата в задънена улица.

А партийната номеклатура ти е най-благодарна. Ти, Костов, оправда доверието и добре се погрижи за партийните другари!

Анонимен каза...

И нека всичко да е ясно: другаря ви Костов повлече крак на крадците. Той бе пръв да показва и прави антибългарщина. Този злодей показа как да се работи срещу България за сметка на разни частни интереси. Баста, нека Бог го накаже за злодеянията му!!!

Анонимен каза...

Отрепките на Костов, лумпените на Сидеров, комунягите на Първанов и ченгетата на Борисов са в един отбор - отборът, който ще опропасти държавата ни.

Само и единствено Царя в момента прави нещо наистина позитивно за България.

А Костов нека каже, кой му плаща за да желае мизерията и нищетата на българите.

Българино, люлеят те в робска люлка, както писа поета Христо Ботев. Не вярвай на такива костунгери-измекяри, които за пари и облаги са готови и майките си да продадат!

Анонимен каза...

Да спомням си как България цъфтеше и просперираше по времето на Жан Виденов и като дойде Костов всичко се провали.
Спомням си и как като дойде "царя", мутрите наизлязоха отново по улиците, как започнаха едни постоянни скандали за далавери, как България постепенно изостана от Румъния. И сега тоя "цар" стои послушно в правителстово само и само да не земат да му отнемат незаконно придобитите имоти. Казвам "незаконно", защото тези имоти на царската институция, а такава в момента няма.

Анонимен каза...

Костунгерите беснеят!

Тези отрепки се тресят от гняв само като чуят името на Царя. Защо ли? Ами защото, макар и тъпи и ограничени, костолизачите все пак осъзнават колко са нищожни в сравнение с Негово Величество.

Царят направи и продължава да прави много, изключително много за Отечеството. Но най-значимото му дело беше, че изрита българоубиеца Костов от властта през 2001.

И затова Костов и лакеите му се тресат от злоба, фучат и пръскат слюнки, обиждат и клеветят Царя.

Но народът вече прозря какво е истинското лице на Костов и компания. Скоро ще дойде денят на разплатата. Съд и доживотна присъда ще има за тази престъпна клика!

Знайте - разбойническата шайка на Костов бъде изобличена, заклеймена и презряна от всички българи за вечни времена!

Ангел Грънчаров каза...

Не му обръщайте внимание на тъпия антикостовист, той като развален грамофон си повтаря все едно и също и е изцяло безинтересен на всички; и то от много отдавна...

Анонимен каза...

Грънчаров, ами ти, пиле шарено, дали и ти не трябва да си признаеш нещо?

Че то бива ли да си такъв върл костунгер, пък да не си човек на ДС! Таквоз чудо в природата няма!

Я ни разкажи, сине мамин, за твойто житие-битие, дордето не е късно!

Анонимен каза...

http://www.myheritage.com/FP/Company/face-recognition-results.php?temp=5525fe84xyf8pu03&server=Server27&database=2&startYear=1800&endYear=2005&loadMethod=myFiles


Добрата

Ангел Грънчаров каза...

За идиота-антикостовист: чети книгата ми СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ, там съм описал тия неща, това е моя автобиографична книга :-)

Анонимен каза...

Браво Грънчаров, браво Аньо!

Ей на туй твойто му се казва йезуитщина чиста проба! Браво, добре си попил марксизъма-ленинизъма в университетъ имини Жданава!

"Ако Т.Колев е бил вербуван млад, то това е било само и единствено с идеята да използва ДС, та да успее в кариерата си. Да използва ДС като асансьор към върха. Аз лично съм склонен да разбера и да оправдая такова поведение. Особено за талантливи хора, които иначе в онази ужасна система нямат никакъв шанс."

Грънчаров, то вий седерастите и десебарите все такива асансьори използувате. Ама понеже е за благородни цели, за полза роду - това е оправдано!

Ванко Костов беше специализант в ЦК на КПСС, ама това беше само асансьор, за да се издигне и после да громи комунизма по-успешно.

Асенчо Агов, кредитния милионер, и той взе милиончетата, ама само за да се издигне като с асансьор, та после да може да бъде полезен за демокрацията по света и у нас.

И Надка, Гаражната Патка, си дигаше полата често често, ама не за друго, ами само за да омаломощи мръсните комунисти, та после да СеДеСето да може по-лесно да ги разгроми. И гаражчето взе тази славна демократка, ама само като асансьор де, нали така!

И ти заучаваше наизуст Маркс, Енгелс, Ленин и Сталин, ама то туй беше само асансьорче, нали! Хитро момче си ти, Грънчаров. Браво!

Анонимен каза...

Къде е тръгнал този бозав мангал Костов? Какъв парламент, те ще го гледат за винаги през крив макарон. Най-голям хитрак излезе МУРАВЕЙ - напълни си гушата, що нещо примъкна и сега? Няма го, не се показва, покри се, защото ще разлае кучетата. А мангала пак се пъне да го смятат за КОМАНДИР! Глупак! Отнесе половин България и мисли българите за тъпунгери, които нищо не разбират и той пак да комадери. И катуна около него, същия сорт...

Анонимен каза...

Ами, кой продаде БГА Балкан за жълти стотинки? Кой го продаде??? И защо сега всички ние трябва и да връщаме на Гад Зееви още пари? Нали уж Костов беше "най-успешния"премиер? Ами нещо за неговия приятел по крадене Муравейчо, ами за Асенчо Агов? Ами Булбанк дето я хариза на Италия заради дъщеря ти? Всичко се помни, всичко! Нищо не е забравено, костунгерите да не разчитат на това.

Анонимен каза...

Драгалевския крадец, мангала Костов ще остави завинаги в народната памет като символ на кражбата, алчността и лакомията! Позор за вечни времена!

Анонимен каза...

Мангала Костов отново иска да бъде под светлината на прожекторите. Кой ще гласува за тебе бе мангал? Ти обра България с милиарди а сега се изкарваш най-големия благодетел. Кажи само колко отмъкна като хариза Булбанк и колко за това взе любимата ти дъщеря в Италия, пари с които сега изкупува Черноморието!

Ангел Грънчаров каза...

Абе, идиот с идиот, темата е за друго бе, за твоя шеф Гоце е бре, пак гледаш да оправдаеш Гоцето май, а?! Страшен шебек си ти! :-) Като Гоцето...

Анонимен каза...

През 2001 година Иван Костов събрал най-големите мутри и им рекъл: "Не ме интересува какво ще правите, но за изборите искам пари". Това е чистата истина - разказа ми го участник в срещата!

Анонимен каза...

Той Костов вече приватизира България и нас направи крепостни селяни. Какво се чудите още! Че то беше от ясно по-ясно! Не му завиждам - кога ще му остане време да си обикаля имотите, не знам! Да му мислят те, крадците. Винаги идва или Видовден или Великден! Ако не за тях, за поколенията им! ВИНАГИ! Няма ненаказано зло, особено такъв смъртен грях като ЛАКОМИЯТА!

Ангел Грънчаров каза...

Горкият, колко е усърден в оправдаването на Гоцето с неговите приятели-олигарси! Костов бил намкъфси, Гоцевите хора и тия от ДС са чисти като ангелчета: виждате ли как ви презира тази комунистическа напаст вас, мили ми прословути български наивници?! Мислят ни за малоумници, е, щом някои им се връзват на идиотските приказки, дали пък не са точно такива?!