Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 12 декември 2008 г.

В започващите български протести битката ще бъде за опазване на великата ценност на свободата, на демокрацията и на човешкото достойнство

Г-н Иво Инджеве написал хубаво и поучително есе на тема Свободата не ще Екзархея, нито Караджич, което, вярвам, непременно ще прочетете. "Екзархея" е името на атинския площад, където левите вандали тръгват за да палят и рушат всяка нощ. Ето поантата на неговия текст:

Студентите се надигат срещу насилието (осъществено в конкретния случай от студенти над студент) и срещу корупцията (символизирана от средата на техния град, превърнат по корупционен път в гето, вместо в цивилизован кампос), което е морален обвинителен акт срещу властта, позволяваща това да се случва. Полицаите, които са инструментът на властта за справяне с проблема, срешу който протестират студентите, също протестират, но за по-високи заплати, макар да не могат отчетат успехи в овладяване на насилието. А пък шефът на МВР е готов и той да протестира заедно с протестиращите (срещу него?) полицаи.

Свободата (да бъдем европейци) не иска „Екзархея”, нито Караджич (краен национализъм), а осъзнато измъкване от амнезията на примиреното живуркане. Щом сме го правили под въздействието на съветската „перестройка” и сме успели да отидем много по-далеч от нея, не е срамно този път да вземем повод от Гърция, но без да стигаме толкова далеч. В „Балканските духове” Робърт Каплан ни хвали, като най-толерантния народ на Балканите (и с горчивина определя гърците, като противоположност в това отношение).


Аз лично няма какво особено да добавя към написаното от уважавания наш журналист, но искам да ви обърна вниманието върху един показателен коментар на някой си Недялко Георгиев. Ето написаното от този крайно объркан човечец, който няма как да не е горещ привърженик на "Атака" и на матушката Русия, а също и "антикапиталист", сиреч фен на "единний светлий комунизъм":

Господин Инджев, бихте ли споменали кои са “… ценностите, заради които пожелахме да сме европейци”? Нима не е видно, че ръководителите на “европейците” взеха да се срещат (с не особено единно желание) през ден, за да “начертаят новите насоки”, защото не знаят какви ценности ни доведоха до неясното тук - кризи, палежи, нарастващо недоволство, корупция (годишните печалби на италианската мафия били 70 млрд. евро), демократични диоксидни или 20-годишни меса и т.н. Явно е, че досегашните им ценности не са толкова ценни. Не смятате ли? Допълнение - представете си за момент само кадрите, които предполагам си спомняте, с две шатри - в едната господата Саркози и Кадафи, а в другата Путин и Кадафи. Това са им “евроатлантическите ценности” и “цивилизационният избор”. Казват се с една само дума - ПЕЧАЛБА на всяка цена. Неприятно нали, какво тук значат някакви си ценности?

Ето какво му отвръща И.Инджев, разговорът между двамата взе да ми харесва, което означава, че скоро в него ще се включа и аз:

Не, не смятам. Въпросните ценности не съм ги измислил аз, известни са от… векове. А че в тях някой сипва диоксин, това не ги прави негодни за употреба. Светът, който изповядва обратните ценности, не би проявил инициатива да предупреди останалите за собствения позор, както направиха европейците от Ирландия.

Износът на заразено с автортаризъм, незачитане на човешките права, потъпкване на словото и т.н. руско влияние например, носи гордо етикет на годност и Кремъл го пробутва агресивно на всички, готови да го глътнат - ако това ви се хапва, наздраве!

А ето и моя реплика в този спор:

Нямам какво да добавя към отговора на г-н Инджев до Недялко Георгиев. Може би само това: щом той лично съвсем не си дава сметка кои са тези ценности, заради които се измъкнахме от прегръдките на руската мечка, и станахме част от евроамериканската цивилизация на свободата, то в такъв случай никакви обяснения няма да му помогнат.

Впрочем, това са същите ценности, за които са воювали и нашите национални революционери като Раковски, Каравелов, Левски, Ботев, Стамболов. За тях, за тия именно универсални и велики ценности на западната цивилизация, ние, съвременните български привърженици на свободата направихме нужното България днес да е в ЕС. Което, както и да го погледнем, е невероятен триумф.

Но това наше велико постижение сега сме длъжни да го удържим от атаките на тия, които, вдъхновени от руски пари, напират неистово в последните години та да ни откачат от орбитата на Запада. Именно на тия, на които Кремъл е спуснал задачата да ни откъснат от западната цивилизация на свободата, на човечността и на демокрацията. Имам предвид разните там Гоцета, Сави Догановичи, Дмитриевичи, Симеон Картничекови и прочие путинска сволоч…

Ами това е. До скоро виждане по улиците и площадите на София! Вярвам, че всички ще бъдем на протестите. Те идат. Време е. Те започват. Трябва да изритаме продажната пропутинска напаст във нашата тукашна власт, която ни души и позори вече толкова години.

Вижте и чуйте и най-новото в моя видеоблог HUMANUS. Технологичният прогрес трябва да се насърчава!

1 коментар:

Анонимен каза...

Защо се самозалъгвате? Кой ще излезе на протести? Сега не е 96 година - няма кой да разкарва кафе и сандвичи на платените протестиращи! А и едва ли някои ще се навие да протестира за едно кафе и един сандвич, когато знае че организатора на протеста се бори за държавни постове и нови дарения от Гад Зееви и Майкъл Чорни! Повече няма да се върнат времената на фондацийте - "Бъдеще за България" "Демокрация" и подобните им. "История славянобългарска" е върната на гърците, медицинските сестри са освободени от Либия и НЕМОЖЕ ДА СА ВИНОВНИ. Най крадливото правителство е вече история и никои няма желание да го съживява - ВЕРВАЙТЕ МИ.