Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 20 януари 2009 г.

Ясна и твърда позиция против антиевропейските атомни игрички на Първанов, Дмитриевич и на руско-българската енергийна мафия

Публикувам изявление на лидера на опозиционната дясна партия ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ, чиято принципна и разумна позиция срещу "атомната инициатива" на Президента Гоце Първанов, на правителството и на руско-българската енергийна мафия изцяло споделям:

Ще направим изявление пред медиите във връзка с кампанията, подета от г-н Първанов и от управляващите за отварянето на III и IV блок на АЕЦ “Козлодуй”.

Първо искаме да напомним пред вас, че споразумението за затварянето на блок III и IV беше постигнато и сключено по време на преговорите по затварянето на глава “Енергетика” от министър-председателя Симеон Сакскобургготски и г-жа Меглена Кунева като главен преговарящ. Те, за да подпишат това споразумение за предсрочно затваряне на блокове III и IV не се съобразиха първо с мандата, даден им от Народното събрание за преговорите и след това нарушиха решение на Върховния административен съд.

Но договорът за присъединяване на България включва и споразумението по глава “Енеретика” като своя неотменна част. Този договор е подписан от г-н президента Първанов.

Затова основният въпрос, който трябва да се постави в момента на Първанов, е: той оттегля ли се от договора, който е подписал. И нека да не обяснява, както се опитва, че нуждата на българина го кара да го прави. Защото това, което се предлага в момента за обсъждане в Народното събрание е, ако кризата продължи. А кризата идва от спрените доставки на газ, а не от недостатъчна електроенергия. Електроенергията е достатъчна в смисъл такъв, че се и изнася – около 600 мегавата електроенергия на час. В този смисъл кризата не е за ток, а е за газ. Такава криза имаше.

Ние виждаме в този опит желание да създадат антиевропейски настроения. Един вид, добрият Първанов и добрите управляващи или поне част от тях се опитват да решат проблемите на българския народ, но Европа не дава. Това е опит да се защити едно провалено управление и да му се създаде алиби за последващи санкции. “Европа е необективна – това казват Първанов и БСП. Европа е необективна към нашето управление и затова ни налагат тези санкции.” Изключително опасна карта се разиграва пред очите на цялата българска общественост! Изключително опасна, защото това е опит да се забрави стореното от Русия, която причини 15-дневна криза в България, спирайки доставките на газ, и негативизмът да се насочи към Европейския съюз. А ЕС в последна сметка помогна да се реши въпросът за газа и да започнат доставките, поставяйки под натиск и руската, и украинската страна. Без европейското съдействие и без европейския натиск нямаше да има това споразумение.

Заради това Демократи за силна България по никакъв начин няма да подкрепят подобна грозна политическа игра, изцяло насочена за вътрешна употреба и целяща да даде алиби на управляващите, да даде обяснения за техните избиратели през февруари, когато бъдат наложени нови санкции върху българското правителство, заради корупция и заради некомпетентност.

Това е нашата позиция. Най-лесното разобличаване на това, което казвам, е да бъдат упълномощени Първанов и Станишев веднага да отидат и да отворят III и IV блок и ще ги видите и двамата в абсолютно нелепа ситуация – няма да могат да обяснят защо не могат да направят каквото и да било. Това е най-лесният начин да се разобличат. Освен това в документа, който предлагат да се обсъди е казано “ако продължи кризата”. А криза в момента няма. Няма причина, след като са тръгнали газовите доставки, няма никаква причина ситуацията да бъде наречена “криза”.

Има криза, но това е криза на лошото управление. Криза, причинена от лошо управление, довела България до “изолатора”, до провал на европейското членство, до липса на средства, за да бъде възстановена страната и да бъде подкрепена да излезе от кризата, в която се намира.

Има и финансова криза. Ние сме предупредили за нея още преди четири-пет месеца. И сме искали да се направи нещо. Такива кризи има. Но те по никакъв начин не са свързани с това, което се прави.

(Цялата ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ след заседанието на НР на ДСБ, дата: 20-01-2009 можеш да прочетеш ТУК)

Вижте и чуйте най-новото в първия български видеоблог: Angel.G-TV - видеоблогът на Ангел Грънчаров. Технологичният прогрес трябва да се насърчава!

2 коментара:

Анонимен каза...

Отварянето на блоковете на АЕЦ може да стане единствено с разрешение на ЕК по мотивирано предложение на българското правителство. Не съм чувал някой да говори за самоволно пускане на някой от спрените блокове. А ако газовата криза беше продължила консумацията на ел. ток неминуемо щеше да нарасне . Само при това положение може да се задейства чл. 36 от Договора. Но за да задейства има и технологично време за стартиране. Така , че трябва да се търсят възможности, а не да се приказват празни приказки. Между впрочем журналистите въобще не ги интересуваше интерпретацията на ДСБ за АЕЦ, което личи и по липсата а въпроси по темата.

Ангел Грънчаров каза...

Ако щедро платените журналисти от олигархичните медии са критерий за това кое е важно и кое е неважно, тогава яката сме я загазили :-)