Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

неделя, 15 февруари 2009 г.

А кога ли и нашия народ ще вземе поне малко от малко да поумнее?!

Ако желаете, но и ако разбирате руски език, заповядайте във форума на г-жа Валерия Новодворская (vnovodvorskaia), великата руска боркиня против комунизма, най-пламенна антикомунистка, а също и страстна проевропейски ориентирана привърженичка на демокрацията и свободата. В него г-жа Новодворская отговаря на всякакви въпроси, и го прави по неподражаем, направо великолепен начин: тя притежава невероятно богат, изразителен, гъвкав език и стил.

В нейния форум често идват разни празни комунистическо-болшевишки тикви, които тя с един-два удара разцепва и смазва така, че на тях повече им се отщява да й задават въпроси - и по тази причина предпочитат безмълвно да трупат злоба и ярост спрямо мъдрата и смела жена. Г-жа Новодворская винаги за мен е била пример за вдъхновение, пък и - не крия - пример за подражание.

Ето сега как тя отговаря на един по комунистически злобен въпрос:

За какво ненавиждате нашия народ?

Г-жа Новодворская отвръща на удара ето как:

Своят народ - свободен и европейски ориентиран - аз обичам, в вашият народ за робството му, за империализма и за азиатщината му не мога да го търпя.

Ето тази кратка съкрушителна полемика и в оригинал:

За что вы ненавидите наш народ?

Свой народ – свободный и европейски ориентированный я люблю, а ваш народ за тупость рабство, империализм и азиатчину, я терпеть не могу.

Не мога да се въздържа да не ви приведа отговора й на един въпрос, касаещ доколко е вероятно в скоро време от Русия да се отдели Сибир и Далечният Изток. Г-жа Новодворская отвръща така:

По-скоро Луната ще падне на Земята. За сепаратизма са нужни много свободни хора, и несъветски, не имперски лидери. Нищо такова там няма. Още повече пък в Сибир.

(Скорее Луна свалится на Землю. Для сепаратизма нужно очень много свободных людей и абсолютно не советские, не имперские лидеры. Ничего этого там нет. Тем более в Сибире.)

Някой си я пита как тя се отнася към кризата, каква Русия ще излезе от нея - укрепнала, или, наопаки, кризата ще доведе до разпадането й.

Укрепнала съвсем точно няма да излезе. Разпад аз също така не прогнозирам. Иска ми се да излезе поумняла, пък макар и огладняла.

(Окрепшей точно не выйдет. Распад я тоже не прогнозирую. Хотелось бы, чтобы вышла поумневшей, хотя и оголодавшей.)

На мен ми се струва, че този вариант е добре да се случи и в България, дето на народа ни също няма да му е излишно известно поумняване в изпитанията и униженията, които преживяваме. Ама не би...

Когато се зачете човек в нейните отговори, не престава да се удивлява на точния и богат смисъл, който имат отговорите й. И също така на смелостта й. Ето сега как отговаря на въпрос как оценява газовата война, която води Русия:

Русия е изцяло неправа. Тя се опита да накаже Украйна за инакомислието й и накара Европа да мръзне, заплювайки всички договорености и международното право. Газът за Русия отдавна вече е оръжие за масово поразяване на бившите сателити. Газовата война беше война на простотията и на тъпата ревност против свободата да избираш собствения път.

Някой я пита кои са най-неприятните за нея персонажи, работещи в администрацията на президента. Тя отвръща така:

Там няма приятни персонажи. Остана да ме запитате кой е най-неприятния персонаж от тия, които обслужват ада. В ада работят дяволи, а в Кремъл - чекисти. Разликата е неголяма.

Друг пък я пита за нейната прогноза за 2009 година. Тя отговаря така:

Прогнозата ми за 2009 година е най-мрачна, а политическите изводи от тази мрачна прогноза трябва да направи самият народ, който се налага най-после да свърже липсата на салам с липсата на свобода.

Аз пък я уважавам особено много за това, което тази храбра жена каза преди време за съветските паметници из Източна Европа. Тя тогава рече (цитирам по спомен, смисълът обаче е точен):

Докато източно-европейските народи не съборят и не взривят тия позорни паметници на тяхната окупация и унижение, да не чакат добро. Какво чакате още, съборете тия паметници, та да постигнете най-сетне свободата си от империалистическа Русия?!

И се оказа, че е права. Погледнете нашата България как е: паметниците на съветската окупация се извисяват недокоснати, а пък Кремъл командва нашите управници както си командва своите коне; управниците ни не са друго, освен троянските коне на Кремъл в Европейския съюз и НАТО - както сам ги нарече техният кремълски господар! Как тогава да чакаме "оправяне" и прогрес щом още у нас положението се диктува тираничната североизточна империя?! Гоце е станал пълномощен представител на Белокаменната в Задунайская Болгария. Срам, резил, позор, гнес, отврат, гади ми се вече...

Та по тази причина ми се иска да запитам, да задам ето този простичък въпрос: А кога ли и нашият народ ще поумнее поне малко от малко?!

(Забележка: А ето и едно изцяло преведено на български интервю, в което можете да научите много за това как мисли най-напредничавата, проевропейски ориентирана и свободолюбива част на Русия - за жалост толкова слаба и малка: ВАЛЕРИЯ НОВОДВОРСКАЯ В ПРЕДАВАНЕТО „НАРОДЪТ ПРОТИВ...”. То не че у нас ние, десните, истинските демократи и европейски мислещите българи, сме цъфнали и вързали де...)

Вижте и чуйте най-новото в първия български видеоблог: Angel.G-TV - видеоблогът на Ангел Грънчаров. Технологичният прогрес трябва да се насърчава!

2 коментара:

Анонимен каза...

E, taka e AIG. Taka e. Evalla ti.

Kak da poumnee BG naroda - da stanat franzuzi? Italianzi? Rusnazi?

Ta nali Gospod suzdava tova pleme (BG) kato etiopzite i sudanzite za razkrasjavane na pejzazha, nishto poveche.

Za glupavi vizove i stremezh kum prostitutki.

Prosto Gospod suzdava toa glupav narod, a ti iskash - poumnej! Nemedlenno! E kak taka?!

Tova e, brat, nema spasenie ot baj Ganjo.

Ama daj da sme mnogo pozitivni - vuprosa e (znaejki prirodata na Bae Ganja), kogo toj sega shte preebe?

NATO? EU? A mozhe bi i dvete, kakto Nazi Germany na vremeto.

Taka che neka s teb ne zakopavame bae Ganja, a da go proslavim !!

A kojto ne go haresva - kato men - da stane anglichanin, ne li? Ili france? Ili prasse?

Ta stani naj-setne nazionalist, dode si tam, a kato si v Rim - davaj s rimljanite...

Neshto da kazhesh? Zashto otnemash spezifikata i lichnata sudba na bae Ganja? Eto, velikata ti Russia zagubi 20 miliona v vojnata, a moa dedo i tvoa dedo sa OK, ne li?

Ae mola te!

Budi patriot AIG, kato men - da zhivee baj Ganja, takuv kakuvto e !! Ashkolsun!!

Kojto go e strah ot bae Ganja - da bjaga dalech kato men.

Kojto ne go e (kato teb) - da go proslavja i vuzmogva!!

Te ti istinata, brato! Ot utre da gledash Godzhi i Slavi Trif i shut up. Oshte questions?

A.

Анонимен каза...

Прочетох цялото интервю. Възхищавам се на тази жена. Направиха ми впечатление обаче опонентите й. Тя ги закова по всички въпроси, направо ги размаза. Ако аз бях на тяхно място, щях да й стисна ръката. Единият обаче се уплаши и си излезе, а другият продължи като зомбиран да си върти неговото. Много промити мозъци... Тая страна е толкова изостанала, по зле е и от България!