Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 6 февруари 2009 г.

Покана за участие в научна конференция за антикомунистическата литература

До г-н Ангел Грънчаров - Център за развитие на личността

Уважаеми г-н Грънчаров,

На 26 март 2009 г. Институтът за литература при БАН с подкрепата на Фондация "Конрад Аденауер" ще проведе Национална научна конференция "Антитоталитарната литература: преодоляване на тоталитарния манталитет".

Като зам.-директор на Института за литература и ръководител на проекта "Литература и политика" Ви каня да вземете участие с доклад в конференцията. Поканени са колеги от Германия, Холандия, Турция.

Изпращам Ви в прикачен файл най-общата тематична рамка на нашия форум и се надявам да се присъедините към него.

С най-добри пожелания, ст.н.с. д-р Вихрен Чернокожев

НАЦИОНАЛНА НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЯ „АНТИТОТАЛИТАРНАТА ЛИТЕРАТУРА: ПРЕОДОЛЯВАНЕ НА ТОТАЛИТАРНИЯ МАНТАЛИТЕТ”

Основна цел на научният проект „Литература и политика”, осъществяван вече трета година в Института за литература при Българската академия на науките, е проучването, опазването, осмислянето, издаването и популяризирането на антитоталитарната художествена и документална литература в България.

По този проект сътрудници на Института вече са издали няколко книги. В края на м. март 2009 г. Институтът за литература ще проведе Национална научна конференция с чуждестранно участие „Антитоталитарната литература: преодоляване на тоталитарния манталитет”. В конференцията ще вземат участие учени от водещи научни и университетски центрове в България и гости от Германия. Конференцията ще създаде ново знание за българската литература през ХХ в, ще попълни нови проблемни полета за “политиката” на литературата срещу тоталитаризма, нейният принос в преодоляването на тоталитарния манталитет.

Основна цел на този научен форум е да обърне вниманието на гражданското общество в България към необходимостта от системно проучване на българската антитоталитарна литература, която по времето на тоталитарсоциализма беше съзнателно маргинализирана. Проектът работи за нова култура на паметта.

Между важните теми, които ще бъдат дискутирани на предстоящия форум са:

• Антитоталитарната литература: памет за злото
• Антитоталитарната литература като алтернатива на социалистическия реализъм
• Емигрантските литератури
• Литературата на малцинствата
• Българският самиздат преди 1989 г.
• Антитоталитарното в българският постмодернизъм
• Проблеми в опазването, съхраняването, издаването на българската антитоталитарна литература.


Опитът на други литератури в преодоляването на тоталитарния манталитет.

Антитоталитарната литература в България с основание може да бъде наречена другата българска литература на ХХ век. Писатели като Димитър Подвързачов, Райко Алексиев, Трифон Кунев, Димитър Талев, Змей Горянин, критиците Йордан Бадев, Данаил Крапчев, писателите емигранти – Георги Марков, Димитър Инкьов, Христо Огнянов, Стефан Маринов, Стефан Попов, както и в по-ново време Радой Ралин, Борис Христов, Константин Павлов, Николай Кънчев, Биньо Иванов, Георги Рупчев имаха куража не само да се противопоставят на комунистическите репресии, но и да създадат литература с друг генетичен паспорт, различен от канона на соцреализма, своеобразна контракултура, която генерира повече гражданственост. Планиран е сборник с докладите от конференцията.

Високо ценим финансовата подкрепа на Софийското бюро на Фондация „Конрад Аденауер” за провеждането на конференцията и за издаването на сборника.

София, януари 2009 г. (ст.н.с. д-р Вихрен Чернокожев – Зам.-директор на ИЛ – БАН и ръководител на проекта „Литература и политика”)

Здравейте, уважаеми г-н Чернокожев,

Най-искрено Ви благодаря за поканата за участие в организираната от Вас научна конференция. На мен лично ще ми е много интересно да участвам в конференция, разглеждаща такава проблематика, и по тази причина потвърждавам, че желая да участвам, включително и със свой доклад. Предварително Ви съобщавам, че темата на моя доклад (условно засега формулирана), ще бъде:

Философските (идейни и ценностни) основи на некомунистическата литература и публицистика

(Тази формулировка може да претърпи известна промяна.) Моля да ми съобщите в какъв срок трябва да подготвя текста на доклада си.

Поздрави: Ангел Грънчаров

Вижте и чуйте най-новото в първия български видеоблог: Angel.G-TV - видеоблогът на Ангел Грънчаров. Технологичният прогрес трябва да се насърчава!

Няма коментари: