Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 3 март 2009 г.

Основната причина за незадоволителното състояние на демокрацията в България

Егор Тимурович наистина е много интересна фигура; той има една книга “Дни поражений и побед”, може да се прочете и online на уебстраницата му. Там описва много увлекателно реформите, провеждани от неговото правителството. Той и Филип Димитров бяха свалени горе-долу по едно време от едни и същи сили.

Гайдар и сега остава ключова фигура в Русия. Всички важни закони и икономически реформи Путин ги съгласува с него, защото знае добре, че без Гайдар и експертизата на "Союз правых сил" той и Русия са загубени. Гайдар обаче стои в сянка, не се афишира, за да не се дразни народа, който в мнозинството си наистина го мрази.

Разбира се, че татаро-монголското иго, респ. турското робство оказват голямо влияние върху руския, респ. българския народ. (Между другото татарите са спрени първо от волжките българи.) Въпреки това през XIX век, а и до днес българите са далеч пред руснаците по демократична култура. България от 1878 до 1918 г. е повече или по-малко функционираща демокрация, при това определно изпреварила съседите си на Балканите по демократичност.

За функционалните предпоставки на демокрацията може много да се каже. Няма окончателна яснота по въпроса. Богатството очевидно не поражда автоматично демокрация, но при нищета демокрацията пък въобще не може да се зароди. Модерната демокрация е наистина западноевропейска идея, и то най-вече англосаксонска, холандска и скандинавска идея.

Има големи културни народи като германския, които никога не са били в състояние да създадат демокрация със собствени сили. Германия днес е демокрация (също както Япония), но тя не е доморасла, а и е наложена отвън – от западните окупатори след 1945 г.

Впрочем има една интересна книжка на Кирил Христов “Бели дяволи”, където той отначало са възхищава на немците, после открива цялото им лицемерие и липса на демократичен дух и отново обиква България въпреки всичките й недостатъци. Но това се отнася за 1920-те години.

Основната причина за незадоволителното състояние на демокрацията в България днес е едно просто обстоятелство: през 1944 г. Москва инсталира в България една клика, която да прокарва интересите на СССР. След 1989 г. властовите позиции на тази клика независимо от всички “трансформации” и избори останаха, общо взето, напокътнати.

Тази натрапена клика няма абсолютно нищо общо с българския народ, който е демократичен по дух. Той никога не я е избирал, независимо от уж “свободните избори”, при които се сменят само някои лица на сцената, но задкулисните властници си остават едни и същи. Какво лошо имаше във вота на хората за НДСВ 2001 г. например? Нима те гласуваха за царя, защото бяха антидемократи? Но не им достигаше политическа култура да прозрат манипулацията, би възразил някой.

Но от политика в демократичните страни се интерсуват активно само 5-10% от населението. Тук е задачата на медиите – да обяснят на хората как стоят нещата наистина. Вместо това журналистите се включиха с всички сили във фарса. Защото са подвластни на Московската клика.

Да се изисква от хората в тази ситуация да прозрат истината Е ДА СЕ ИЗИСКВА НЕВЪЗМОЖНОТО. Предполагам, че ако в САЩ назначат за главни редактори на основните медии агенти на КГБ, и американците много скоро ще се объркат и сте станат податливи на всякакви манипулации.

За такива нихилистични, лишени от ценности властнически клики подхождат думите на френския философ Андре Конт-Спонвил:

“Нихилистичното варварство няма програма, няма проект, няма идеология. Не се нуждае от тях. Привържениците му не вярват в нищо – те познават само насилието, егоизма, презрението, омразата. Те са пленници на своите нагони, на глупостта си, на малокултурието си. Роби на това, което смятат за своя свобода. Те са варвари поради липса на вяра и вярност. Те са наемните убийци на нищото.”

(Автор: Анонимен)

Абонирайте се за първия и единствен блогърски вестник! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в немилост!

Няма коментари: