Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 1 май 2009 г.

За съперничествата между градовете

IvanotLondon ми е задал вчера на едно място следния въпрос:

Преди всичко искам да благодаря от сърце за вашия блог. Бих искал да знам вашето мнение за тази ситуация: защо Пловдив е винаги потъпкван от София, защо искат да издърпат дори Варна като втори град? Това злоба ли е или е завист - или просто е стара традиция, останала от този тумор комунизма?

Веднага тази сутрин му отговарям, като публикувам и тук тази наша обмяна на реплики, понеже ми се чини, че казаното може да е интересно и за други хора:

Здравейте, благодаря за добрите думи!

А на въпроса Ви ще отвърна, че Пловдив, град, връстник на Троя и на Тива, едва ли може да бъде “потъпкан” от големи села като София и пр. (Тук да вметна: за жителите на Санкт Петербург примерно, зная го добре, защото съм живял там, Москва не е нищо друго, освен "большая деревня", т.е. "голямо село"! Има си някакви съперничества между градовете не само у нас, ами и изобщо.) Но има нещо, което може да се нарече “дух на града”, а него Пловдив го има - и по тази причина изобщо не се боя за неговото място. Никой град не може да замени Пловдив, и то ви никакво отношение. Даже икономическите предимства и фактори тук не са решаващи.

Става дума за култура. В това отношение Пловдив си има своето място и никой не може да го помръдне оттам. Нещо повече, по принцип смятам, че градовете в една страна не са конкуренти за оглавяването на някаква "класация за престижност" или "важност", а взаимно се допълват, създавайки, благодарение на своята неповторимост, цялостната самобитност и атмосфера на тази страна. Така че за излъчването на България са незаменими с нищо друго както Пловдив, така и Варна, така и София, така и Велико Търново, така и Видин, така и Русе и т.н. А какво ще кажем за Габрово, Елена, Троян, Копривщица, Смолян и пр.?!

На това основание аз лично не се боя за никой град и дори за никое село: всички си стоят непоклатими на мястото и са незаменими, излъчвайки своята неповторима дан в онова несравнимо очарование, което си има нашата България - пък и нейните региони, различни краища, градове, села.

Е, не може да се отрече, че Пловдив специално почти е географския център на България, че от Пловдив разстоянието до четирите й ъгъла е почти едно и също, което говори много за ония, които разбират. Тук обаче става за нещо, което има изцяло мистичен характер, и нека по тази причина да спра, та да насърча загадъчността, да забуля още повече тайната...

4 коментара:

Анонимен каза...

Аз съм софиянец и вярвам, че някога е била хубав град, но сега е залята от простаци - отвътре и отвън. Мисля, че Пловдив, Варна, Русе, Велико Търново - са някак по-"градски". Но България като цяло е селска страна...

Ivan Hristov каза...

Za da budem po-tochni, geogravskiq centur e na 18 km ot Gabrovo na m. Uzana - Stara planina. Tam ima i postaven vimpel za pokazvane na tochnoto mqsto na geografskiq centur na Bulgaria. Imenno po tazi prichina i gr.Gabrovo e tozi, kojto e ednakvo otdalechen ot granicite na Bulgaria.

Ангел Грънчаров каза...

Вярвам ти, че е така. Аз само подхвърлих че и Пловдив е някъде към центъра, ама се оказва, че не било така. Моето подхвърляне се дължеше на "преценка на око" :-)

Анонимен каза...

Не пропускаш ли нещо? А, именно, че София е била Сердика някога. Е не е толкова дърта колкото Филибето, обаче какво от това?

И не е зле да прочетеш това:

http://vasilg.blog.bg/politika/2009/11/16/omagiosaniia-kryg.437001