Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 3 юни 2009 г.

Моят мажоритарен кандидат за евроизборите

Знам, веднага ще ми опонират – мажоритарни кандидати има само в националните, не и в евроизборите.

Не – и в Евроизборите може да има мажоритарни кандидати – стига само да си ползвате правото на преференциално гласуване! Та нали ако повечето от нас или дори просто достатъчно много гласуват преференциално, това ще бъде по същество мажоритарен вот, вот, при който именно ЛИЧНОСТТА на кандидата излиза на преден план!

И тъй като аз съм от тези, които ще ползват правото си да гласува преференциално, значи имам своя мажоритарен кандидат. Човекът, който макар и от 2500 километра оттук, с борбата си за демократизиране направи последните години повече за гражданското ни общество от множество местни организации – Атанас Чобанов. Човекът, който в множество статии и инициативи (предимно в мрежата от блогове и интернет сайтове, но и в “Парижки вести”, чийто съиздател е) наложи в дневния ред на предизборната дискусия темите и предложения, които ние, борещите се за гражданска демокрация, припознаваме като свои: прозрачната администрация, пряката демокрация чрез мини-референдуми и други нови механизми, реален граждански достъп до ефира и участие в управлението на публичните медии.

Последователен, борбен, инициативен, Атанас защитава и силни идеи, които не са добре познати в България – като изграждането на модерна електронна администрация чрез въвеждане на лични карти с вграден електронен подпис по примера на Белгия.

Съвсем естествено за граждански активист той предпочете кандидатурата на независим. Но, и съвсем очаквано за познаващите системата, се сблъска с това, което и той и всички ние искаме да променим – административни разпоредби, създадени не да облекчават живота на хората, а да циментират властта на олигархията. Изпълнението на условията за независим кандидат се оказва невъзможно за нормалния човек (неслучайно само един успя да преодолее преградите). И Наско приема предложението на Синята коалиция да бъде в нейната листа – нейните послания са най-близко до възгледите му.

Струва ми се, че хиляди граждански активисти,които познават неуморната му дейност за истинска демокрация, биха подкрепили Атанас - № 5 в Синята листа… И аз, след като нашата първа истински гражданска коалиция – Коалицията на Свободните Граждани (Либертас) – не бе допусната до изборите, ще подкрепя човека, чиито усилия през годините свързаха много от нас – вярващите в демократичното бъдеще на България.

Автор: Николай Близнаков (Представляващ коалиция “Свободните граждани”. И съпредседател на Национална Антикорупционна мрежа)

(Забележка: Аз лично се присъединявам към призива на Н.Близнаков, А.Г.)

Няма коментари: