Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 9 юли 2009 г.

Ценна книга върху отношенията на българската държава с вероизповеданията

В началото на следващия месец (август) т.г., в издателство Сиела ще бъде публикувана книгата:

„Държава и вероизповедания - нормативна уредба на религията и религиозните общности в България”

Изданието представлява пръв систематизиран и досега единствен по обема си изследователски разрез на българските държавно-правни източници, свързани с вероизповедна тематика. То обхваща извлечения и цялостни текстове на повече от сто нормативни документи, имащи пряко или косвено отношение към религиозно-правни въпроси, снабдено е с удобни индексни регистри за търсене в предписанията и ползване на разпоредбите.

Сборникът е предназначен както за вярващите и техните религиозни общности, така и за академичната общност – юристи, богослови, философи, историци, социолози и други изследователи на религията и проблемите във взаимоотношенията между държавата и вероизповеданията. Същевременно изданието е полезно за държавни служители, които в процеса на своята работа вземат практически решения в тази особено чувствителна област на правото.

Една от основните цели на книгата е да даде възможност за по-задълбочено и по-сериозно опознаване на българската правна уредба на вероизповеданията като допринесе за обективното фокусиране върху въпроси, свързани с мястото и значението на религията и религиозните общности в съвременна европейска България.

Благодарение на подкрепата на "Реновабис", една голяма част от изданието може да бъде разпратена и предоставена безвъзмездно на религиозни общности в България, за да могат последните да се запознаят по-обстойно със състоянието на държавното законодателство, на което те са ежедневни преки адресати. В недалечно време след отпечатването на книгата се планира представяне на изданието в рамките на публично обсъждане на тема „Юридически проблеми в правоотношенията между държава и вероизповедания”.

Представи: Христо П. Беров

3 коментара:

Unknown каза...

Браво, че давате информации за такива книги. Надявам се и вашите така да ги рекламират и им отделят внимание другите автори ! Че от малко реклама винаги има нужда, когато в книжарниците продават само бози (или основно)

Поздрави, Младен

Ангел Грънчаров каза...

Дано, дано някой прояви подобен жест и спрямо мои книги, ама това ще е същинска рядкост; благородството у нашите предели е съвсем рядка птица. Миналата година подарих на повече от 50 човека (блогъри, политици, журналисти и пр.) моята книга СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ и знаете ли колко от тях обявиха в блоговете си, че са получили в подарък моята книга? Ами сториха го 3-4-ма. А пък ония, които споделиха впечатлението си от книгата бяха само двама. Останалите упорито мълчат да не би, не дай Боже, без да искат да кажат нещо за тази моя книга, и, опазил Бог, тя да вземе да се продаде. Какво да говори човек: нашенска психология...

xn6 каза...

Г-н Грънчаров,

Много Ви благодаря за вниманието да поместите съобщението в блога!

Специални поздрави!