Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 11 юли 2009 г.

Утопично-химерически предложения за свикване на Велико Народно събрание и за нова Конституция

В два блога откривам обща инициатива да се иска от новите управляващи нещо съвсем фантастично за този момент: да се подемат действия за предизвикване на избори за Велико Народно събрание до две години, което да направи една съвсем нова и перфектна Конституция. Първо К.Манолов е писал за това: ЗА НУЖДАТА ОТ НОВА КОНСТИТУЦИЯ, а пък Йордан Янков е написал даже нарочно Обръщение към г-н Бойко Борисов, в което апелира инициативата му за нова Конституция да бъде повсеместно подкрепена. Та се наложи и в двата блога да напиша кратък свой коментар със следното съдържание:

На пръв поглед тази идея за нова Конституция е превъзходна, ала ако се позамисли човек е напълно нереалистична, е една химера. Поправки в Коституцията са възможни и сега, от това народно събрание, най-належащите могат да бъдат направени съвсем бързо. Избирането на Велико народно събрание е една тежка излишна процедура, още повече че няма обществени настроения за коренно преработване на Конституцията, да не говорим пък за правенето на съвсем нова Конституция.

Ние се скъсахме да си променяме конституциите, а има проспериращи държави с 250 годишни конституции, други пък изобщо нямат конституция (Англия) и пак просперират. В Източна Европа също едва ли имят бласкави конституции, ала пак имат напредък, у нас обаче все за конституции говорим, а пък сме най-бедни и най-корумпирани. Така че аз съм на мнението, че тази Конституция може да се ремонтира от този Парламент, а пък когато страната се стабилизира, след години, може да си направи перфектна конституция, която обаче тогава съвсем няма да й е нужна.

Конституционните възгледи на К.Манолов за втора камара и пр. са съвсем утопични, са просто фантастика. Общо взето фантастично е и само предложение за избори за Велико Народно събрание в този момент. А пък много хора ще си помислят, че тия идеи се подхвърлят за да се отклони вниманието от насъщните тежки задачи, които сега трябва да решава държавата и новата власт.

Нищо чудно някой да ви обвини, че подемате тия идеи под внушението на загубилите властта сили, та белким народът, като почне да бъде залъгван с правенето на нова Конституция, забрави за злоупотребите им във властта през изминалите 8 години.

Моят коментар в блога на К.Манолов не може да излезе (казва ми, че до 50 знака може, но по-дълги коментари - не), но затова пък там намерих коментар, който казва онова, което аз самият пропуснах. Ето какво пише някой си Sim:

Конституция можем да напишем нова, но морала?! Моралът как ще го променим?

Нали разбираш конституция, закони - всичко това е добре. У нас проблемите тръгват, когато на всичко това му дойде времето да се изпълнява: защото ние прилагаме собствените си закони както дяволът чете Евангелието. За да има правова държава е необходимо едно достатъчно количество почтени хора с морал, на ключови места, които да наложат спазването на законите.

Точно това ни липсва. И затова не е виновен само комунизмът. Разбира се той е най-виновен, но не е само той. Този проблем е възникнал много по-преди и в основата му лежи факта, че източно-православната църква е църква пропаднала в мисията си. Основната мисия - да научи този народ как да го живее този живот правилно.

Е да де, ама туй е много издълбоко. Ами тъй е, издълбоко е. Затуй хич не го виждам аджеба кое как.

Звуча примиренчески, а не е полезно. Ти опитай с Конституцията, белким нещо се поразмърда. Във всеки случай е по-добре когато нещо се опитва. А мен, скептикът, ме остави. Само имай едно на ум - моралът.

2 коментара:

Unknown каза...

ironic: Не мисля, че идеята е отживелица, ако се гледаше това че на другите страни основния закон е на по 250години, по тази логика тук комунизма трябваше да властва 250 години. Когато се сменя формата на управление е логично да се смени и Конституцията, така че НЕ Е Химера свикването на ВНС, а просто на олигархичните кръгове не им изнася това. В блога си обяснявам, че тук има проблеми с мисленето на хората, но пък съм убеден, че то МОЖЕ да се промени, защото хората са отчаяни и когато им предложиш нещо смислено и НЕ ГИ ЛЪЖЕШ, то те ще са с теб и никой друг. Затова спечели ГЕРБ /не ги подкрепям изобщо /, но НИКЪДЕ в пространството не видях някой да се запита: какво ще стане и какво следва, когато след 1 година се окаже, че всико това е било поредният блъф. Двукамарния парламент има своето бъдеще и имам свои идеи за него, това може да се реализира и тук, само че някой трябва подробно да развие идеята и да обясни ЗАЩО...повечето от поддръжниците на тази идея обаче избягват да говорят в детайли и не за друго, а заради опасностите щото идеите им да бъдат отраднати...ironic90@gmail.com

Анонимен каза...

Калин Манолов е ултрадесен икономически, никъде в Европа не са защитени възгледите му, освен в Исландия, която фалира.