Представена публикация

Ще помогнем ли за лечението на г-н Любен Воденичаров?

Банкова сметка: BG46FINV91501004117981 BIC:FINVBGSF Първа Инвестиционна Банка АД Любен Климентов Воденичаров ОЩЕ: Можем ли да помогнем на г-...

петък, 28 август 2009 г.

Подкрепям евентуално издигнатата от блогърското движение кандидатура на Теодор Дечев за кмет на София

Авторът на блога ПАНТА РЕЙ (ВСИЧКО ТЕЧЕ) Теодор Дечев е написал един изключително съдържателен и смислен коментар на тема За блогърските кандидатури за кметове. На мен лично много ми допадна интелигентния начин, по който той представя идеята и инициативата, хареса ми и това, че е осмислил най-задълбочено смисъла на това един активен блогър да се включи в политическия живот и в изборна кампания. Щото обратното, именно политици да се преструват на блогъри, ни е известен вариант, който обаче е твърде своекористен: просто се мъчат да използват огромните предимства на общуването и влиянието в интернет, ала щом се доберат до властова позиция, бързо зарязват "блогърстването".

Та в тази връзка аз счетох за необходимо на напиша там, в блога на Дечев, следния съвсем импулсивно възникнал, но за сметка на това в някаква степен ентусиазиран коментар, и то под заглавието Ангел Грънчаров подкрепя по този начин издигнатата кандидатура на Т.Дечев за кмет на София:

Да, въпреки че минавам за един от "партийно самоопределящите се" блогъри (което не е точно така: аз съм по-скоро ценностно самоопределящ се блогър!), съм готов да подкрепя кандидатурата на г-н Т.Дечев. И то не толкова за това да правя мили очи някому, а защото ми допадна начина, по който той анализира смисъла на този наистина новаторски начин за издигане на кандатура. Напълно споделям неговия анализ, и понеже, макар че съм "консерватор", силно съм привързан към новите и новаторските инициативи, съм готов да подкрепя г-н Дечев в една негова кампания за участие в изборите за кмет на София.

Иска ми се наистина твърде разнообразната и разноречива (слава Богу, че е такава, че не е единодушна!) блогърска общност съвсем съзнателно да проведе такъв един експеримент, та да провери силата и влиянието си. Смятам, че кандидатурата на г-н Дечев е подходяща за да стане обединителен център на една такава наистина оригинална блогърска кампания. Много други мотиви могат да се определят ако човек се постарае повече да вникне в смисъла на тази инициатива, но да не се разпростирам сега.

Та: наистина бих желал г-н Дечев да се кандидатира при тия условия, по този начин, с подкрепата на блогъри(те), да се провери ефикасността на този механизъм и също степента на влияние на блогърската общност върху обществото, което лично за мен е един твърде интересен експеримент. А ми се струва, че моментът и случаят е твърде подходящ една по този начин издигната кандидатура да бъде подкрепена и от различни, по-умни партии, на които не е безразлично отношението на блогърите към тях. Ето, аз например смятам, че нищо не пречи Синята коалиция, пък дори и ГЕРБ да застанат зад кандидатурата на г-н Дечев, което ще покаже, че са способни да надмогнат партийния егоизъм и силния ламтеж за власт, което е твърде здравословно за партии, които са на власт - или са около властта. В тази насока виждам още един особено важен мотив да подкрепя по този начин издигнатата кандидатура на блогъра Т.Дечев за кмет на София.

Позволявам си да призова и други по-ангажирани в гражданско отношение блогъри да подкрепят неговата кандидатура. Смятам, че това е полезно и за самото блогърско движение. За консолидацията му около една идея и кауза. За проверка на ефикасността на влиянието му върху обществото. За това да се разбере, че блогърите могат да имат и градивно-позитивно, а не разлагащо, влияние върху развитието на обществения и граждански процес. За мен тия неща са съвсем достатъчен мотив да подкрепя кандидатурата на г-н Дечев за кмет на София в предстоящите избори.

1 коментар:

Теодор Дечев каза...

Макар и със закъснение, благодаря искрено на г-н Ангел Грънчаров за подкрепата, която действително ценя. Междувременно,дискусията се разпълзя из сериозно из нета. Ето опит за нейната инвентаризация,направен от един от тримата й основоположници - Кобата:

http://kobata.blog.bg/politika/2009/09/02/teodor-dechev-pyrviiat-blogyrski-kandidatkmet-ili-dvanadeset.390416