Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 5 август 2009 г.

Таваришч Масларова по-далече от социалната политика: доказа, че само може да вреди!

НЕ на Масларова като председател на социалната комисия в парламента

(Група във Фейсбук, на която съм член; присъединете се и вие!)

Граждански натиск за ограничаване влиянието на един доказано социално-вреден политик - и човек без морал, без чувство за срам даже:

"Те толкова си могат" (за децата в Могилино);
"Клето създание" (по отношение на дете с увреждане) ;
"Еее, пък вие, пенсионерите, не се наядохте най-накрая!"...

Няма да позволим човекът, който години спъваше с ретроградността и тесногръдието си реформата в социалната сфера, да продължи да го прави!

Да се противопоставим!

За четири години г-жа Масларова доказа, че има бегли познания за съвременните социални политики и е привърженик на остарели, дори отречени, практики на социално подпомагане, които се характеризират с висока степен на бюрократизъм, липса на индивидуален подход и доминация на институциите над независимия живот на всички хора в избраните от тях общности.

Показателен е отказът на бившия министър да приведе българските практики в съответствие с тези на останалите държави в ЕС чрез закриване на домовете за деца, осигуряване на лична помощ за хората с увреждания, създаване на условия за реално участие на изключените социални групи. В резултат от управлението на г-жа Масларова растящите инвестиции в материална инфраструктура бяха съпъствани с постоянно намаляващи разходи за подготовка и наемане на социални работници. Така България остана на последно място в ЕС по брой на професионални кадри в социалната сфера, чиято подготовка при това е тревожно слаба. Липсата на радикална реформа в системата обрича българските граждани в неравностойно положение на мизерни социални плащания и безперспективност.

Силно сме притеснени, че ако г-жа Масларова продължи да има сериозно влияние върху социалните политики – като председател на парламентарна комисия – това може само да забави реформите.

Настояваме за преосмисляне на решението и номиниране на друг депутат за председател на тази парламентарна комисия.

Няма коментари: