Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 17 ноември 2009 г.

Новия министър на образованието, младежта и науката С.Игнатов ми е състудент и добър познайник от Университета в Санкт Петербург

Човекът, който тия дни предстои да стане министър на образованието, младежта и науката, именно доц. Сергей Игнатов, е мой състудент от Санкт-Петербургския университет (Русия), с когото се познавам много добре: почти сме връстници, той дойде там, в Държавния унивеситет в Петербург (тогава "Ленинград") малко по-късно от мен, когато аз вече бях втори курс във Философския факултет, а той почна да учи в Историческия; но живеехме в едно и също общежитие и се знаем добре.

Той завърши египтология, ала две години след мен, а как се е развивал след това можете да прочетете от биографичните данни за него, публикувани навсякъде, примерно ТУК.

И ето че Сергей сега ще замести кметицата на София, все още министърка и ще седне на стола й в МОМН. Имам много добра представа за това що за личност е новият министър на образованието, младежта и науката и в зависимост от това що може да се очаква от него; ала, сами разбирате, не е правилно да пиша за тия неща; трябва да му се даде шанс все пак да покаже на дело какво може. Знам много неща за характера му и прочие, които са твърде важни за човек, който получава някаква власт, а също и които обясняват как е станало така да се добере до самата власт. Засега обаче ще си мълча, воден от етични подбуди. Но понеже все пак съм доказано проклет човек, когато (и ако) моят стар познайник почне да прави разни щуротии или пък само да "министерствува" (и да ходи по коктейли; зная, че той май доста обича коктейлите!), без да прави даже и най-малък опит нещичко да промени, тогава моя милост ще забрави всякакви скрупули и ще почне най-безжалостно да критикува г-н Министъра; и то така, както никой друг не може да го критикува: защото го познавам прекрасно от годините му, в които той се оформяше като личност, а също и защото съм психолог и знам слабостите му.

Ще каже някой: постъпваш подло и го шантажираш, явно искаш да му привлечеш вниманието, за да получиш пост в министерството, ползвайки се от познанството си с него. Ще отвърна: не е вярно това; ако имах аспирации към моя познат, станал министър, нали знаете какво се прави по добрия български табиет, ала аз не го правя, нали? Какво се прави ли?

Ами отиваш директно при госин Министъра и, позовавайки се на старо приятелство, директно искаш пост; аз обаче нямам подобни аспирации, което и си личи по това, че ето, пиша тази своя бележка, издавайки тайната, че се познавам доста близко с него; ако имах намерение да искам служба, щях да си трая за тия неща, ами да почна директно да напъвам да получа службицата. Сега повервахте ли ми, че нямам задни мисли? Пък и не бива да ме мислите за глупак все пак: знайно е, това май съвсем не е истина! :-)

5 коментара:

Апостол Апостолов каза...

Е, сега вече и на вашата улица може да изгрее слънце. Както е казал един световно известен поет.
С Костов не ви провървя, ама с тия... току- виж...

Анонимен каза...

Куче не се глади срещу косъма - ще те ухапе!

Ангел Грънчаров каза...

Нема страшно, бъди спокоен, г-н Апостолов: нема да ми провърви, такива като мен не стават за такива работи, няма никаква опасност да ми провърви при никой режим! Това е доказано от опита и историята, така че не си струва да се плаши народа с такива злокобни евентуалности: такъв като мен да земе да се уреди на някаква държавна длъжност :-)

Анонимен каза...

"Новият министър произхожда от род на номенкратурни кадри на БКП. Неговите дядо и баба Игнат Николов и Цеца Игнатова са активни борци срещу фашизма и капитализма и още по-активни сторители на комунизма във Видинския край, заемали са различни държавни и партийни постове.
Баща му - Симеон Игнатов- е първи секретар на ДКМС, след което е бил изтеглен в Сф от члена на БКП Ал.Лилов, където го издигат до секретар на ЦК на ДКМС. Заради ИДЕОЛОГИЧЕСКАТА МУ УСТОЙЧИВОСТ след това е назначен за ген.директор на "Балкантон". Политическите амбиции на Мони Игнатов избухват през 1991, когато скоро преименуваната БСП го издига за свой кандидат за кмет на Видин. Изборът на народа обаче не е в негова полза.
Майката на Сергей Игнатов- Мара Тодорова- е ремсова и комсомолска активистка. Стоматолог, назначена е за директор на Стоматологичния център в града, а после уредена в Сф, където става преподавател в Стоматологичния институт.
Братът на Сергей Игнатов- Володя Игнатов- е бил първи секретар на ОбК на ДКМС във Видин. След това е бил началник на видинското Шесто управление на ДС.

Анонимен каза...

E,кqато за начало ще му изпратя един екземпляр/ксерокопиран от документалната си повест"РЕШЕТКАТА",заедно с всички съдебни решения,както и от протоколите от съдебните заседания,заедно с други автентични документи,но не в автентичния им вид,за да види уважаемият г-н Министър,какъв е моралният облик на днешните управленци на н ашколско директорско ниво,а ако пожелае,и да му разкажа,как ставаше назначението им по времето,когато бях заместник-председател на Постоянната комисия по образованието към Обс-Русе,заради което на два пъти подавах оставка,която не беше приета,но по-късно,когата самият аз се явих на конкурс за директор на ДОМ ЗА ДЕЦА И ЮНОШИ,бях елиминиран от др.ПЕНКА НИКОЛОВА,спътница на др.ОСМАН ОКТАЙ,КОЯТО ПО НЕГО ВРЕМЕ,1996 год.бе кадровикът в Министерството,случай,който съм пресъздал в статията си"ФАРС ИЛИ НИКОГА ПОВЕЧЕ КОНКУРС",публикуван в местния вестник "Утро".НОВ Министър,нов късмет,но един вътрешен глас предателски ми нашепва:едва ли,едва ли.Може би сме обречени като съплеменнниците на МОЙСЕЙ ЧЕТИРИДЕСЕТ ГОДИНИ ДА ОБИКАЛЯМЕ В КРЪГ ОКОЛО ПУСТИНЯТА,ДОКАТО УМРЕ И ПОСЛЕДНИЯ ОТ НАС,ПОЗНАЛ ПОЗОРА И НА СТАРИЯ РЕЖИМ,И НА ПРЕХОДА.На добър час,г-н Министър,надяваме се да възстановите поне малко от малко чувството за справедливост,чийто дефицит е сред най-вопиющите язви на българското училище днес,пък и като Крали Марко да се преборите със шуробаджанащината,защото тоза Закон за конфликт на интереси е екзотично животно за школата ни,където цели кохорти от съпузи,деца,снахи,братовчеди,,други роднини,градски,семейни приятели,и пр.пр..екип си живеят,а при делегирани бюджети,знаете ли какво става.В ЕДНО ОТВОРЕНО ПИСМО ЩЕ ВИ ОБЯСНЯ НАЙ-ПОДРОБНО КАРТИНКАТА,МИЛАТА РОДНА КАРТИНКА,КАКТО СЕ ИЗРАЗЯВАШЕ БАЙ ПЕЛИНКО,като ЩЕ вИ ПОСОЧА И КОНКРЕТНИ ПРИМЕРИ ОТ МОЯ РОДЕН ГРАД.Това е за сега.УСПЕХ В БЪДЕЩИТЕ вИ БЛАГОРОДНИ НАЧИНАНИЯ,В ПОЛЗУ БОЛГАРСКОГО ШКОЛЕ.
Атанас ГАНЧЕВ,Русе